úterý 15. dubna 2014

Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L.

AUTOR: Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Filip Pošivač
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2011
POČET STRAN: 109
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:


Anotace
Třeťák Filip sedí za domem opřený o zeď a má strach. Právě si uvědomil, že je zločinec! Stal se jím dnes, a nikdo tomu snad ani neuvěří. Copak tenhle bezvadný a hodný, i když trochu divoký kluk by mohl něco takového spáchat? Ani on sám nevěří tomu, co se stalo. A přece! Jak jenom všechno dopadne? Zůstane Filip už navždy zločincem? Autorka nenásilně zakomponovala do děje otázky a odpovědi života, vztahy mezi dětmi i dospělými, pocity, problémy i jejich řešení.

Něco málo o ději
Třeťák Filip L. udělal něco strašného. Něco, co může někomu hrozně moc ublížit a nedej bože, způsobit i smrt!

A jak se to všechno stalo? Začalo to tím, že se k Filipovi a jeho mámě domů nastěhoval mámin přítel Petr. Má dceru Moniku, která Filipa nesnáší a totálně ho přehlíží. Filipovi je to líto a rozhodne se, že to tak nenechá. A udělá něco, co by se opravdu dělat nemělo.

Hodnocení
Tato kniha mi byla doporučená s tím, že se mi bude líbit. A líbila. A přiznám se, že chvílemi jsem ani nedýchala, jak to bylo napínavé.

Doteď nevím, jestli mám s Filipem soucítit nebo si ho přehnout přes koleno. Kniha je určená dětem, a tak předpokládám, že malí čtenáři budou sympatizovat nejen s Filipem, ale i s Monikou, ale dospělý čtenář to bude vidět úplně jinak.

Ale začněme pěkně popořadě.

Filip L. žije jen s maminkou Evou. Moničini rodiče se rozvedli, táta Petr se zamiloval do Filipovy mámy a odstěhoval se k nim. Filip je z Moniky nadšený, chtěl by se s ní skamarádit, ale Monika ho naprosto ignoruje. 

A tady začnou Filipovy problémy. Rozhodne se, že udělá něco, aby si ho Monika všimla. Provede ale vážnou věc, kterou dělají jen velcí zločinci. Už je jedno, že má Filip výčitky svědomí, už se to stalo. Filip však netuší, že Monika se s ním právě ten den chce usmířit. A velké neštěstí je na světě.

Na jednu stranu Filipa a Moniku chápu. Oba jsou nešťastní - Filip, že už nemá mámu jen pro sebe a Monika, že tatínek už nebydlí s ní, že ho nevídá tak často a že se odstěhoval k tomu protivnému klukovi. Monika na Filipa žárlí, Filip zase nechápe, proč se s ním Monika nebaví.

Na druhou stranu se musím na celou věc podívat dospělýma očima. Představte si, že syn přítelkyně vašeho bývalého manžela chce ublížit vaší dceři (i když má pak výčitky svědomí). Budete stále klidní a nebudete se zlobit? Já bych se hodně zlobila a určitě bych požadovala, aby se to nějak vyřešilo. Ale to už patří do jiného příběhu a určitě i do jiného žánru. 

Celý příběh je rozdělen do jednoho dne, vypravěčem je malý Filip, který přemítá o svém trápení.

To, že je kniha rozdělená do kratších časových úseků, byl výborný nápad. Navíc autorka vše psala tak, že jsem chvílemi byla napnutá a čekala, co se bude dít dál. A ačkoliv jsem knihu nechtěla přečíst za jeden večer, tak se i stalo.

Kniha je určená čtenářům od devíti let. Ale myslím si, že si knihu může přečíst i náctiletý čtenář a i dospělý tuto knihu ocení, protože kdo chce, může se v některých postavách najít.

Kniha vybízí ke společnému čtení. V textu jsou totiž zvýrazněny některé otázky, například: Může svědomí člověka tížit? Copak má nějakou váhu? nebo Může se stát tátou, nebo dokonce mámou člověk, kterému se dítě nenarodilo? Takových otázek je tam opravdu hodně a děti by na ně měly odpovědět a tím si budou rozšiřovat nejen svoji slovní zásobu, ale na základě indícií můžou rozvinout i příběh úplně jiným směrem. 

Příběh je nejen o svědomí a rodinných vztazích, problémech v rodině, ale také o komunikaci a vzájemné tolerance a pochopení.


O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu. 
Zdroj: databáze knih

3 komentáře:

  1. To zní jako celkem zajímavá výchovná beletrie pro děti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně ano. A jsem moc ráda, že takové knížky vycházejí.

      Vymazat
    2. já ji čtu synovi a včera jsem u ní brečela :-) někdy dost silné, naštěstí děti to tak neberou aněkteré souvislosti je natolik nerozhodí a ptají se víc po ději, jinak Petra Braunová je naše oblíbená

      Vymazat