pondělí 25. července 2016

Naštěstí (ne)máme mléko

AUTORNeil Gaiman
ORIGINÁL: Fortunately, the Milk (Bloomsbury Publ., 2013, Londýn)
PŘEKLAD: Petr Eliáš
ILUSTRÁTOR: Chris Riddell
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2015
POČET STRAN: 159
ZDROJ: knihovna
HODNOCENÍ:



Anotace
Představte si úplně obyčejné ráno: vstanete, nasypete si do misky křupinky a chcete si je zalít mlékem. Ale ouha, mléko došlo. Co by hodný tatínek pro své děti neudělal! Jde a koupí mléko. Jenže kde je tak dlouho? V tu chvíli se obyčejné ráno změní ve zcela neobyčejný den. Nejsou to děti, kdo zažívá jedno prapodivnější dobrodružství za druhým. S vesmírnými příšerami, nejobludnějšími obludami, stegosaury a poníky se nesetkávají děti, ale… táta. A co to mléko?

Něco málo o ději
Představte si následující situaci. Po probuzení máte jako obvykle hlad. Nasypete si do misky křupky a chcete je zalít mlékem. Otevřete lednici a mléko nikde! Máte několik možností - buď si křupky zalijete pomerančovým džusem, případně je namočíte do kečupu, majonézy či do láku od okurek. Poslední možností je poslat tátu do obchodu, aby koupil mléko, ale ne odstředěné. A tak táta jde a vy čekáte a táta nikde. A čekáte a ještě čekáte a pak po velmi dlouhé době přijde a ona vám začne vykládat neuvěřitelnou historku o tom, co ho po cestě pro vaše mléko potkalo.

Hodnocení
Tato velmi útlá knížečka od Neila Gaimana je jednohubkou a příjemným zpestřením mezi knihami, které obvykle čtu. Od tohoto britského autora jsem četla již dvě knihy pro děti a dost se mi líbily. Tato se mi líbila taky, ač už byla koncipována jako fantasy. 

A o čem kniha je? O pořádném dobrodružství, které zažije tatínek po cestě z obchodu domů. V hlavní roli hraje mléko. Na začátku tohoto dobrodružství je únos tatínka mimozemšťany a následně útěk z bláta do louže, tedy k pirátům a nakonec záchrana (deux ex machina) díky Leto-kulo-lido-noše profesora Stega. Profesor Steg se stane tatínkovým společníkem napříč časem a prostorem a potká tam řadu podivných tvorů.

Je to bláznivé a veselé vyprávění, za kterým nehledejte žádné moudro. U této knížky si odpočinete a budete žasnout nad tím, co autor dokázal vymyslet. Tatínkovo vyprávění se mi líbilo, protože ani nemrknul okem, když dětem vyprávěl o této cestě. Všechno myslel vážně, i když mu to děti moc nevěřily. Jenže, co když to nakonec byla přece jenom pravda?

Knihu doprovází ilustrace Chrise Riddella, které jsou opravdu nádherné a skvěle podtrhují celý děj. Řekla bych, že vyobrazený tatínek je celý Neil Gaiman...

Ať už jste příznivcem žánru fantasy nebo ne, tuhle knížku pro děti byste si měli přečíst. U ní si odpočinete a zaručeně se pobavíte.

Obálky
Jak je bláznivý příběh, tak jsou stejně bláznivé i obálky knih, které můžete najít na Goodreads. Vesměs jsou stejné, přesto jsou zde drobné odlišnosti.
    

O autorovi
Neil Gaiman byl původním povoláním žurnalista se zaměřením na sci-fi a fantasy. Slávu si získal scénaři ke komiksům Sandman, který vypráví příběhy Morfea, pána říše snů. V roce 1991 napsal scénář k televiznímu seriálu Nikdykde a stejnojmennou knihu vycházející ze seriálu. Dalšími romány jsou Hvězdný prach (úspěšně zfilmovaný), Koralina, Američtí bohové, Anansiho chlapci a Kniha hřbitova. Své povídky a básně shrnul do dvou sbírek – Kouř a zrcadla a Křehké věci. Kromě již zmíněného seriálu Nikdykde napsal scénář k filmu Maska zrcadla, na kterém spolupracoval s režisérem filmu Davem McKeanem. Zdroj: Databáze knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat