čtvrtek 15. května 2014

Noc literatury 2014

Noc literatury se koná vždy před zahájením veletrhu Světa knih v Praze. Tentokrát se konalo 14. května a do projektu se zapojila nejen řada českých měst, ale i města evropská. Noc literatury má přiblížit čtenářům knihy ze starého kontinentu. Na seznamu se ocitli autoři např. Stefan Spjut, Pia Juul nebo Pavol Rankov.

V Kroměříži se konal druhý ročník. Čtení probíhalo na třech vybraných místech - na zámku, v kavárně a v knihovně.

Arcibiskupský zámek


Čtení probíhalo v návštěvnickém centru. Předčítala divadelní herečka Anna Slezáková. Vybrala si knihu od Dolores Redondo Neviditelný strážce. Vydalo ji nakladatelství Panteon v roce 2013 a je to první část z trilogie Baztán. Ke knize jsou koupena i filmová práva, takže se asi brzo dočkáme i filmu. Neviditelný strážce je psychologický thriller s mysteriozními prvky, který se odehrává v Baskicku.

Anotace:
Na břehu řeky Baztán, v jednom z nejmagičtějších míst Baskicka, je nalezena záhadně zavražděná mladá žena. Téměř čtyřiadvacet hodin poté je zjištěna souvislost s měsíc starou vraždou jiné dívky. Amaia Salazarová, inspektorka z oddělení vražd, jíž byl případ přidělen, se tak vrací zpět na místo, kde se narodila a odkud vždycky toužila odejít. Amaia bojuje na dvou frontách: na té profesionální vyšetřuje sérii vražd, která velmi zneklidňuje místní obyvatele; a na osobní, spletité a emocionální, jež bude plná zvratů a překvapivých momentů.

Kavárna U Zlatého kohouta


V salonku kavárny probíhalo druhé čtení. Tentokrát z úst kroměřížské divadelní herečky Jany Štěpánové. Ta si vybrala knihu od Linn Ullmannové Než usneš. Knihu vydalo nakladatelství Motto v roce 2013. Příběh vypráví o jedné velmi rozvětvené rodině se svými problémy a trápeními.




Anotace
Seznamte se s početnou a poněkud výstřední rodinou Blomových nesnesitelně sarkastickou pratetou Selmou, okouzlující, ale bláznivou matkou Anni, zoufale nešťastnou sestrou Julií a samotnou vypravěčkou Karin, která sice není krásná, ale zato umí zpívat a neodolatelně si vymýšlet. V Karinině magickém světě se nepozorovaně prolíná skutečnost, fantazie a iluze. Ze střípků svých vzpomínek, úvah a postřehů skládá mozaiku o lásce, manželství, nevěře, naději a tíživých i povznášejících rodinných poutech.


Knihovna Kroměřížska


Poslední čtení, které jsem navštívila, bylo v kroměřížské knihovně. Marcela Kořínková, která předčítala, si vybrala knihu od Arne Geigera Starý král ve vyhnanství. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2013. Příběh vypráví syn o svém otci, který trpí Azheimerovou chorobou.


Anotace:
Arno Geiger vypráví o otci, kterému pomalu vynechává paměť a který se přestává orientovat v přítomnosti. otevřeně, laskavě a radostně začíná syn znovu poznávat svého otce, chodí s ním na procházky, naslouchá jeho zdánlivě nesmyslným a často poeticky znějícím větám, vypráví o otcově minulosti i přítomnosti, o svém dětství na venkově. Úžasná, dojemná i vtipná kniha o životě, který stojí za to žít až do poslední chvíle, o životě, který se od toho našeho liší jen nepatrně, ale přesto zásadně.


Celá akce byla, dle mého názoru, velmi povedená. Výběr knih zajímavý, prostředí, kde se četlo, bylo příjemné. Mohlo být samozřejmě lepší počasí. Zamračené nebe, které hrozilo deštěm, možná odradilo případné další zájemce o toto netradiční čtení.

Na příští rok si budu přát lepší počasí, protože není nad to si posedět s krásnou knížkou v milé společnosti na čerstvém a teplém vzduchu.

2 komentáře:

  1. Doufám, že příští rok mě to také nemine, muselo to být skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to moc fajn a užila jsem si to. Příště půjdu zase.

      Vymazat