pondělí 18. dubna 2022

Tajná mise šotka Mařínka

AUTOR:  
Ilona Fišerová
ILUSTRÁTOR: Lukáš Fibrich
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2022
POČET STRAN: 174
ZDROJ: vlastní

Anotace
Tiskařský šotek Levík rád a dobře mění napsaná písmenka a číslice nejen na plakátech v metru či v mobilech... Levík Mařínek je šikovný tiskařský šotek, žádné slovo, listina ani dokument před ním nejsou v bezpečí. Právě úspěšně zakončil Škodilovu šotčí školu. Protože byl nejúspěšnějším studentem, vybral si ho sám pan ředitel Škodil pro tajný úkol. „Upravíme lidské peníze,“ řekl ředitel a pan ředitel se musí poslouchat, navíc je to přeci veliká čest, být vybrán. Dokáže Levík zadaný úkol vůbec splnit? A je vůbec správné takový úkol přijmout? Napínavý příběh o popletených slovech, kamarádství, rodině a jedné tajné misi do státní tiskárny cenin.

Hodnocení
Ilona Fišerová je autorka, která píše především pro děti. Od této české spisovatelky jsem četla Druhé housle, Kdo by v létě myslel na Vánoce a Ohnivý kamínek. Tajná mise šotka Mařínka je již devátou autorčinou knihou.
Levík Mařínek je tiskařský šotek, který právě úspěšně absolvoval ŠŠŠ - Škodilovu šotčí školu. Rád by se stal po prázdninách profesorem, a sám ředitel Škodil mu místo přislíbil, ale má to jeden háček - Levík musí proniknout do Státní tiskárny cenin jako tajný agent s veletajným úkolem. Na své cestě se Levík seznámí s potkanem Šprdlíkem Goliášem a komářicí Uršulou. Jak mu bude tato nesourodá dvojice prospěšná? To vše zjistíte v humorně laděném příběhu pro děti.

Při čtení jsem nestačila žasnout - za prvé mě překvapilo, jak autorka detailně popsala výrobu bankovek, jejich ochranné prvky. Jako kdyby tam byla někdy zaměstnána. Za druhé jsem se utvrdila v tom, jak je čeština krásný jazyk, se kterým se dá snadno hrát.

Potkan Goliáš je totiž velký popleta a zaměňuje slova, což vyvolává úsměv na tváři. Tady jsem ale narazila na menší problém. Když čtu, nevidím jednotlivá písmena, ale slova. Proto jsem se přistihla, že jsem Goliášovy přebrepty nepostřehla do doby, než na ně Levík upozornil. V jiných knihách si chyb všimnu hned, ale tady jsem byla překvapená, že jsem je skoro nezaznamenala. 

A navíc šotci umí tak úžasně měnit slova v reklamách, upravují nadpisy v novinách i v názvech filmů. Prostě jeden by zatoužil po této profesi.

Knihu ilustroval Lukáš Fibrich, jeho jméno mi není neznámé. Jeho ilustrace se snadno přizpůsobují textu. Všechny obrázky postav mají jedno společné - špičaté nosy. Ilustrace působí mile i vtipně zároveň.

Knížka je ideálním čtením pro děti od třetí třídy. Věty nejsou až tak jednoduché a vyžadují čtenářskou pozornost. I samotné kapitoly jsou středně dlouhé. Ale knihu ocení i dospělí čtenáři, zvlášť díky češtině a přesmyčkám.

O autorce
Ilona Fišerová se věnuje psaní pro děti už více než patnáct let a má za sebou řadu knížek, z nichž některé znají i děti na Slovensku a ve Slovinsku. Spolupracuje s Českým rozhlasem na tvorbě pohádek pro děti Hajaja (knihy Kovářské pohádky, Dar ze zoo) nebo četbě na pokračování (kniha Na orlích křídlech).

Lukáš Fibrich je český ilustrátor a grafik. Kromě mnoha knih je autorem několika komiksových seriálů, spolupracoval výtvarně na řadě učebnic a nevyhýbá se ani reklamní ilustraci. V Portále vyšly s jeho ilustracemi např. knihy Po stopách stoleté dámy, Kluci netančej! a S Komenským do komiksu.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat