pátek 26. října 2018

Incident s dragouny

AUTOR:  Vilém Křížek
NAKLADATELSTVÍ: Mystery Press
ROK: 2018
POČET STRAN: 58
ZDROJ: vlastní e-kniha








Anotace
Zaleskly se přilby, zatřpytily šavle, zaduněl dusot koňských kopyt a běda tomu, kdo se opozdil... 1. prosince 1908 se pražské ulice proměnily v peklo, když měli dragouni zastavit střet německých a českých studentů, ale vřavu jen zhoršili.

Den nato za netradičním soukromým vyšetřovatelem Eliášem Sattlerem přichází zdrcený muž, jehož bratr v potyčce přišel o život. Stal se nadějný student práv obětí národnostních pří, nebo se za jeho smrtí skrývá hlubší motiv?

Sattler si ovšem při pátrání musí dát pozor, aby nešlápl do vosího hnízda. Ve městě je vyhlášeno stanné právo a na nádvoří Novoměstské káznice roste šibenice...

Hodnocení
Viléma Křížka jste již na mém blogu mohli poznat. Jeho detektivka Smrt má vůni inkoustu se mi líbila. Eliáš Sattler je totiž vcelku netradiční detektiv.

Smrt má vůni inkoustu zavádí čtenáře do roku 1912 do doby, kdy se pomalu, ale jistě nad Evropou stahují válečná mračna. Incident s dragouny se však vrací ještě hlouběji do minulosti a to do roku 1908. Naši známí - Eliáš Sattler, jeho neoficiální asistent Adam Křížek a hospodyně Jana - se i v tomto kratičkém příběhu objevují.

A případ? Za Sattlerem přichází jistý Ctibor Havelka s prosbou o pomoc - jeho bratr Michael se připletl do demonstrace a v té vřavě byl zabit. Jenže Ctibor moc nevěří historce, že se jednalo o nehodu. Myslí si, že byl Michael úmyslně zavražděn. Jenže kým? Vždyť neměl žádné nepřátele.

Autor příběh zasadil do skutečného historického konfliktu. 1. prosince 1908 se opravdu konal střet českých a německých studentů. Mezi ně vjeli na koních dragouni. Situace však nabrala jiný směr - místo, aby dragouni mladé lidi v poklidu rozehnali, došlo ke krveprolití. O den později bylo vyhlášeno stanné právo.

Sattler zde neměl tolik příležitostí ukázat svůj abnormálně vyvinutý čich, ale přesto dokázal zmást čtenáře (tedy spíše mě). Motiv, který autor předložil, byl sice vážný, ale k ničemu nevedl a ještě pěkných pár let k ničemu nepovede.

Dalo by se říci, že Incident s dragouny je něco jako prequel, ale ne doslova. Třeba autor plánuje mezi jednotlivými knihami psát novelky až do doby, kdy se Sattler a Křížek poprvé setkali. Rozhodně to není špatný nápad.

Autor je v novele věcný. Postavy nejdou charakterově moc do hloubky. Při takovém krátkém rozsahu ani psychologický rozbor nelze uskutečnit. Důležitou dějovou linkou je právě vyšetřování, které plyne velmi rychle. Vilém Křížek jde přímočaře k dopadení vraha, ale nebýt informací, které mu posílal jeho asistent Adam Křížek, jistě by mu to trvalo mnohem déle.

Tato krátká jednohubka jistě potěší čtenáře klasických detektivek. A na jaře příštího roku má vyjít další kniha Viléma Křížka se sympatickým detektivem Eliášem Sattlerem. Máme se tedy na co těšit.

O autorovi
Vilém Křížek pochází z Kolína, kde žije s rodinou a dvěma dalmatiny. Pracuje jako překladatel z německého jazyka. Odjakživa ho rovněž zajímaly dějiny, především období konce Rakouska-Uherska a československé první republiky. Odsud byl už jen drobný krůček ke zkoumání vlastní rodinné historie a objevení poněkud zvláštního přítele a společníka jeho děda Adama Křížka. Autor se pustil do pátrání v archivech a podařilo se mu vynést na světlo světa alespoň střípky z pozoruhodného života jednoho z prvních soukromých vyšetřovatelů v českých zemích, Eliáše Sattlera. Zdroj: Mystery Press

Napsáno pro Mystery Press

Žádné komentáře:

Okomentovat