pátek 11. dubna 2014

Tajemství ostrova za prkennou ohradou

AUTOR: Pavel Čech
ILUSTRÁTOR: Pavel Čech
NAKLADATELSTVÍ: Nakladatelství Petrkov
ROK: 2012
POČET STRAN: 124
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:


Anotace
Kreslený příběh o přátelství, pocitu viny a smíření. Poetická kniha
určená nejen dětským čtenářům. Před smrtí, která přináší vykoupení, vyplouvají vzpomínky na léta her, kdy přátelství mezi kluky bylo utvrzováno krví.

Něco málo o ději
Příběh začíná v nemocnici, kde se probouzí starý muž. Je zmatený a v hlavě se mu vynořují vzpomínky na svoje dětství - na pohádky, které si četl, na maminku a tatínka, babičku a na kamarády Toníka a Pepíka a jejich klubovnu za prkennou ohradou.

Podnikali spolu výlety, zažívali spolu dobrodružství a společnými silami šetřili na loďku. Jenže jejich pokladnička skončila na dně řeky. Toník se rozhodl, že pokladničku vyloví. Několikrát se potopil, ale pokladničku nenašel. Když se potopil naposledy, už nevyplaval.

Příběh však nekončí, pokračuje svým vlastním tempem dál a já už nic neprozradím, abych vás neochudila o rozuzlení příběhu. Věřte, že vás dostane stejně jako mě.

Hodnocení
První, co mi vytanulo na mysli, když jsem četla tuhle knihu, byly Rychlé šípy a vybavilo se mi dětství, kdy jsme s dětmi z naší ulice vymýšlely, kde si uděláme klubovnu, co tam všechno dáme. Nakonec zůstaly jenom plány.

Sám autor tuto knihu věnuje nejen Rychlým šípům, ale i Třem mušketýrům, Vinnetouovi a Old Shatterhandovi či Tomu Sawyerovi a Huckleberrymu Finnovi. Prostě těm, kteří mají kolem sebe přátele, na které se můžou kdykoliv spolehnout.

A také o tom je tento příběh - o třech malých kamarádech, kteří prožívají různá dobrodružství, o velkém přátelství, o snu, který si si chtěli uskutečnit, ale také o smrti, která číhá skrytá, aby mohla kdykoliv vystrčit drápky.

Stejně jako v knize O zahradě i tady hraje důležitou roli dítě a starý člověk. Dítě prožívá  a registruje, kdežto starý člověk vzpomíná a rekapituluje a v jednom bodě se tyto dvě osobnosti protnou.

Příběh je kombinací klasického textu a komiksu, převládají celostránkové ilustrace plné děje a detailů, které text ani nepotřebují.

Spíše než dětem, je kniha určená dospělým čtenářům, protože příběh má svou hloubku a ne všechny děti by ji mohly pochopit. Dospělým se ale kniha líbit bude.

Kniha v roce 2010 získala významné ocenění Cenu Muriel za nejlepší původní český komiks

O autorovi
Pavel Čech je ilustrátor, spisovatel a scénárista.Vyučil se zámečníkem, poté pracoval v Královopolské strojírně a jako hasič, od roku 2004 je na volné noze. Napsal a nakreslil několik autorských knížek pro děti a mládež, mj. Dědečkové (2011), Tajemství ostrova za prkennou ohradou (2009), O klíči (2007) a O zahradě (2005). Věnuje se knižní ilustraci. Je laureátem komiksových cen Muriel za roky 2011 (kategorie Nejlepší kresba: Dědečkové) a 2010 (Nejlepší původní český komiks: Tajemství ostrova za prkennou ohradou). Řekl o sobě: Mám rád zarostlé zahrady, pohled na hvězdné nebe, motýly a brouky, lidi s dobrým srdcem, vůni lesních jablek a borového lesa, toulání, oprýskané zdi, indiány, Rychlé šípy, písničku Andělská, pouštění draka, knihy Michala Ajvaze, zrezavělé klíče, stará kina, čistou vodu, tajemství... a pokouším se to namalovat na plátno a nebo o tom psát a kreslit knížky.
Zdroj: http://www.czechlit.cz/

4 komentáře:

  1. To vypadá jako strašně krásný příběh. A recenze je velmi povedená :) Píšu si knihu na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za pochvalu! Příběh je opravdu moc krásný a zároveň dojemný a smutný.

      Vymazat