úterý 5. dubna 2016

Saturnin

AUTOR: Zdeněk Jirotka
NAKLADATEL: ADK Prague
ROK: 2013
ČTE: Oldřich Vízner
DÉLKA: 6 h: 4 m
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Podle literárních kritiků se Jirotka inspiroval anglickou literaturou, mj. dílem Jerome Klapky Jeromeho a romány a povídkami anglického spisovatele Pelham Grenville Wodehouse, v nichž vystupuje sluha Jeeves. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly.

Něco málo o ději
Chata v lesích, léto, horko. Kdo by tušil, že přijde prudká bouře a strhne most, který spojuje chatu s městečkem? A tak se (ne)dobrovolně uvízlá skupina několika lidí rozhodne vydat se na cestu, která by je dovedla do civilizace. 

Že by horor nebo pořádný thriller? Kdepak, jedná se o humoristický počin Zdeňka Jirotky. Saturnin, Jiří, Bára, dědeček, doktor Vlach a teta Kateřina s Miloušem zažívají na dědečkově chatě dovolenou, na kterou nikdy nezapomenou.

Hodnocení
Zdroj: CSFD
Vy neznáte Saturnina? Opravdu ne? Tak to je obrovská chyba, kterou musíte napravit! Máte na výběr z několika možností - můžete si přečíst knihu, podívat se na film či seriál a nebo se zaposlouchat do audioknihy. Ať už si vyberete jakoukoliv možnost, neprohloupíte.

A o čem Saturnin je? O jednom obyčejném až naprosto geniálním sluhovi, který je loajální vůči svému zaměstnavateli, se smyslem pro humor a pro (ne)předvídatelné situace, šarmantní k dámám, starostlivý, ochotný. To vše vykonává s naprosto kamennou a vážnou tváří. Člověk nikdy neví, jestli vše, co Saturnin dělá, myslí vážně nebo si z vás utahuje.

Přiznám se, že jsem Saturnina neznala. Jsem velký barbar a neznalec českých filmů. A tak jsem chybu napravila a rozhodla se, že si poslechnu audioknihu. Knihu namluvil Oldřich Vízner, který si ve filmu zahrál Saturnina, bez něhož si už Saturnina neumíme představit.

Kniha je v nezkrácené podobě, takže si během šesti hodin udělejte příjemnou přestávku a oddych a vězte, že se  budete opravdu bavit. 

Saturnin není jediná postava, která se zde objevuje - máme tu Jiřího Oulického, mladého muže, který je před ženami lehce stydlivý a nejistý a do jisté míry působí jako slon v porcelánu. Jiřímu se neuvěřitelně líbí slečna Barbora, šarmantní a elegantní dáma se smyslem pro humor a do Jiřího si občas ráda láskyplně rýpne.

Teta Kateřina se synem Miloušem jsou v knize typickými zápornými postavami, až občas máte chuť jim pořádně vynadat, ale na druhou stranu je Jirotka tak skvěle popsal, že si je přese všechno jakžtakž oblíbíte. A pak je tu dědeček a doktor Vlach - dva veteráni, lehce cyničtí s životními moudry na každém kroku. (Skvěle tak doplňují tetu Kateřinu, která srší příslovími za každých okolností.)

Tato směsice různorodých charakterů vám vyvolá úsměv na rtech a zatoužíte si poslechnout či shlédnout vše znovu a znovu. 

Vypravěčem audioknihy, jak jsem již zmínila, je Oldřich Vízner. Role Saturnina mu skvěle sedla, a tak namluvil i celou audioknihu. Víznerovi věříte každé slovo, které vysloví. S neměnným hlasem vykládá humornou historku a vy se přesto u toho skvěle bavíte. A já při psaní tohoto článku znovu poslouchám některé kapitoly a historky, abych si Saturnina připomněla.

O autorovi
Zdeněk Jirotka je znám především jako autor humorně zábavného románu Saturnin. Mimořádný ohlas jeho již později nikdy nepřekonané prvotiny mu umožnil opustit „všední“ povolání a věnovat se literární a editorské činnosti. V Saturninovi zdařile parodoval konvenční návyky uhlazené britské středostavovské společnosti. Vycházel přitom z tradice anglického sarkastického humoru J. K. Jeroma a P. G. Wodehouse, a zároveň parodoval styl jejich napodobitelů. Dále napsal románovou parodii na detektivní žánr Muž se psem a veselé příběhů z prostředí školy Profesor biologie na žebříku. Jeho rozhlasové hříčky vyšly pod názvem Hvězdy nad starým Vavrouškem. (databáze knih)

Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

4 komentáře:

  1. Ja som si Saturnina zamilovala pred pár mesiacmi. Mali sme kúpené lístky do Mahehovho divadla v Brne na toto predstavenie, tak som si najprv prečítala knihu. Tá ma strašne bavila, takže film nasledoval na druhý deň. No a divadlo bolo tým najlepším zakončením mojej "Saturnin trilógie". Tak úžasné predstavenie som snáď ešte nevidela a to chodím do divadla niekoľkokrát do mesiaca. Zo všetkých spracovaní Saturnina bolo práve to divadelné najlepšie. Ale i kniha sa radí k mojim obľúbeným. Radosť ju čítať a nedivím sa, že bola vydaná už toľkokrát a patrí k najmilším knihám u veľa ľudí :)
    Takže mi vlastne chýba len audiokniha, len škoda, že tie nerada počúvam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to divadlo docela závidím! A věřím, že muselo být úžasné. Knihu jsem si už dala do pořadníku, tak snad si ji brzy přečtu.

      Vymazat
  2. Viděla jsem film, četla jsem knihu, ale k poslechu jsem se zatím nedostala. Jsem ráda, že se audioverze povedla, Saturnin si to fakt zaslouží - je to jedna z mých neejoblíbenějších knih vůbec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš možnost, určitě si Saturnina poslechni. Audiokniha je stejně dobrá jako film.

      Vymazat