sobota 3. ledna 2015

Suma sumárum aneb druhý rok knižního blogování je za mnou

Mí milí pravidelní i nepravidelní čtenáři! Co bych si bez vás počala?  Jste to vy, kdo tento blog drží při životě, vaše občasné komentáře a počet zobrazení dávají tušit, že o mém blogu víte.

Co se za ten celý rok změnilo? Mám pocit, že všechno a nic. Mé předsevzetí dodávat recenze včas se v poslední třetině roku totálně zhoršilo, ale bylo to z důvodu velké krize, která se bohužel dotkla nejen čtení, ale i psaní. To vše je ale pryč a budu číst a psát o sto šest. (anebo ne, budu číst a psát v normálním tempu).

Roční zúčtování
A jak to tedy dopadlo? Celkově jsem za rok 2014 přečetla 94 knih (tato cifra se dělí jak o zrecenzované knihy, tak i ty nezrecenzované). Do tohoto množství jsem ale nezapočítala knihy, které jsem četla s dcerami, číslo by tak bylo mnohem vyšší. Co se týče celkového počtu stránek, jedná se jen o přibližné číslo, protože některé knihy nebyly číslované. To číslo je 19 400. Není to moc, někteří blogeři toho zvládnou mnohem víc, ale předpokládám, že většina z nich nemá děti.

Nejlepší zahraniční knihy
I tentokrát bylo těžké vybrat ty nejlepší knihy, které se staly mým bestsellerem. Přesto pro vás vybírám tři, které mi utkvěly v paměti a stále tam jsou.

Deset žen - Marcela Serrano
Pro mě velké překvapení a knihu stále beru do ruky a kochám se nádhernou obálkou. Jedná se o příběhy deseti žen, které chodí do terapeutické skupiny, každá z nich má svůj vlastní problém, svůj smutek. Je moc nádherná a každá květinka na obálce knihy symbolizuje křehkost ženské duše.
K přečtení zde.






Vypravěčka - Jodi Picoult
Já ji prostě zbožňuji. Každá její kniha má svůj styl, který se skvěle čte. Poslední kniha, která u nás vyšla v češtině, se jmenuje Vypravěčka. Příběh je v několika rovinách, kdy se o vyprávění dělí několik postav, hlavní část děje je však věnována Sage a její babičce Mince, která vzpomíná na dobu, kterou strávila v koncentračním táboře v Osvětimi. K přečtení zde.







Paní Hemingwayová - Naomi Wood
O téhle knize bych mohla říkat jen samá nej. Životopisný příběh o čtyřech ženách Ernesta Hemingwaye se skvěle četl a já tak mohla poznat slavného spisovatele z pohledu jeho čtyř manželek. Ne nadarmo je kniha ověnčená řadou cen. K přečtení zde.







Nejhorší zahraniční kniha
Název je trochu nadnesený.

Jarní vody -  Ivan Sergejevič Turgeněv
Určitě není až tak zaručeně nejhorší kniha, kterou jsem v roce 2014 četla, jen pro mě byla trochu hůře stravitelná. Klasika je prostě klasika. Téma příběhu bylo zajímavé, ale postavy mi přišly trochu nudné a bez života. K přečtení zde.







Nejlepší české knihy
Tady jsem o výběru dlouho nepřemýšlela. Líbily se mi téměř všechny, přesto jsem vybrala tři, které ve mně zanechaly velký dojem.

Tma - Ondřej Neff
Kniha byla napsána už v roce 1998, takže patří mezi pokladnice české tvorby. Jedná se o postapokalyptickou scifi, kdy přestane fungovat elektřina a následuje celosvětový blackout. Jak si s tím poradí postavy, které autor zasadil do českých luhů a hájů? Docela obtížně, přesto musí přežít. K přečtení zde.








Sametová kůže - Markéta Harasimová
Romantická kniha s kriminální zápletkou je příběhem o ženě, která je podezřelá z vraždy svého bývalého manžela a aby toho nebylo málo, unesou jí dítě. Přesto však zůstane prostor i na romantiku a na své si tak přijdou příznivci i příběhů o lásce. K přečtení zde.








Kočka na plotě - Jarmila Pospíšilová
Ač tloušťkou tenká, obsahem velká. Tento nejnovější román jsem četla na sklonku roku. Psychologických románů moc nemám, ale tento je psán tak jemně, přesto ve vás zůstane ještě dlouhou dobu po přečtení. K přečtení zde.








Nejhorší česká kniha
Opět trochu nadnesený název.

Celý den se nic nestane - Bianca Bellová
V téhle knize se opravdu nic nestalo, čekalo se jen na Esterházyho, jestli se vůbec vrátí domů. Je také o vztahu mezi matkou a dcerou, který není zrovna jednoduchý. K přečtení zde.








Nejzajímavější dětské knihy
Za rok 2014 jsem také přečetla řadu dětských knih. Některé stály za pozornost, jiné prostě upadly v zapomnění.

Dítě s hvězdičkou - Loïc Dauvilier
Tato kniha je komiks. Ale ne žádná legrace, ale vážná věc. Příběh o osudu malé židovské holčičky vypráví babička své vnučce a je velmi smutný, Na tuto knihu budu vzpomínat ještě velmi dlouho. K přečtení zde.









Muž z hodin - Vratislav Maňák
Steampunkový příběh pro děti, který se odehrává v 19. století v Makovíně na nádraží, kde se rozvíjí pátrání po tom, kam zmizela hodinová ručička a také se dozvíte, co to je lůžkovadlo. Je to příběh plný dobrodružství, intrik a záhad. K přečtení zde.








Můj skřítek Šalvěj - Markéta Vydrová
Markéta Vydrová je známá spíše svými ilustracemi. Její knížka pro děti o malém skřítkovi Šalvějovi je plný láskyplného snění a dobrodružství. Navíc je kniha psána na krásném papíru a ilustrace, no já nevím, takovou krásnou knížku jsem už dlouho nedržela v ruce. K přečtení zde.







Lentilka pro dědu Edu - Ivona Březinová
Pro mě asi nejemotivnější kniha pro děti, kterou jsem minulý rok četla. Měla vážné téma a týkala se Alzheimerovy choroby. Protože je však psána pro děti, je psána s citem a porozuměním. K přečtení zde.









Na závěr bych vám všem chtěla do toho nového roku 2015 popřát hromady krásných knih, moře zdraví a pohody a ať se máte rádi.

8 komentářů:

  1. Tma je luxusní!!! A Děti mám, takže moje suma je téměř 60 ;) Takže jsi na tom ještě dobře :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tma se mi hodně líbila, bylo to velice kvalitní čtení.

      Vymazat
  2. Mít děti a přečíst tolik knih je vážně slušné :) ... Jéé Paní Hemingwayová ta byla vážně super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypravěčku nejspíš budu mít jako TOP roku 2014, protože mě ta kniha naprosto uchvátila a je dokonalá. Jsem ráda, že se objevila i na tvém seznamu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Páni 94 knih Ti přijde málo? Navíc s dětmi? Já mám kolem 55 a nestydím se za to, žiji i jinými způsoby :) Jinak na Deset žen a Vypravěčku se někdy v budoucnu určitě čekám. Jsem ráda, že se Ti líbila Kočka na plotě, já po ní sáhla intuitivně a navnadila jsi mě k přečtení :)

    OdpovědětVymazat
  5. S tím počtem je to trochu na štíru. Do toho množství jsem započítala knihy, které jsem třeba přečetla během pěti minut v knihovně a stály za to. Takže nejsem žádná superčtenářka, můj standard je kolem 60 knih.

    OdpovědětVymazat