pondělí 8. října 2018

Manželské okovy

AUTOR: Klára Janečková
NAKLADATELSTVÍ: Ikar
ROK: 2018
POČET STRAN: 392
ZDROJ: vlastní








Anotace
Po tragické otcově smrti a patnácti letech strávených v Londýně získá Sofie atraktivní místo společnice v bohaté rodině právníka na Long Islandu v USA. Její zaměstnavatel Alexandr Fedin je sebevědomý charismatický muž, který Sofii velmi přitahuje. Když jí zanedlouho nabídne sňatek, nevěří svému štěstí. Netuší, že manžel spolupracuje s mafií. Stará se o jeho matku, dvě dcery z předchozího manželství a porodí mu syna. Časem však pozná Alexovu pravou tvář a cítí se v manželství čím dál víc nešťastná. 

Hodnocení
Manželské okovy nejsou novinkou v repertoáru Kláry Janečkové. Vyšla poprvé v roce 2006 jako čtvrtá v pořadí. Letos ji nakladatelství Ikar znovu vydalo s novou obálkou.


Hlavní hrdinkou je mladá Sofie, která žije v Anglii. Po smrti otce se z Londýna odstěhuje zpět do rodného Ruska, ale není zde spokojená. Po velmi dlouhé době se jí poštěstí najít práci jako společnice staré paní v Americe.

Rodina bohatého mafiánského právníka Alexandra Fedina je vícegenerační. Paní Lena je milá stará paní a Sofiino srdce si hned získala. Pak jsou tu její vnučky – Natálie a Sabina. Ke slovu se více dostala náctiletá Natálie, která má spoustu problémů. No a pak je tu jejich otec Alexandr. Upřímně řečeno, je to pořádný despota, mizera a arogantní sobec. Přesto se do něj nějakým záhadným způsobem Sofie bezhlavě zamiluje.

Sofie mi byla na začátku sympatická. Fandila jsem jí. Ale nějak mi uniklo, proč Fedina neopustila, když věděla, jaký je. Nejspíš tady platí pořekadlo „láska je slepá”. Během čtení se mi názor na ni začal měnit. Na jednu stranu jsem ji nechápala, na druhou však měla můj obdiv za to, že se dokázala (nebo se aspoň snažila) Alexandrovi postavit a vzbouřit se.

Alexandr je muž, kterého bych v životě nechtěla potkat. Autorka se na jeho charakteru pořádně vyřádila. Je zlý a nemá nikoho rád kromě sebe. Sofii začal obletovat jen proto, aby zabil dvě mouchy jednou ranou – sex a reprezentace její osobou zadarmo.

Román pro ženy nebo thriller? Převládají spíše prvky romantiky, ale autorka umí výborně popsat vyhrocené scény, které připomínají drsnou detektivku. Dokázala napětí udržet až do konce. S romantickou zápletkou je to trochu horší. Myslím si, že některé scény mohly být trochu jiné, přišly mi moc náhlé a nepodařilo se mi jim úplně uvěřit.

Neodpírám autorce čtivost, akčnost a originalitu. Velkou míru zde hraje i znalost amerického života. Umí věrohodně popsat prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Také navodí správnou atmosféru, ať už je to romantika nebo nepříjemná aura kolem Alexandra Fedina.

Stejně jako v knize Pád do tmy i tady se autor anotace opravdu rozepsal. I v tomto případě radím, abyste ji nečetli. Je totiž opravdu rozsáhlá.

Kniha také obsahuje drobné chyby v textu jako jsou vynechané uvozovky nebo chybějící písmena ve slovech. Dokonce bylo špatně vytištěno i příjmení ilustrátorky v tiráži. Jsou to sice drobné chyby, pozornému čtenáři jistě neuniknou.

V příběhu jsou ale postavy, které si oblíbíte. Pro mě tou postavou byla Dolores. Pochází z Mexika, je milovnicí a velkou znalkyní filmů. Anglicky moc dobře neumí, ale je přátelská, otevřená a já ji měla ráda. Zajímavý příběh se týkal i vedlejší postavy Nadi, která stejně jako Sofie odešla z Ruska za prací. Ona a Sofie jsou nejlepší kamarádky. Kvůli práci se jejich cesty rozejdou, přesto se znovu setkají.

Závěr knihy vyznívá otevřeně. Vrátí se Klára Janečková někdy k Sofii a Alexandrovi?

Kniha si své čtenáře jistě najde. Mezi ně budou patřit především ženy, které rády čtou romantické příběhy.

O autorce
Klára Janečková vystudovala psychologii na UPOL v Olomouci a nyní pracuje jako školní psycholožka na dvou velkých základních školách, zároveň působí jako lektorka psychologie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Publikovala odborné články i povídky do časopisů. Volné chvíle tráví cestováním, ráda navštěvuje nové země a poznává nové lidi, inspiruje se k dalším příběhům. Žije se svou dcerou Milly a francouzským manželem Robertem ve Zlínském kraji. Miluje zvířata, hudbu a jógu.

Žádné komentáře:

Okomentovat