sobota 17. října 2015

Sára. Kniha první

AUTOR: Jerry a Esther Hicksovi
NAKLADATEL: Synergie
ROK: 2015
ČTE: Aglája Krausová, Dušan Hřebíček, Petra Výtvarová Krausová.
DÉLKA: 3:24
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Sára je plachá, uzavřená desetiletá dívka, která není příliš šťastná. Má zlomyslného bratra, který ji neustále provokuje, kruté a bezcitné spolužáky, a ve škole ji to moc nebaví. Je zkrátka jako mnoho jiných dnešních dětí. To všechno se změní, když potká Šalamouna, moudrou nadpozemskou sovu, která jí ukáže, jak se na svět dívat jinak, očima bezvýhradné lásky. Naučí Sáru, jak přijímat čistou, pozitivní energii.

Něco málo o ději
Sára je malá dívenka, která není příliš sebevědomá, její bratr jí provádí spoustu zlých vylomenin a děti ve škole se jí posmívají.

Jednoho dne se její bratr žene za obrovskou sovou, jenže ji nikde nenašel. Sáru vede do houští zvědavost a ta sova tam opravdu je. Sára ji pojmenuje Šalamoun. Jaké je její překvapení, když na ni Šalamoun promluví! A od té chvíle se z nich stali dobří přátelé, moudrý Śalamoun Sáru učí, jak si užít přítomného okamžiku, jak být pozitivní za všech okolností.

Hodnocení
Nedokázala jsem si představit, že by kniha osobního rozvoje byla i pro děti. Ale příběh o Sáře je zářným příkladem, že i pro děti se dá psát v tomto žánru velmi kvalitně. A nejen pro děti. Příběh mohou poslouchat i dospělí a vzít si z něj ponaučení.

Audiokniha je pomyslně rozdělená do několika kapitol, kdy Šalamoun učí Sáru vnímat svět pozitivně.

S několika málo věcmi jsem se snažila ztotožnit, ale přiznám se, že to není tak snadné a je potřeba myslet na to, jak mít neustále otevřený ventil a jak je těžké něco či někoho ocenit. A také je docela těžké uvěřit zákonu přitažlivosti. Ale funguje. 

Audiokniha je ochuzená o ilustrace, které jsou v knižní podobě. Petr Vyoral, ilustrátor knihy, vtisknul obrázkům nezapomenutelný ráz. 

Audioknihu namluvila řada českých herců. Důležitá je však postava Sáry a Šalamouna. Holčičku Sáru namluvila Aglája Krausová a Šalamouna Dušan Hřebíček. Na oba hlasy jsem si musela dlouho zvykat. Aglája je malá slečna, ale na to, že je právě tak malá, je moc hlasově šikovná. Do hlasového projevu se snažila dávat své emoce, částečně se jí to dařilo. Dušan Hřebíček v roli Šalamouna měl namluvit chytrou a vážnou sovu. Přišlo mi, že je v této roli bez emocí a trochu monotónní. Bylo to tím, že byl Šalamoun moudrý učitel, který si udržuje odstup? Tohle mě napadlo ze začátku. Po určité době jsem však všem hlasům přišla na chuť.

Audio je doprovázeno hudebními předěly - příjemnou hudbu na klavír uslyšíte převážně na začátku každé kapitoly. Hudební vsuvky se vyskytují i uprostřed kapitol. A rozhodně je to krásné na poslech, protože navozuje správnou atmosféru, trochu smutnou, trochu slavnostní i plnou relaxační energie. 

O autorech
Esther Hicks je americká autorka knih o sebeobjevování a duchovní harmonii, které píše se svým manželem Jerrym Hicksem, akrobatem v cirkuse a po dlouhá léta úspěšným obchodníkem s produkty Amway. Esther říká, že komunikuje s nefyzickou bytostí jménem Abraham. Z této komunikace vychází při psaní knih a pořádání seminářů. Manželé společně vydali přes 700 knih, kazet, CD, videí a DVD. 

Z publikovaných knih měl největší úspěch Zákon přitažlivosti (2006), dále Požádej a je ti dáno (2005), Moc a síla přesného záměru (2005), Úžasná síla emocí (2008). Uvedené tituly se dostali na žebříček nejprodávanějších knih New York Times. Zdroj: Gnosis9.net

Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

Žádné komentáře:

Okomentovat