neděle 4. října 2015

První velký případ

AUTOR:  Dana Rusková
ILUSTRÁTOR: Luděk Bárta
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2015
POČET STRAN: 88
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace
Seznamte se s Leopoldem alias Poldou, amatérským detektivem, a jeho pátracím týmem: sestřenicí Borkou Laborkou a bratrancem Lupem! Zatímco tato neohrožená trojice řeší záhadu rozbitých ptačích krmítek, stane se mnohem závažnější zločin: krádež vzácného diamantového náhrdelníku. Souvisí spolu tyto dva případy nějak? A podaří se je detektivní partě vyřešit? Nebo je předstihne konkurenční tým?

Něco málo o ději
Začaly prázdniny a Polda, Borka a Lupo si je chtějí náležitě užít. Tato parta zdědila po dědečkovi Leopoldovi detektivní schopnosti a neoficiálně Předměstí, kde všichni bydlí, hlídají, aby se nestal žádný zločin.

Poklidné prázdniny naruší příjezd pana Zimoty, kterého si každý oblíbí. Navíc je to režisér a umělec a spolu s obyvateli Předměstí začne zkoušet divadelní představení. Dalším pozdvižení je vandalismus. Někdo úmyslně ničí ptačí budky pana Sýkoříka, milovníka ptáčků. Ale to, co se stalo potom, vyděsí všechny obyvatele - někdo ukradl diamantový náhrdelník paní Kratinkové!

Polda, Borka a Lupo vezmou vyšetřování do vlastních rukou. I Sherlock Holmes je na tyto malé detektivy krátký.

Hodnocení
Když na stránkách Albatrosu zveřejnili tuto knihu pro děti, hned se mi zalíbila. A o pár týdnů později jsem ji držela v ruce a o pár hodin později jsem ji stihla přečíst.

Z pohledu dospělého čtenáře je příběh velmi jednoduchý - na Předměstí dojde k několika zločinům, které spolu zdánlivě nesouvisí. Na třech dětech je, aby klubko zločinu rozmotaly. Dospělému čtenáři bude asi od prvních stránek jasné, kdo je viník. Ale pro děti možná ne. Ještě si pamatuju dobu, kdy jsem byla malá a doslova jsem hltala příběhy o dětech, které dokázaly vypátrat zločince a vždycky jsem toužila po tom, abych byla jako oni.

Polda a jeho sestřenice Borka a bratránek Lupo. To je sympatická trojka dětí, které nezlobí a jsou hodné. No dobrá, zlobí tak trochu jako normální běžné děti. A také si všímají věcí, které se okolo nich děje a už mockrát se osvědčily při hledání ztracených věcí, naposledy to byla slepice, která zanášela vejce na tajné místo a naše trojka to místo našla. A pak je tu také konkurenční tým Cliftondovců. Slovní půtky mezi nimi jsou na denním pořádku, ale pořád jenom v mezích normy.

Kniha se dobře četla. Bylo to svižné a rychlé, žádné odbočky, jen přímý děj. Takové typy knih k dětem patří. Délka každé kapitoly je akorát tak dlouhá, písmo přiměřeně velké tak, aby je zvládl šikovný třeťák či čtvrťák.

Obrázky od Luďka Bárty jsou velmi povedené a některé mě pobavily, zvlášť celostránkové barevné ilustrace. 

Pokud se chcete dozvědět, kdo ničil ptačí krmítka a kdo ukradl diamantový náhrdelník, knihu si přečtěte, buď sami nebo spolu s dětmi, protože knížka za to opravdu stojí.

O autorce
Dana Rusková je autorka, která píše fantasy povídky, s nimiž uspěla v soutěžích Vidoucí, CKČ, Daidalos a Žoldnéři fantasie. Žije na Vysočině, kde se věnuje rodině, chová koně a psy a jiná zvířata.

Žádné komentáře:

Okomentovat