neděle 11. května 2014

Dýchání pod vodou

AUTOR: Alex Flinn
ORIGINÁL: Breathing Underwater (HarperTeen, New York, 2011)
PŘEKLAD: Miloš Chlouba
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2013
POČET STRAN: 214
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ




Anotace
Nick je jedním z vyvolených. Studuje vysokou školu, je inteligentní, oblíbený, bohatý. Lidé si myslí, jak snadný má život. Až na jednu věc. Nick nikdy nikomu neřekl o otcově násilnické povaze. Když se Nick setká s Caitlin, myslí si, že se všechny jeho problémy vyřeší. Caitlin má všechno, co Nick kdy chtěl - je krásná, talentovaná a miluje ho. Najednou se všechno změní. Nick se musí smířit s tím, že mu jeho otec dal víc než jen zelené oči a peníze. V trýznivé cestě sebeobjevování se Nick dozví pravdu o sobě samém – věta „jaký otec, takový syn“ v sobě může skrývat i cosi děsivého.

Něco málo o ději
Nick je šestnáctiletý mladík. Je bohatý, oblíbený, ve škole se dobře učí. Zamiluje se do Caitlin, dívky, která přes léto shodila několik kilogramů a stala se z ní velice krásná dívka.

Dalo by se říci, že jsou hvězdným párem, ale postupem času se dozvídáme, že Nick má sklony k agresivitě, když není něco tak, jak si on představuje. Násilí projevuje na Caitlin. Jednou ji zbil tak, že se Nick ocitl před soudem. Soudkyně mu zakázala veškerý kontakt s Caitlin, Nick musí docházet na přednášky o domácím násilí a začít si psát deník.

Hodnocení
Kniha Dýchání pod vodou ve mě zanechala velmi rozporuplné pocity a nevím, jestli se mi kniha líbila nebo ne. Pomyslný jazýček vah převažuje k tomu, že se mi líbila, jenže je to příliš kontroverní odpověď. A proč vlastně takto o knize uvažuju? Jedná se totiž o domácí násilí a agresivitu.

Nick je frajer, co má všechno, na co ukáže. Je tak okouzlující, že mu nejde odolat. Jenže za tím pozlátkem se skrývá druhá tvář Nicka - agresivní a majetnický kluk. Tohle všechno postupně ale vyplyne, jak kniha postupuje. Zpočátku mi byl Nick velmi sympatický, ale děj pokračoval a moje sympatie se měnily ve zděšení a nenávist.

V příběhu máme možnost sledovat dva Nicky. Nicka v deníku, který píše na příkaz soudkyně. Tento Nick je hrubián, sebestředný a zaslepený. Druhý Nick je ten, kdo to všechno zpětně vidí z jiného úhlu pohledu, protože dochází na přednášky o domácím násilí a zdá se, že mu tyto hodiny hodně dávají. Přesto jsem mu proměnu až tak moc nevěřila, protože osobně si nemyslím, že se násilník dokáže napravit během krátké doby.

Caitlin mi občas připadala hodně poslušná, splnila vše, co Nick chtěl. A to se mi moc také nelíbilo. Každá z nás má přece nějakou svou hrdost a nenecháme přece sebou zametat! Naštěstí ke konci mi byla, narozdíl od Nicka, více sympatická a za to, co udělala, má u mě palec nahoru.

Součástí knihy je i Nickův deník. Byl odlišený jiným typem písma, ale za sebe můžu říct, že se mi zpočátku špatně četl a některá písmenka mi splývala dohromady.

Příběh je určený především mládeži. Autorka se tématu zhostila velmi dobře, protože je důležité mluvit a psát nejen o těch hezkých věcech, ale i těch špatných a jaké jsou pak možné následky. Takže knihu doporučuji si přečíst, protože nejsou jen kladní hrdinové, ale i záporní.

O autorce
Alex Flinn je americká spisovatelka, která píše převážně pro mladé čtenáře. Dosud vydala jedenáct knih. Do češtiny byly přeloženy pouze tři romány: Netvor, Dýchání pod vodou a Hvězda.

Obálky
Česká obálka je asi nejhezčí.
    
anglická                           anglická                        španělská

Knižní trailer


Děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

3 komentáře:

  1. mě se kniha velice líbila a mas pravdu ze česká obálka je nejlepší :) tamty mě vubec nezaujali

    OdpovědětVymazat
  2. pekna recenze, od alex jsem jeste nic necetla, ale vazne bych rada, jsem na jeji knizky moc zvedava. libi se mi obalka, stejne tak u netvora a hvezdy :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  3. To je těžké no. Taky nevěřím, že by se násilník nějak rychle změnil, ale někdy ty ženy jsou opravdu až moc poslušné. Znala jsem jednu holku, která prostě cíleně přitahovala tyhle lidi, říkala, že je to hrozný, ale že už je to pro ní něco jako "standard" a ona už bez toho ani neumí normálně žít. Děsivý, ale knihu bych si docela ráda přečetla.

    OdpovědětVymazat