úterý 5. července 2016

Každý ve svém sklepě

AUTOR: René Dittmar
NAKLADATELSTVÍ: Mladá fronta
ROK: 1974
POČET STRAN: 256
ZDROJ: zapůjčeno



HODNOCENÍ:



Anotace
Detektivní román z prostředí motorismu a zejména autoservisu zachycuje pátrání po zločinech, jež vyplynuly z nezákonné činnosti překupníků aut. Ve spádném příběhu s výchovnou tendencí odhalují pracovníci VB pachatele vraždy mladé ženy, utopené v rybníce, pokusu o vraždu příslušníka VB a současně pachatele krádeží motorových vozidel.

Něco málo o ději
Malé městečko Březová je místo, kde se nic neděje. Jediná velká událost, která se zde udála a rozvířila poklidnou atmosféru, bylo utopení mladé ženy. Tento případ se nikdy nevyřešil. 

Je léto a do jedné chalupy v Březové příjíždí Karel Volt na žádost pana Bursy. Prý našel jakýsi podivný deník místního čerpače, který zde pracoval pro vodárny. Spojitost mezi čerpačem a utopenou ženou je více než nasnadě. Voltovy kroky bedlivě sleduje nadporučík Starec, potenciální zeť, a vůbec se mu nelíbí, že Volt pracuje na vlastní pěst. A aby si neutrhl ostudu, rozhodne se jít po vlastním vyšetřování. Doberou se oba zdárného vyřešení?

Hodnocení
Další z řady zapomenutých a zasunutých vzadu v polici je kniha z roku 1970. Napsal ji český autor pod pseudonymem René Dittmar. Už samotný název čtenáře trochu odrazuje od čtení a řekněme si to na rovinu, i obálka je lehce prapodivná. 

Ale pod mdlým obalem se skrývá skvost. Aspoň pro mě. Celý příběh se odehrává v roce 1970, kdy policie byla Bezpečností a Zlín byl Gottwaldov, neexistovaly mobily, ale fungovaly telegramy. Ale zločinci byli stejní tehdy i dnes.

Ústřední postavou je plukovník ve výslužbě Karel Volt. Pod záminkou koupi chalupy v Březové se tam nastěhuje a dostane se mu do rukou deník místního čerpače Pavla Donatha. Donath v něm popisuje setkání s osudovou ženou Helenou, spatřuje v ní svou  bohyni. Jenže tato žena je vdaná, má dítě. Ale brzy Donathovi bude vrtat hlavou, jak je možné, že mohla Helena své dítě na měsíc opustit a strávit s ním dovolenou? A proč Helena není nikde k nalezení a objevuje se jen, když ona potřebuje? 

Volt je tak trochu samorost, raději pracuje sám. Než odešel do důchodu, při jedné akci se seznámil s nadporučíkem Starcem, mladým ambiciozním mužem, který se tak trochu zalíbil Voltově dceři Doře. Volt má řadu zkušeností a instinktů, na druhé straně Starce žene jeho mládí a cílevědomost. Tyto dva protiklady mužů se střetnou při pátrání po Helenině smrti. Vzhledem k tomu, že je kniha detektivka, čtenáři bude jasné, že Helenu někdo zavraždil. Kdo to byl a proč to udělal? Dittmar čtenáře nenechá na pochybách, že to bude pořádně zamotané.

Helena je žena mnoha tváří. Víc prozradit nemůžu, čtenář by si tak přišel o nejeden zážitek. Co však ještě prozradím, je,  že část příběhu se bude zabývat nelegálním prodejem aut.

Příběh je hodně spletitý, čteme deník čerpače Donatha, pak se do příběhu přimotá anonymní dopis na pokračování, sledujeme stopy Volta i vlastní pátrání Starce. Kdo nepozná vraha, bude velmi překvapen. Já jsem samozřejmě ani tady nepoznala, kdo je vrah. 

Myslím si, že kdyby kniha (s menšími úpravami) vyšla v dnešní době, vyrovná se současným detektivkám, protože Dittmar píše s lehkostí a velmi poutavě. Za mě palec nahoru.

O autorovi
René Dittmar byl spisovatel, publicista a redaktor, též překladatel. V roce 1951 vstoupil jako redaktor do Mladé fronty a v roce 1967 odcházel z tohoto podniku jako jeho ředitel na místo ředitele nakladatelství SNDK (později Albatros). Zde působil čtyři roky. V letech 1972–77 pracoval jako topič. R. 1977 emigroval do Německa a žil v Kolíně nad Rýnem. V Německu pokračoval ve své spisovatelské a publicistické práci, v posledních letech v časopisu Listy.

Žádné komentáře:

Okomentovat