neděle 4. února 2018

Cress

AUTOR: Marissa Meyer
ORIGINÁL: Cress (Feiwel and Friends, 2014)
PŘEKLAD: Jana Zejmanová
NAKLADATELSTVÍ: Egmont
ROK: 2014
POČET STRAN: 616
ZDROJ: knihovna







Anotace
Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct.

Hodnocení (navazuje na předchozí dva díly, možnost spoilerů!!)
Třetí díl fantasy série je epičtější a napínavější než předchozí dvě knihy. Jsem neskonale unesená, jak skvěle autorka román napsala.


Naši hrdinové mezi sebe přijmou Cress, dívku, která byla sedm let uvězněná v družici. Stejně jako Locika ze známé disneyovské pohádky, má neskutečně dlouhé vlasy. Jak zde žije? Měsíční divotvůrkyně Sybil Mira ji do nedobrovolného vězení nosí jídlo. Za to po ní požaduje informace o Linh Cinder, uprchlé kyborgské dívce. Cress je počítačová hackerka, a proto pro ni není problém Cinder a posádku na vesmírné lodi Zvonečník vypátrat. Jenže už nechce být Sybilinou loutkou, a rozhodne se Cinder a jejím přátelům pomoci.

Poté, co se Cinder podaří spojit s Cressinou družicí a dohodnou její záchranu, dochází k nečekané události. Sybil Mira tuší Cressinu zradu a při setkání družice se Zvonečníkem unese Scarlet. Odletí s ní na Měsíc. Thorne a Cress při útoku divotvůrkyně spadnou s družicí na Saharu a Cinder se s Vlkem a měsíčním strážcem Jacinem ocitá v africkém městečku Farafrah. Začíná boj nejen o čas, ale i o život všech lidí na celé Zemi.

Je velice těžké mluvit o ději. Za prvé proto, že bych nerada prozradila nějakou zápletku a za druhé proto, že děj byl mnohovrstvý a nejde ho popsat jednou nebo dvěma větami.

V příběhu sledujeme několik linií - dobrodružství, které zažívá Carswell Thorne a Cress, jenž spolu cestují pouští, Cinder, která se snaží vymyslet plán na záchranu lidstva, Scarlet, která se dostane na Měsíc jako rukojmí, Kaie, jenž se chtě nechtě musí připravovat na svatbu s měsíční královnou Levanou, jinak hrozí, že Měsíčňané zaútočí na Zemi a v neposlední řadě drobné mikropříběhy.

Autorka děj zasadila do různých oblastí. Z románu se tak stala epická kniha. Všechny části byly zajímavé, ale nejvíce mě oslovil příběh Cress. Nejméně jsem si užívala vyprávění se Scarlet, i když její dějová linka byla velmi důležitá a byla také předúvodem ke čtvrtému dílu.

Všechny postavy si prochází určitým vývojem. Největší posun jsem však zaznamenala u císaře Kaie. I v předchozích knihách byl zodpovědný, ale tady mi přišlo, že velmi dospěl, byť od prvního dílu uplynulo snad jen několik týdnů.

Fyzická podoba knihy má přes šest set stran, což je poměrně vysoké číslo. Ale můžu vás ujistit, že, pokud vám příběh sedne, knihu přečtete za několik málo večerů. Říká se, že čím více knih v sérii, tím kvalita upadá. V tomto případě si myslím, že kvalita psaní neustále narůstá. 

Cress je určená především mladým čtenářům. Ale vůbec nevidím důvod, proč by si knihu nemohli přečíst i čtenáři staršího věku. Je v ní všechno, co má kniha tohoto žánru mít - dobrodružství, napětí i romantické prvky.

Obálky
Co říkáte na obálky? Já se jich nemůžu nabažit. Nemohla jsem se rozhodnout, které tři vám chci ukázat, tak jsem vybrala šest. Všechny jsou velmi krásné, kromě jedné. Nechápu, proč je německá obálka tak moc smutná a nic neříkající. Nejspíš by mě asi nenalákala.
  

  

O autorce
Marissa Meyer je autorka dívčích sci-fi románů. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. 

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Vážně bych se měla do této série už pustit, všichni si ji moc chválí :) A ty obálky jsou vážně krásné, až na tu německou teda :D

    OdpovědětVymazat