čtvrtek 14. srpna 2014

Sametová kůže

AUTOR: Markéta Harasimová
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2014
POČET STRAN: 478
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:


Anotace
Hlavní hrdinkou románu je šestatřicetiletá Sára, matka pětiletého Olivera a bytová designérka. Příběh začíná u soudu, který rozvádí její dlouhodobě nefungující manželství a Sáře přináší velkou úlevu. Od svého muže Kamila v minulosti zažila nejen urážky, ale i násilí, kvůli němuž byla nucena i s dítětem utéci. Než však stačí rozvod nabýt právní moci, je Kamil brutálně zavražděn a Sára se vzhledem k tomu, že na dobu vraždy nemůže prokázat alibi, stává hlavní podezřelou. Rodící se náklonnost mezi ní a charismatickým vyšetřovatelem Alexem Jungrem situaci rozhodně nikomu neusnadňuje. Ke zvratu dochází, jakmile policie zjistí, že Kamil krátce před svou smrtí vyhrál závratnou sumu v loterii. Případ se navíc zkomplikuje nálezem další mrtvoly a i přes horečné pátrání se kriminalistům nedaří s ním pohnout. Napětí vrcholí v okamžiku, kdy je unesen malý Oliver a zoufalou Sáru vydírá neznámý únosce. Kdo vraždí? A kdo stojí za únosem dítěte? Dostanou Alex se Sárou šanci naplnit svůj vztah, anebo vše dopadne úplně jinak?

Něco málo o ději
Sára je šestatřicetiletá matka a právě se rozvádí. Její manžel Kamil byl despota a poté, co ji znásilnil před zraky jejich syna Olivera, od něj odešla. Po dvou letech ho konečně dostala k soudu a když zazněl kladný rozsudek, mohla si Sára oddechnout. Jenže během několika málo dní je Kamil zavražděn a Sára se stává hlavní podezřelou, protože na osudnou chvíli nemá alibi. 

Případ dostává na starosti Alex Jungr a jeho nová kolegyně Ingrid Ziková. Ingrid je vůči Sáře silně zaujatá a jejímu bystrému zraku neujde skutečnost, že mezi Alexem a Sárou to silně jiskří.

Vyšetřování nikam nevede a situaci poněkud zkomplikuje další vražda - Kamilova milenka Soňa byla nalezena uškrcená v matčině bytě. A jako by to vůbec nestačilo, Olivera někdo unesl.

Kdo je za vraždami a za únosem? Podaří se policii vypátrat viníka? A je nějaká budoucnost mezi Sárou a Alexem? 

Hodnocení
Poprvé jsem o knize slyšela na Světě knih v Praze. Zaujala mě svým příběhem, a tak jsem se rozhodla si ji pořídit, to za prvé a za druhé, podporuji české autory a za třetí, po přečtení jsem naprosto spokojená.

V příběhu se seznamujeme se Sárou Kaznerovou, která nemá zrovna na růžích ustláno. Je vdaná za násilnického muže, ale poté, co si s ním prožila krušné chvíle, od něho odešla. Po dvou letech konečně vše dospělo k rozvodu. Její matka je naprosto příšerná semetrika, která nedělá nic jiného, než ji kritizuje a nebere na vědomí, že už je dospělá a má svůj vlastní život. Tchyně je to samé v bleděmodrém a konečně nesnesitelný šéf, který ji sexuálně obtěžuje. Nebýt věrné kamarádky Ilony, asi by se sesypala. Sára mi byla hodně sympatická a hodně jsem s ní prožívala chvíle, kdy měla strach o Olivera. Co se mi však moc nelíbilo a to bych hlavní hrdince vyčetla, bylo to, že ráda a dost často pila víno za jakékoliv situace.

Alex Jungr je svědomitý policista, který byl pro mě prototypem správného poldy a k tomu sexy chlap. Nedivím se Sáře, že se jí vždy rozbušilo srdce, když ho viděla. Ale policista v něm je však na prvním místě, i když k Sáře cítí velké sympatie. Musí především vypátrat, kdo zavraždil jejího manžela a jaký byl hlavně motiv? Motivů bylo spoustu - od Sáry, která ho mohla zabít za to, co ji provedl, od Igora, společníka ve firmě, který potřeboval peníze a Kamilova smrt by mu jistě usnadnila situaci.

Postavy jsou dobře propracované, nejen popisy, ale i jednotlivé charaktery. Někdy jsem měla pocit, jestli záporné postavy (matka, tchyně a šéf) nejsou přitažené za vlasy a jestli těchto postav není na jednu knihu moc. Je pravdou, že v příběhu měly jen krátké epizody, ale dokázaly Sáře dokonale znepříjemnit život.

I přesto, že je děj a kriminální zápletka docela předvídatelná, rozhodně se dočkáte překvapení, které jsem nečekala. Policejní vyšetřování je trochu upozaděno a převládá spíše Sářin příběh. Posledních sto stránek jsem měla přečteno během krátké chvíle a řádky jsem hltala jedním dechem.

O autorce
Markéta Harasimová se narodila v severomoravském Krnově, kde prožila téměř celé dětství. Vystudovala obchodní akademii a následně nějakou dobu pracovala jako manažerka. Přestože neabsolvovala žádnou školu s humanitním zaměřením, k roku 2014 je autorkou téměř desítky románů a patří k našim nejlepším spisovatelkám románů pro dospělé. Autorčina díla jsou odrazem dnešní doby a života, čtivé, svižné a napínavé, zaměřené na problematiku mezilidských vztahů, trable v lásce, nechybí ani detektivní zápletky. Její romány rovněž dnes nechybí v žádné veřejné knihovně. V současné době žije s manželem na jižní Moravě a věnuje se psaní na profesionální úrovni. Zdroj: Markéta Harasimová

Přečteno v rámci Letní knihomolské výzvy.

3 komentáře:

  1. Abych se přiznala, tak tyhle novější české knížky moc nečtu, ale tahle se mi zalíbila :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dost zajímavě. Já teď taky zkouším nějaké české knížky, naposledy jsem četla od Kateřiny Petrusové a ta píše dle mého úžasně. Sametová kůže má zajímavou zápletku a postavy, takže by mě nejspíš bavit mohla. Super recenze, dost si mě na knihu navnadila. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna u tehle knihy si rikam, ze bych mela dat obcas sanci i ceskym autorum :))

    OdpovědětVymazat