neděle 3. července 2016

Létala jsem za sluncem

AUTOR: Paula McLain
ORIGINÁL: Circling the Sun (Balantine Books, 2015, New York)
PŘEKLAD: Drahomíra Michnová
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2016
POČET STRAN: 312
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Afrika na počátku 20. století, Keňa… Místo, kde domorodý svět černých bojovníků naráží na uhlazenou společnost aristokratických osadníků.

Bělošské děvčátko uprostřed černé Afriky. To je Beryl, kterou matka v útlém dětství opustila a zanechala ji samotnou s otcem na koňské farmě. Po nezdařeném manželství se zoufale zamiluje do charismatického lovce Denyse Finche Hattona, milence a přítele slavné baronky Blixenové.

Něco málo o ději
Beryl Markham prožila téměř celý život v Africe. Její otec choval koně a ona jeho lásku ke koním zdědila. A díky této lásce se stala první trenérkou koní a byla velmi úspěšná. A co víc - jako první žena přeletěla Atlantik z východu na západ. Jaký byl však její život? Jaká byla? Koho milovala? Odpověď na tyto otázky přináší nejnovější kniha Pauly McLainové.

Hodnocení
Asi to bude znít hodně zvláštně, ale doteď jsem vůbec netušila, že nějaká Beryl Markhamová existovala a že byla tak úspěšná. Ale teď už to vím. A kdo to vlastně Beryl Markham byla? 

S otcem vyrůstala v Keni v době, kdy Keňa patřila Britům. Její otec tam získal půdu a s celou rodinou se do Keni odstěhoval, ale Berylina matka se s životem v divoké Africe nesmířila a brzy se vrátila zpět do Anglie. Beryl s otcem zůstává sama. Stejně jako otec, tak i ona milovala koně - starala se o ně, pomáhala otci vést koňské deníky, účastnila se dostihů. Tato láska způsobila to, že se rozhodla stát se první ženskou trenérkou koní. V té době to bylo něco nepředstavitelného, ale Beryl to dokázala. Stejně tak se překvapivě stala pilotkou s velkými ambicemi. Cesta ke splnění těchto cílů nebyla jednoduchá, pokaždé za tímto rozhodnutím byly osobní problémy s muži.

A ano, dostáváme se k velmi oblíbenému tématu - láska. Beryl byla třikrát vdaná, ale její srdce celý život patřilo jenom jednomu muži. Jmenoval se Denys Finch Hatton. Sympatický muž a dobrodruh, po kterém se otáčely všechny ženy široko daleko. On však miloval jen ženy dvě. Beryl a Karen Blixenovou, kterou může čtenář znát z filmu Vzpomínky na Afriku z roku 1985. Tyto dvě ženy byly přítelkyně, vzájemně se respektovaly a pomáhaly si.

Beryl byla cílevědomá, silná a statečná žena, která dokázala mnohé vydržet a překonat různé životní překážky. Nad vodou ji držely výzvy, které se rozhodla naplnit a dokázat si, že na to má. Beryl mi byla hodně sympatická, moc jsem jí fandila, především ve vztahu s milovaným Denysem. 

Kniha se velice dobře a rychle četla. Na více než třech stovkách stránek je vystavěn nejeden životní příběh, ale také krásný popis africké přírody, o lásce k této zemi, koním, o soudržnosti Britů v Keni. Je to nádherný příběh, který ocení každý čtenář.

Obálky
  

O autorce
Paula McLain se narodila ve Fresnu v Kalifornii. Matka rodinu opustila, když jí byly pouhé čtyři roky, zatímco otec pobýval opakovaně ve vězení. Paula a její sestry tak v následujících čtrnácti letech střídavě trávily život pro změnu v nejrůznějších dětských domovech. O tomto nelehkém období vypráví ve své autobiografii nazvané Like Family: Growing Up in Other People's Houses. Když dospěla, živila se vším možným než přišla na to, že vlastně může psát. Na Michiganské univerzitě studovala poezii a odnesla si odtamtud titul MFA (magistr krásných umění).Dnes žije se svou rodinou v Clevelandu. Napsala dvě sbírky poezie a tři romány, z nichž česky vyšel beletrizovaný životopis Hemingwayovy první ženy Hadley - Pařížská manželka.

Napsáno pro Metaforu.

2 komentáře:

  1. Tato knížka mě hodně láká. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. To mě celkem zaujalo, uložila jsem si to na goodreads do knih, které si chci přečíst. Vypadá to na celkem odpočinkové čtení, občas si něco podobného ráda přečtu. Toto by mi navíc mohlo rozšířit obzory co se historie týče.

    OdpovědětVymazat