pátek 27. prosince 2019

Zpět - Vracíme se z Afriky

AUTOR: Busny (Marika Dumková)
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2019
POČET STRAN: 207
ZDROJ: vlastní








Anotace
Busny nakonec TAM do Afriky dorazili. Co se ale stane cestou ZPĚT? Pokračování úspěšného bláznivého cestopisu psaného za jízdy v růžovém buse. Jsme Marika a David a už rok prorážíme naším růžovým busem hrbolaté cesty afrického kontinentu. Stanuli jsme na Střelkovém mysu, nejjižnějším cípu Afriky, s jednou nohou v Indickém oceánu, s druhou v Atlantickém. Takto rozkročeni se ptáme dálek, kam dál. Měla to být cesta kolem světa, měli jsme se nalodit v Jihoafrické republice a pokračovat v naší pouti Jižní Amerikou. Jenže se zdá, že nás Afrika nechce pustit. Nebo jsme to my, kteří ještě nejsme připraveni dát jí sbohem? Cíl je tedy jasný – po východní části jsme se dostali TAM, po té západní se musíme dostat ZPĚT! Protože Afrika se nám i se vším červeným prachem dostala pod kůži a my jsme se do ní bláznivě zamilovali, vydáváme se západním pobřežím na dobrodružnou cestu zpátky domů. Naskočte do busu a vydejte se cestou necestou s námi!

Hodnocení
Není to tak dávno, co jsem četla první knihu cestovatelů, kteří se netradičně jmenují Busny. V první knize jeli do Afriky, tedy Tam. Nyní jedou z Afriky, tedy Zpět.


Kniha začíná v místě, kde naši cestovatelé zakončili svoji misi - na Střelkovém mysu v Jihoafrické republice. Poté, co si spočítali, že by cesta letadlem i s busem stála tolik, kolik by stála cesta po vlastní ose, dlouho se nerozmýšleli a vydali se zpět domů tentokrát po východním pobřeží Afriky.

Marika Dumková má příjemný styl vypravování. Někdy s odstupem, někdy s emocemi popisuje zážitky ze zemí, které pro běžné smrtelníky nejsou snadno dostupné. A leckdy jsou i nebezpečné, někdy nezískali ani vízum. Každá země je specifická svým národem, kulturou i chováním. Většinou se země pozná podle toho, v jakém je stavu silnice.

Jaké země David a Marika poznali? Namátkou to byla Angola, Kamerun, Benin či Maroko. Čím více se blížili k severu Afriky, tím byl tento kontinent evropštější.

Kromě poznávání nových lidí a turistických míst, což je jistě příjemná záležitost, se oba cestovatelé museli vypořádat také s nemocemi, financemi, poruchami busu a také s byrokracií. Přesto však to skvěle zvládli. Měli jeden druhého a mohli se o sebe v těžkostech opřít. 

Stejně jako v předchozí knize, i tady se objevují ilustrace, které nakreslila Marika. Oproti první knize jsou obrázky umělečtější a ne tak humorné, ale za to svojí hloubkou se mi více líbí.

Pokud hledáte nějaký zajímavý cestopis a nechcete si číst tradiční průvodce, určitě vám mohu Busny jenom doporučit. Oba díly jsou napsány čtivou formou, dvojka je spíše na vážnější notu. Stejně odvážná (nebo šílená) jako Marika s Davidem nebudu. Ale můj obdiv mají a o takové cestě, kterou podnikly oba jako ten správný tým, si nechám zdát. A kdoví, možná o Marii a Davidovi ještě uslyšíme. Třeba z Ameriky.

O autorce
Marika Dumková pochází z Brna, kde žije a pracuje jako architektka. Je tou pořádkumilovnější obyvatelkou busu VW Syncro, ve kterém s partnerem Davidem projeli Afriku. Dohromady tvoří autorský tým Busny. Marika studovala v Praze a Barceloně, ale do Brna se vždy vrátila. Má dvojče a lidé si je pletou. Poznávací znamení: jsou přece úplně jiné, ale klidně si občas samy sebe spletou na fotce. Ráda tvoří a víc než mluvení před kamerou jí jde psaní a kreslení. Také ráda pozoruje, učí se a pracuje, miluje přírodu i města, sport, barvy a sladké. Zdroj: jota.cz

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

2 komentáře:

  1. Já chtěla nějaký cestopis hlavně kvůli čtenářské výzvě na Databázi knih, nakonec jsem tam dala něco, co se tam nejlépe hodilo z knih, které jsem přečetla, protože jsem nestíhala. :D Nicméně tahle knížka vypadá zajímavě. Jen bych si tedy asi nejdřív musela přečíst první díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ono oba díly na sebe ani nijak zvlášť nenavazují. Věnují se opravdu těm zemím, kterými projíždí. Ale já jsem taky ten typ čtenáře, který čte všechno od začátku :-)

      Děkuji za komentář a krásný nový rok 2020.

      Vymazat