pátek 8. dubna 2016

Malá mořská víla

AUTOR: Hans Christian Andersen
NAKLADATEL: Audiotéka
ROK: 2016
ČTE: Ladislav Frej
DÉLKA: 35 m
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Audiokniha Malá mořská víla podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andresena vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi. Víla obětuje kvůli lásce to nejcennější co má - svůj hlas a život.

Hodnocení
Kdo by neznal malou mořskou vílu! Její nejslavnější české ztvárnění z roku 1976 zfilmoval Karel Kachyňa, v hlavní roli se objevila mladičká Libuše Šafránková. Letos tedy uplynulo již čtyřicet let. Další důležité výročí je sto osmdesáté, kdy malá mořská víla vyšla poprvé knižně.

Tato nahrávka vznikla k celorepublikové akci Noc s Andersenem, kdy děti v knihovnách, školách či jiných institucích spí a je pro ně připraven různorodý program. Audiotéka tuto nahrávku poskytla do 30. dubna 2016 zdarma, což je velice krásný skutek a potěší nejedno dětské ouško.

Malá mořská víla je příběh o lásce, o statečnosti a touze jít za svým snem a obětovat pro své štěstí i to nejcennější, co člověk má. Andersen píše pohádky se smutným koncem. Malá mořská víla je také smutná, ale díky láskyplnému srdci malé víly dostala šanci žít dál.



Malou mořskou vílu namluvil Ladislav Frej, kterého není třeba představovat. Jeho zkušený hlas příběhem příjemně proplul, občasná naléhavost a důraz v některých pasážích vytvářel dramatickou atmosféru. Díky převyprávění Jaroslava Vrchlického vznikl krásný podmořský svět plný barev a květin, Nelze se do této země nezamilovat a nepřát si aspoň na chvíli tam nahlédnout.

O autorovi
Hans Christian Andersen byl dánský spisovatel, který proslul především jako jeden z největších světových pohádkářů. Mnohé z jeho 156 pohádek se staly již klasikou (Princezna na hrášku, Ošklivé káčátko, Císařův slavík, Císařovy nové šaty, Statečný cínový vojáček, Křesadlo a Malá mořská víla). Psal ovšem i verše a romány, z nichž je dosud čtena autobiografie Pohádka mého života. Kromě světoznámých pohádek napsal také několik úspěšných románů, několik poměrně málo úspěšných básnických sbírek a divadelních her.

Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

2 komentáře:

  1. Moc děkuji za super tip, zrovna nedávno jsem hledala nějaké kratší příběhy na poslouchání a tohle je skvělé - miluji Ladislava Freje :) Díky moc a krásný večer přeji! :)

    OdpovědětVymazat