pátek 1. dubna 2016

Lekce pro život

AUTOR:  Ewa Ostrowska
ORIGINÁL: Długa lekcja  (Młodzieżowa Agencja Wydawnicza, Varšava 1979)
PŘEKLAD:  Helena Stachová
NAKLADATELSTVÍ: Mladá fronta
ROK: 1987
POČET STRAN: 256
ZDROJ: zapůjčeno

HODNOCENÍ:



Anotace
Román zachycuje necelých padesát dnů od začátku školního roku ve třídě III. b. Nejsou tu zaznamenány jen humorné i vážné školní příhody, ale i život v rodinách několika děvčat. Naučit se žít s lidmi a mezi lidmi, naučit se toleranci a pochopení i pro těžkosti těch druhých - to je další program hlavní hrdiny Magdy, ale nejen její.

Něco málo o ději
Na jednom varšavském gymnáziu se odehrávají osudy tří děvčat - Magdy, Anky a Evy. Každá z nich má svoje trápení, se kterým si neví rady. Kromě Anky se zbývající dívky na tomto gymnáziu octnou nechtěně a každá z nich dostane lekci pro život.

Hodnocení
Polské autory moc neznám a ani je nějak cíleně nevyhledávám, proto pro mě byla výzva si přečíst tuto knihu. Lekce pro život byla do češtiny přeložená v roce 1987, což už je opravdu pěkná řádka let. Myslím si, že by tato kniha v dnešní době asi moc neuspěla, byť patří do kategorie Young Adult.

Seznamujeme se se třemi dívkami - Magdou, Ankou a Evou. Každá z nich pochází z jiného prostředí, které je silně ovlivní ve svých povahách.

Magda žije jen s matkou, protože rodiče se rozvedli a Magda se s tímto faktem nedokáže smířit. Kope kolem sebe, ubližuje všem okolo - své matce, spolužákům, profesorům, ale hlavně tím ubližuje sama sobě. Ve skutečnosti není tak zlá, jak vypadá, svých ranivých slov lituje, ale nechce, aby na ni někdo bral ohledy. Je chytrá a inteligentní, ale svým hrubým jednáním od sebe všechny odhání.

Evini rodiče si bydlí docela dobře a bohatě. Otec významný architekt, matka primářka. Jediný, kdo je z jejich rodiny úplně normální, je otec, který nezapomněl na dobré vychování. Matka je snobka a Eva její způsob života jen kopíruje. Eva si žije na svém bohatém obláčku, ale jednoho dne z něj musí spadnout a prohlédne, že v to, co věřila, vlastně neexistuje.

Anka je z nich úplně obyčejná. Má čtyři sestry, oba rodiče. Peněz sice moc nemají, ale mají se všichni moc rádi a to je hodně důležité. Tuto soudržnost však zkalí otcova nešťastná nehoda, při které se ocitá na dlouho dobu v nemocnici. Veškerá péče o sourozence a domácnost připadá na Anku, protože matka se musí starat o otce. Jak Anka zvládne školu, sestry a domácnost?

To je stručná charakteristika tří hlavních hrdinek. Jak je patrné, ani jedna z nich to nemá v životě moc jednoduché. A adaptace do nové třídy také není snadná. Spolužáci moc nestojí o dívky, které jsou povrchní, snobské a urážejí kde koho.

A tím se dostávám k tomu, co mi na knize nejvíce vadilo. Jsou to spolužáci. Všichni do jednoho jsou bez poskvrnky, slušnost sama, nemají snad ani jednu špatnou vlastnost. V jednotě je síla. V tomto případě až moc velká. V příběhu jsou všechny postavy černobílé. Není zde prostor pro někoho, kdo má některý odstín. Buď jste zlí nebo dobří. Nic mezi.  Ale dost možná, že to tak v osmdesátých letech v Polsku bylo. Těžko říct.

Příběh jako takový nebyl špatný. Ne každý má život nalinkovaný jak podle šablony. Problémy má každý z nás, ale nikdo z nás není jenom zlý nebo dobrý. Jsme všichni namixovaní tak, aby byl svět ...ehm, zajímavější

O autorce
Ewa Ostrowska je původním povoláním socioložka, dnes autorka mnoha knih a reportáží pro děti i dospělé. Je také držitelkou ceny M. Gorkého, udělovanou Výborem pro literaturu pro děti a mládež i dalších mezinárodních ocenění.

Žádné komentáře:

Okomentovat