pondělí 26. října 2015

Husův dům

AUTOR:  Klára Smolíková
ILUSTRÁTOR: Jan Smolík
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2015
POČET STRAN: 80
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Německá Kostnice na břehu Bodamského jezera je idylické historické městečko, kterým dnes proudí davy turistů. S rodiči sem zavítá i Blanka. U bludného kamene najde husí pírko, díky kterému se setká s velice zvláštní husou. Pták umí mluvit, ví všechno o Janu Husovi, a dokonce nechá několikrát dívku nahlédnout do minulosti. Husa se nechá přemluvit k výletu, a tak Blanku čeká spousta zajímavých objevů nejen v Kostnici, ale i v Praze a na Kozím hrádku.

Něco málo o ději
Blanka se se svými rodiči vrací z dovolené, kterou strávili v Itálii. Domů jedou přes Německo a jejich první zastávka je v Kostnici u Bodamského jezera. Tam potkává neobyčejnou husu. Ta husa umí mluvit! A co víc? Má velké znalosti o Janu Husovi a také se umí přenášet v čase. A tak se Blanka s novou kamarádkou ocitne v Kostnici v roce 1415!

A nejen to. Po návratu z minulosti ji kamarádka husa doprovází dál do Prahy i do Kozího hrádku. A Blanka poznává vše, co je spjato s Mistrem Janem Husem.

Hodnocení
V roce 2015 uplynulo 600 let od upálení Mistra Jana Husa. K této příležitosti nakladatelství Albatros vydalo knihu Husův dům, který má přiblížit zábavnou formou životopis Jana Husa.

Seznamujeme se s holčičkou Blankou, která je velmi zvídavá. Chytrá husa, která se před Blankou objeví, ji zavede do minulosti a ukáže jí, jaký byl osud Mistra Jana Husa, spolu objeví místo, na kterém byl Hus upálen, vysvětlí jí, kdo byl kdo na středověké univerzitě a jak to bylo s vykázáním Husa na Kozí hrádek, kde kázal, když měl kostely zakázané.

Kniha je rozdělená do několika částí. Jedna z nich je Blančin příběh a její cestování časem a prostorem. Tato část je určená začínajícím čtenářům, protože písmena jsou dostatečně velká, kapitoly krátké a v textu se nevyskytují žádná těžká slova.

Další částí jsou historické vsuvky, které vysvětlují některé pojmy jako je pohodný či reforma. Také jsou zde i medailonky Husových současníků např. Zikmund Lucemburský, a lidí, kteří Husa ovlivnili, např. Jan Viklef.

Třetí část je komiks, který doplňuje každou kapitolu. Komiks, stejně jako vsuvky, vysvětluje historický odkaz, např. odpustky nebo jak probíhala univerzitní výuka v bytech učitelů. Nutno podotknout, že komiksy jsou nejen vtipné, ale také se na ně příjemně dívá. 

Komiksy a historické vsuvky jsou určené pro starší děti, které mají o historii již povědomí. A určitě se jim tyto vysvětlivky budou hodit do hodin dějepisu.

Celkově mi kniha přišla hodně originální, dobře se četla a také jsem se dozvěděla zajímavé informace, které jsem kdysi věděla a v průběhu mnoha let zase zapomněla.

O autorce
Klára Smolíková se vypracovala na renomovanou autorku dětských knih s populárně vzdělávacím zaměřením. Píše scénáře komiksů a večerníčků. Má za sebou bohaté lektorské a metodické zkušenosti, angažuje se v muzejní pedagogice.

Napsáno pro Databázi knih.

2 komentáře:

  1. Být mi tak dvanáct, tak bych si to přála k Ježíšku, přesně takové věci by se mi líbily a možná i teď pořád :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji chtěla už proto, že se u nás jednou upotřebí. A navíc se opravdu moc hezky četla.

      Vymazat