středa 21. února 2018

Umění přežít

AUTOR: Laurence Gonzales
ORIGINÁL: Deep Survival (Norton, 2004)
PŘEKLAD: Jakub Futera
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2018
POČET STRAN: 328
ZDROJ: vlastní






Anotace
Za dekádu od svého prvního vydání přispěl bestseller Laurence Gonzalese jak k záchraně lidských životů v těch nejodlehlejších pustinách, tak ke zlepšení životů obyčejných čtenářů. Kombinace dobrodružného vyprávění, vědeckých poznatků o přežití a praktických rad pomohla lidem – od nejvýznačnějších byznysmenů přes armádní důstojníky a pedagogy až po profesionální psychiatry – pochopit, jak lépe zvládat stres, vyhodnocovat rizika a rozhodovat se pod tlakem.

Hodnocení
Další naučná literatura, která se mi dostala do rukou, je z pera amerického spisovatele Laurence Gonzalese. Toto vydání je již druhé, ale v češtině vychází poprvé.
Popsat tuto knihu je docela obtížné. Na jednu stranu by se kniha dala stručně charakterizovat jednou větou, na té druhé však obsahuje tolik informací, že to zkrátka nejde.

Na začátku všeho bylo neštěstí autorova otce. Ten se za války zřítil se svým bojovým letounem na nepřátelské území. Tam ho chtěl místní sedlák zastřelit. Naštěstí otec přežil. Jeho syn však nepřestal nikdy pátrat po tom, co je vlastně příčinou lidského přežití nebo úmrtí.

První část knihy čtenáře provede důvody, které zapříčiňují nehody. Jedná se především o lidskou chybu a selhání systému. K nehodám docházelo a vždy docházet bude, ať už je člověk zkušený nebo ne. Ale nehodám se dá předcházet. Aspoň trochu.

Proces přežití znamená slavit, že jste si vybrali život, a ne smrt. Víme, že umřeme. Všichni jednou umřeme. Bojovat a přežít však znamená říct si: dneska ještě ne. V tomto ohledu bojovníci smrt neporazí, ale smíří se s ní. (Str. 253)

V kapitolách se autor věnuje nejen jednotlivým případům, ale i tomu, co se děje v lidském mozku. Člověk je pod vlivem emocí, které jsou na vysoké úrovni než například opatrnost či zkušenost. Jedná se o adrenalin, endorfiny, emoční značky (zapamatujeme si, že konkrétní věc nám udělala dobře a cítili jsme se moc spokojeni. Za jiných podmínek ta samá věc však můžeš skončit smrtí). Je to všechno v naší hlavě. 

Autor také zmiňuje paměťové mapy. Když si je vytvoříte, nikdy se neztratíte ani v neznámém prostředí i v případě, že jste si mapu či buzolu někde zapomněli. Co to ta paměťová mapa je? Jsou to značky, které si vytvoříte v hlavě. Zapamatujete si body v terénu, které vidíte. Pak už byste se ztratit neměli. Zní to jednoduše, co říkáte? Od toho jsou tu také různé školy přežití, kde vás některé dovednosti naučí.

Ve druhé části je skutečných příběhů jen několik, zato jsou však velmi silné. Jsou to vyprávění o tom, jak stačí jedna nehoda a člověk může zůstat sám na moři i několik týdnů. Příběhů zde bylo více, ale všichni ti, co v příbězích přežili, měli mnoho společného a dalo by se říci, že jednali podle určitého vzorce. Ale aby tito lidé přežili, museli mít také štěstí. Protože bez štěstí ani ti největší bojovníci nepřežijí.

Jasně že k přežití potřebujete i štěstí. A štěstí není nic jiného než akumulace okolností v průběhu celého života. (Str. 285)

Na konci knihy autor všechny body, jak předcházet nehodám i přežití, přehledně popsal.

Co jsem také ocenila, byly i autorovy vlastní zážitky i příběh jeho otce. Častokrát také zmiňoval 11. září 2001, kdy letadla unesená teroristy narazila do Dvojčat v New Yorku. Drobné příběhy, které rozhodly o životech jednotlivých lidí.

Upřímně si myslím, že pro mě je publikace nevhodná. Dobrodružství nevyhledávám, jsem raději opatrná než zbrklá, ani nejednám zkratkovitě a obávám se, že kdybych se dostala do nějakého nebezpečí, budu první, kdo zemře. Proto obdivuji a zároveň nechápu ty, kteří se do takových akcí pouští opakovaně.

Autor také hodně cituje z knihy Na západní frontě klid od E. M. Remarqua, také se obrací na některé filozofy a řídí se jejich učením.

Kniha je rozhodně čtivě napsaná a zaslouží si vaši pozornost. A i kdybyste nebyli žádní akční hrdinové, myslím si, že se vyplatí knihu přečíst. Kdyby už nic jiného, tak aspoň kvůli lidem, kteří přežili.


Obálky
Všechny obálky spojuje potenciální nebezpečí a chladné barvy - vrcholky hor, rozbouřené moře. Líbí se vám některá?
  


O autorovi
Laurence Gonzales byl za své knihy a eseje mnohokrát oceněn, mimo jiné získal dvakrát National Magazine Award, Carl Sandburg Literary Award nebo Sigma Delta Chi Award, udělovanou Společností profesionálních žurnalistů. Je autorem bestselleru Umění přežít, který česky vydalo Nakladatelství JOTA v roce 2018. Jeho pokračování Surviving Survival: The Art and Science of Resilience bylo časopisem Kirkus Reviews vyhlášeno jednou z nejlepších knih roku 2012. Jeho poslední kniha o havárii dopravního letadla, která sklidila vlnu nadšení, nese název Flight 232: A Story of Disaster and Survival.

Napsáno pro Jotu

2 komentáře:

  1. Když tak nad touto knížkou přemýšlím, myslím si, že by si ji měl přečíst každý. Člověk nikdy neví, kdy se mu bude hodit umění přežít. Díky tvé recenzi se přidala na můj seznam knížek, pro které si půjdu do knihkupectví :-) děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně máš pravdu, kniha je vhodná pro všechny - jak pro pecivály jako jsem já, tak i pro opravdové dobrodruhy. Jsem ráda, že sis ji přidala na svůj seznam.

      Vymazat