úterý 19. srpna 2014

Muž z hodin aneb Proč se na podzim mění čas

AUTOR: Vratislav Maňák
ILUSTRÁTOR: Juraj Horváth
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2014
POČET STRAN: 78
ZDROJ: knihovna


HODNOCENÍ:



Anotace
Věděli jste, že se na podzim mění čas kvůli krádeži hodinové ručičky? A že se vše stalo na jednom českém nádraží? Vypravte se s osmiletou Lenkou a hodinářem Weissem zmizelé ručičce na stopu. Držitel Ceny Jiřího Ortena Vratislav Maňák nabízí jeden z prvních českých příspěvků k žánru steampunk, který znáte například od režiséra Tima Burtona

Něco málo o ději
Lenka Šínová cestuje se svými rodiči po celé Evropě. Její tatín Leoš je novátor a své vynálezy nabízí lidem, kterým by byly potřebné. Na své cestě zavítali i do Makovína, kde byli pozváni starostou k obchodní schůzce týkající se nabídky "lůžkovadla".

Na nádraží má Lenka dlouhou chvíli. Rozhlíží se po nádražní budově, když v tom zaslechne, jak si někdo zpívá písničku. Kdo to je? Vzhlédne vzhůru a co nevidí? V nádražních hodinách je místo malé ručičky nějaký člověk! Lenka se rozhodla, že přijde záhadě na kloub. Vyšplhá se k hodinám a dozvídá se, že člověčí ručka je  pan Weiss, bývalý hodinář a od  něj si vyslechne zajímavý příběh o dvou hodinářích, jedné zakázce a ztrátě malé hodinové ručičky.

Ale to není vše. Začne také dobrodružství na záchranu nádražních hodin a potrestání padouchů.

Hodnocení
Když jsem Muže z hodin zahlédla v knihovně, napoprvé jsem ho nevšímavě přešla. Napodruhé už jsem si ho vzala do ruky, v knihovně jsem se pohodlně usadila a začala jsem číst. Nejprve jednu kapitolu, pak druhou, až nakonec skončila s ostatními knihami na hromádce k půjčení.

Do knihy jsem se sice hned nepustila, ale nakonec jsem ji přečetla během dvou večerů. Nevím, kdo vymyslel označení steampunková literatura, ale úplně si dobu, ve které se kniha odehrává, dokáži představit. Plno páry z vlaků, dámy v dlouhých šatech, klobouky, úplně na vás dýchne atmosféra 19. století.

A do toho všeho se na jednom nádraží objeví česká rodina Šínových. Tatín Leoš, zvaný Leošína, je novátor, který vymýšlí bláznivé vynálezy. Největším vynálezem je lůžkovadlo. Že nevíte, co to je? Velice užitečná věc při cestování vlakem. Mamina Ludovika a jejich dcera Lenka ho na jeho cestách doprovází a spolu tvoří pracovní tým. Procestovali tak celou Evropu, až přijeli do Makovína na pozvání pana starosty, aby městu nabídli právě tatínovo lůžkovadlo. Lenka se však na nádraží seznamuje s panem Weissem, který supluje malou hodinovou ručičku. Jak to, že ji supluje? A kam se ztratila pravá ručička? 

Příběh plný tajemství, záhad, oživlých věcí, lidožroutské telefonní budce a také intrik. To vše se dočtete v této knížce a věřte nebo ne, bavit vás bude. Je krátká, originální, vtipná a napínavá, úplně ideální na podzimní čtení pod peřinou. Kniha je sice určená dětem, ale proč by si ji nemohl přečíst i dospělák?

Písmena jsou přiměřeně velká, kapitoly jsou dlouhé tak akorát. Přesto je kniha určená již starším čtenářům, kteří zvládnou složitější příběh. Musím také zmínit ilustrace v knize, protože dle mého názoru jsou povedené, i když dejme tomu dětem se nemusí moc zamlouvat. Jsou kreslené tak, aby podtrhovaly atmosféru tehdejší doby a trochu přiblížily i děj. 

O autorovi
Pochází ze Stříbra na západě Čech. Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK a v roce 2012 obhájil magisterský titul na Mediálních studiích. Nyní pracuje v České televizi jako redaktor online zpravodajství ČT 24. Povídky zpočátku publikoval v časopisech Host, Plž nebo Tvar. Jeho talentu si brzy všimla PhDr. Jana Čeňková, vyučující na katedře žurnalistiky literaturu. Povídková prvotina Vratislava Maňáka Šaty z igelitu vyšla i na její doporučení.
Přečteno v rámci Letní knihomolské výzvy.

4 komentáře:

  1. Kdybych potkala knihu jen tak, tak bych ji určitě přehlédla a do ruky ji asi nevzala. Ale teď pokud ji najdu, tak si ji přečtu. Vypadá to zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla vážně dobrá, trochu fantasy, trochu sci-fi, od obojí trochu a taky dávné časy. Vážně se mi líbila.

      Vymazat
  2. Zajímavé, nevěděla jsem/nenapadlo by mě, že tohle spadá pod steampunk, musím se poučit o nových žánrech. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky nevěděla a docela zajímavé počtení o steampunku i literatuře nabízí wikipedie:http://cs.wikipedia.org/wiki/Steampunk

      Vymazat