úterý 6. ledna 2015

Stydlivost...a co s ní?

AUTOR: Catherine Dolto, ve spolupráci s Colline Faure- Poirée
ORIGINÁL: La timidité (2011, Gallimard Jeunesse, Paris)
PŘEKLADATEL: Pavla Le Roch, Simona Filová
ILUSTRÁTOR: Fréderick Mansot
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2013
POČET STRAN: 24
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:


Anotace
Některé děti se stydí více než jiné. V předškolním období ale není ostych nic neobvyklého, ať už ve vztahu k cizím lidem nebo dokonce i k některým členům rodiny. Knížka určená ke společnému čtení dětí s rodiči, případně s učitelkami v MŠ, otevírá cestu k tomu, aby si děti uměly stydlivost pojmenovat a naučily se ji překonat. Pro rodiče je cennou pomůckou k navázání hovoru s dětmi o jejich i vlastních emocích, jejich výhodách a úskalích.
Stydlivost není nic příjemného. Naštěstí však netrvá celý život a lze ji překonat: budováním důvěry v okolí, které nám pomáhá, i v sebe sama.

Hodnocení
Když potkáte stydlivé dítě, říkáte si, jak je to možné a nevěřícně kroutíte hlavou a nechápete, proč se stydí, proč neodpovídá na vaše otázky, stydlivě se usměje či klopí oči. A nemusíte být zrovna cizí člověk, u kterého by se snáze dalo pochopit, že je dítě k vám nesmělé. Může to být i někdo blízký, se kterým dítě nechce komunikovat.

Rodiče dělají chybu v tom, že za děti odpovídají a o problému vykládají každému na potkání. Uvažovali jste někdy nad tím, jak se dítě může v takové situaci cítit? Že by také rádo řeklo všechno, co má na jazyku, ale neví jak na to? Že doma je jak tygr a ve škole či školce o něm není slyšet?

V této velmi útlé knížce autorka shrnula několik zásadních situací, které stydlivé dítě prožívá. Doprovodné obrázky tyto situace dotvářejí a vybízí k zamyšlení. Kniha je určená jak pro rodiče, tak i pro paní učitelky v mateřských a základních školách a pro vzájemné čtení. Musíte mít ale přístupné a ochotné dítě, které si s vámi knihu prohlídne a rádo si s vámi o ni popovídá. Možná tak otevřete nejen srdce dítěte, ale i možnosti, které se mu po překonání stydlivosti otevřou - vyniká v něčem a je v tom dobrý? Maximálně dítko podpořte, ať si více věří. Stydlivost časem zmizí, ale chce to trpělivost a ochotu z obou stran ji odstranit. 

I když je kniha velmi útlá, často v ní listuji a pročítám informace, které jsou více než pravdivé a je vidět, že autorka, dětská psychoanalytička, zná dobře stydlivou dětskou duši. O tomto tématu je napsána řada knih, ale pro seznámení s problémem je tato kniha vhodným pomocníkem.

O autorce
Catherine Dolto je vystudovaná lékařka, v roce 1980 se setkala s Fransem Veldmanem, zakladatelem haptonomie (komunikace dotykem) a od té doby vyučuje haptopsychoterapii a setkává se s rodiči během těhotenství a s dětmi během jejich prvního roku. Zdroj: Gallimard Jeunesse

Žádné komentáře:

Okomentovat