pátek 9. května 2014

Grace - Kněžna monacká

AUTOR: Jeffrey Robinson
ORIGINÁL: Grace of Monaco (2013)
PŘEKLAD: Viktor Faktor
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2014
POČET STRAN: 344
ZDROJ: vlastní e-kniha

HODNOCENÍ



Anotace
Tato kniha vznikla – jak její autor podotýká – s plnou a bezpříkladnou spoluprací se čtyřmi lidmi, kteří kněžnu Grace milovali nejvíce: s knížetem Rainierem a jejich dětmi Albertem, Caroline a Stéphanií. Lidé po celém světě hltali přímo pohádkový příběh pohádkového páru a novináři se předháněli, kdo přinese senzačnější odhalení. Možná i proto se Robinson rozhodl vnést do toho světlo a vyprávět skutečný příběh. Hluboký, silný, dojemný a poutavý. O to víc, že je pravdivý.

Něco málo o ději
Grace Kellyová se narodila v roce 1929 ve Philadelphii. Už od dětství měla ráda divadlo, a tak se přihlásila na Americkou akademii dramatických umění. Aby se uživila, začala si přivydělávat jako modelka a později si našla cestu i do celonárodních reklamních kampaní. V roce 1949 dostala první divadelní roli a protože se líbila, dostávala postupně další a další role i v televizi. V polovině 50. let se z ní stala známá herečka, každá dívka chtěla vypadat jako Grace Kelly.

Rainier III. pochází ze starého rodu Grimaldiů. Na trůn se dostal v roce 1949 po svém dědečkovi. Byl velký milovník zvířat - vlastnil malou zoologickou zahradu. Choval tak hrocha, nosorožce, slona či velbloudy.

Rainier a Grace se setkali v dubnu 1955 v Monaku a byli si vzájemně velmi sympatičtí. Začali si psát dopisy, ve kterých se poznávali. V prosinci 1955 odjel Rainier do New Yorku, kde se spolu podruhé setkali. Krátce nato oznámili své zasnoubení. V roce 1956 se vzali a z herečky Grace Kellyové se stala monacká kněžna Grace.

Hodnocení
Když jsem se dozvěděla, že nakladatelství Metafora bude vydávat další knihu ze životopisné série a že bude o Grace, věděla jsem, že bych si ji chtěla přečíst. Přiznám se, že jsem dosud netušila, jaká Grace byla. Ano, věděla jsem, že byla herečka a že si vzala Rainiera III., ale to bylo vše.

Kniha mi otevřela oči a od této chvíle už o ní budu znát nejen základní údaje. Příběh je vzpomínáním Rainiera a jejich tří dětí na velmi zajímavou ženu, která byla nejen herečka, ale i matka, manželka a kněžna. Příběh je nejen o ní, ale i o životě v Monaku, jeho historie. Příběh je také o Rainierovi, Caroline, Albertovi a Stephanii. Je to neuvěřitelný příběh plný lásky, štěstí, humoru a soudržnosti, ale také smutku a pocitu prázdnoty...

Grace pochází z rodiny, jejíž kořeny jsou v Irsku. V jejich rodině bylo několik herců, talent zdědila hlavně po svém strýci. Začala nejdříve s divadlem, pak modelingem a nakonec se z ní stala velmi úspěšná herečka. Navíc byla velmi krásná a kdyby se nevdala, určitě by ve své kariéře slibně pokračovala.

Ale nestalo se tak. Cesty života jsou nevyzpytatelné a ona se potkala s mužem svých snů - s knížetem malého Monaka Rainierem III. Udělali tehdy na sebe velký dojem a jak už to většinou bývá, zamilovali se do sebe a vzali se a byla to velká svatba, skoro jako z pohádky. Grace i Rainier se velmi milovali. Spojovala je nejen láska, ale i stejný smysl pro humor a lidskost. Lidé je měli velice rádi. Pracovali spolu jako tým, ona ho doprovázela na akce, kde měl být on a naopak a spolu tak vybudovali Monako do podoby, jak ho známe dnes.

Během čtení mi byla celá knížecí rodina sympatická a měla jsem pocit, jako kdybych do rodiny Grimaldiů patřila a znala je celý život. Byli mi hodně blízcí a Gracina tragická smrt byla smutná a nešťastná. Přesto se však rodina semknula ještě více a vzájemně se podporovali.

Kniha je psána chronologicky, Jeffrey Robinson postupně zpovídá všechny členy rodiny a objasňuje a vyrací mýty a nepravdy, které o rodině kolovaly. Dozvídáme se také o historii Monaka a jeho vývoji k modernímu státu.

Co mě občas zarazilo, bylo to, že některé věty se v knize objevovaly třeba dvakrát nebo třikrát, jako kdyby byla potřeba to znovu zdůraznit, i když to nebylo nutné. Přesto knize dávám plný počet bodů a doporučuji ji přečíst všem, kdo si chtějí přečíst nejen životopis kněžny Grace, ale mají rádi krásné příběhy.

O autorovi
Jeffrey Robinson je spisoavtel, novinář a scénarista. Napsal řadu knih, převážně biografie. Svůj čas dělí mezi New Yorkem a Londýnem a píše jak knihy, tak i scénáře.

Obálky
Tentokrát přináším jen dvě obálky z Goodreads, ale i obálky, které jsem objevila na Internetu. Za sebe můžu říct, že česká obálka je nejhezčí.

      
anglická I                          anglická II                        italská                             polská

Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.

3 komentáře:

  1. Mne sa táto kniha tiež veľmi páčila, jedna z najlepších z tejto edície :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, já Grace miluji a tahle kniha o ní se mi hodně líbila. I když chybělo mi tam trochu více z jejího hereckého života ale zase dobrý bylo, že se tam psalo o celé rodině i Monaku. Navíc máš pravdu, občas mě taky zarazilo to opakování a zdůrazňovaní, ale celkově se to četlo dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madeleine přečtěte si knihu Kníže Rainier a kněžna Grace od Jeffrey Robinsona. Je tam dost psáno o jejím hereckém životě v USA.

      Vymazat