úterý 28. ledna 2020

Královna chaosu: ADHD podle Zoë

AUTOR: Zoë Kessler
ORIGINÁL: ADHD according to Zoë (New Harbinger Publications, 2013, Oakland)
PŘEKLAD: Petra Diestlerová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2019
POČET STRAN: 223
ZDROJ: vlastní






Anotace
O ADHD se mluví jako o výlučně mužské záležitosti. Hyperaktivní? Přece muži! Nezvládají svůj život? Přece muži! Zoë to ale vidí jinak. ADHD k ní patří, zjistili ho, až když už byla dospělá, a ona se s ním musí nějak vypořádat. Nic nezastírající výpověď o tom, jaké to je být hyperaktivní a mít potíže se soustředěním v sobě pojí humor i slzy. Ano, je to těžké, když vyhrajete nevypsanou soutěž o nejhorší sekretářku roku. A když nezvládnete schůzky s kamarády, které jste si domluvila, je to také hloupé. ADHD nám hází klacky pod nohy, ale Zoë našla strategie, jak se s ním vypořádat a nebýt jen ta hyperaktivní a nesoustředěná. Její příběh je určen všem ženám, které se potýkají s podobnými problémy. Knihu ocení dívky a ženy s ADHD, jejich rodiny a přátelé, psychologové a terapeuti.

Hodnocení
Když se řekne ADHD, všeobecně si většina z nás v této pozici představí malého chlapce. Bohužel, je to mýtus. ADHD postihuje nejen chlapce, ale i dívky. Diagnostikováni mohou být lidé kdykoliv. I ve středním věku.



To byl případ i Zoë, autorky této knihy. Celý život se trápila, až do svých čtyřiceti sedmi let, kdy se dozvěděla, že má ADHD. Ve své knize oslovuje ženy, protože kvůli jiné genetické výbavě a myšlení, jsou právě ony společností kvůli ADHD hůře chápané.

Kniha je přehledně rozdělena do sedmnácti kapitol. Můžete si přečíst o tom, jak ženy s ADHD zvládají hyperaktivitu, hypersoustředění, hormony nebo třeba také impulzivitu či finanční problémy.

Každá kapitola začíná osobním příběhem Zoë. Čtenářům představí problém v dané oblasti, popíše, jak se cítila a co vnímala. V další části pak svůj příběh shrnula do všeobecnosti. Hodně se opírá o autory, kteří napsali knihy o ADHD. V poslední části Zoë přidává tipy a rady, jak se v konkrétních chvílích zachovat, co udělat, aby měla situace co nejmenší negativní dopad nejen na osobu s ADHD, ale i na jeho okolí.

Když jsem četla o tom, co všechno Zoë musela vytrpět, než jí ADHD bylo diagnostikováno, bylo mi ji líto. Některé rysy ADHD dobře znám, sice ne přímo u mě, ale v mém blízkém okolí bych takového člověka určitě našla. A ne jen jednoho.

Pro lidi s ADHD je kniha Královna chaosu naučná, pro ty, kteří diagnozu nemají, může být motivační. Jsem velký oddalovač a pořádku taky moc nedám, takže tipy, jak zvládnout prokrastinaci a debordelizaci vřele vítám.

Autorka hodně zmiňuje literaturu, která v češtině (zatím) nevyšla. V závěru však najdete tipy na knihy, které na českém knižním trhu k dispozici jsou.

Zoë své příběhy vypráví s humorem. Někdy jsou velmi smutné, ale Zoë je velká optimistka, i přesto, že byly (a jistě stále jsou) momenty, kdy Zoë nic nezvládá - ani svůj život, partnery či práci. Musela se vypořádat s tím, že ztrácela nejen zaměstnání, ale i přátele. Možná, že kdyby jí bylo ADHD diagnostikováno dříve, bylo by vše jiné a jistě by se s životními útrapami vyrovnala lépe.

Kniha je napsána velmi srozumitelnou formou. Je určena především široké veřejnosti. Přečíst si ji mohou samotní pacienti, v tomto případě ženy, (pánové prominou), psychologové, rodina žen s ADHD a nebo ti, kteří se o problematikou zajímají, ať už je důvod jakýkoliv. Titul mi umožnil nahlédnout do osobnosti člověka s ADHD a pochopit ho. S ADHD se dá žít, ale člověk (žena i muž) musí vědět, jak na to, zjistit, co mu pomáhá a také jaké má kolem sebe zázemí.

Obálky
Originální obálka se mi moc nelíbí, více se mi líbí ta naše česká. Nakreslená žena je vyvedená lehce chaoticky a k titulu knihy mi více pasuje, než ta z kanadské obálky.


O autorce
Zoë Kessler je oceňovaná autorka, novinářka na volné noze a přednášející, která si získala mezinárodní věhlas díky své práci se ženami a ADHD. Žije nedaleko kanadského Toronta a píše populární blog ADHD from A to Zoë pro psychcentral.com. Zdroj: obálka knihy


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. On to není mýtus, ale spíše fakt, že ADHD trpí více chlapců než dívek :) A na to je to postavené...

    Kniha mě velmi zaujala už z toho důvodu, že v učitelské praxi jsem se setkala s mnoha případy a zajímá mě pohled z druhé strany :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě. Člověk si spíše představí muže než ženu. Pokud kniha zaujala, nevidím důvod, proč si ji nepřečíst. Je napsaná opravdu dobře.

      Vymazat