sobota 16. dubna 2016

To prší moře

AUTOR: Radka Třeštíková 
NAKLADATELSTVÍ: Motto
ROK: 2015
POČET STRAN: 424
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:




Anotace
Napínavé psychologické drama jedné zdánlivě obyčejné rodiny, ve kterém autorka umožní čtenáři nahlédnout nejen do křehké duše dvacetileté Hanky, ale také do osudů dalších, vzájemně propojených postav. S lehkostí sobě vlastní vypráví nelehký příběh o pocitech. O bolesti, o nedorozumění, o strachu, o bezpodmínečné lásce, o otázkách a odpovědích, které se všichni snažíme v životě najít. O naději.

Něco málo o ději
Hance je dvacet let a její dětství nebylo zrovna jednoduché. Nejdříve přišla o otce, o několik let později i o matku. Než se dá trochu dohromady, stará se o ní babička Zora. 

Hančin komplikovaný vztah s muži vyvrcholí seznámením se s Hubertem, mužem, se kterým jsou si tak povahově podobní, až je to zarážející, dalo by se říci spřízněné duše.

Hodnocení
To prší moře je román, které vydalo nakladatelství Motto v loňském roce. Tento psychologický román vypráví příběh dvacetileté Hanky. Nejprve je citově zasažená rozvodem rodičů a rozhodnutím soudu o střídavé péči. Otcova nová partnerka má syna Aleše, do kterého se Hanka zamiluje. Její rozkolísané srdce však zasáhne otcova sebevražda, o pár let později umírá i matka.

Následuje nevyhnutelné a po různých peripetiích se Hanka ocitá u babičky, kterou v podstatě vůbec nezná. S její pomocí, i když ji Hanka odmítá, se dává do pořádku. Dává si do pořádku především duši, která je nemocná bolestí ze smrti rodičů, z nešťastné lásky k Alešovi. Pak se najednou objeví Hubert. Muž malého vzrůstu, ale pro ženu je ochotný udělat velké věci, splnit jí všechno, na co si vzpomene. 

Kniha je smutná. Cítíte to z každého slova, z každého gesta, z každého příběhu. Ať už je to Hančin příběh, příběh babičky Zory či  příběhy většiny dalších postav. Z každého příběhu se dozvíte, proč je, například, Aleš k Hance takový, proč se babičce Zoře říká bláznivá, jakým trápením si Hubert prošel v dětství a také se čtenář dozví o posledním dni Hančiných rodičů. Stačí jen naslouchat a pochopit. 

Příběh vypráví Hanka v ich formě a na celém příběhu je znát, jak hodně vyspěla a hodně věcí pochopila. Kromě Hanky se ve vyprávění střídají v er-formě další postavy. Díky tomu je příběh zajímavější.

Ač není kniha veselá a osudy hrdinů jsou tragické povahy, čte se kniha s lehkostí a velice snadno. Pokud máte rádi psychologické romány, určitě si knihu přečtěte. Protože To prší moře má hrdiny, které můžete kdykoliv potkat, Jsou reální a téměř skuteční.

O autorce
Radka Třeštíková se narodila na jižní Moravě, ale od svých devatenácti let žije v Praze. Vystudovala práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let působila ve funkci firemního právníka. Žije s manželem, fotografem Tomášem Třeštíkem a mají spolu dvě děti - Elu a Jonatána, s nímž je na mateřské dovolené. Ve volném čase se věnuje psaní a čtenáři se s jejími texty mohli seznámit již dříve na blogu časopisu Respekt, na stránkách psychologie.cz nebo v časopisu ELLE, kam čas od času přispívá. Zdroj: přebal knihy

2 komentáře:

  1. Tvoje recenze mě na knihu naprosto neuvěřitelně nalákala - tak, že si ji budu muset opravdu co nejdříve pořídit. Skvěle sepsáno! Moc Ti děkuji :) Krásné odpoledne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že tě kniha zaujala. Ať se ti pak čtení líbí :-)

      Vymazat