neděle 24. dubna 2016

Deník fejsbukové matky

AUTOR: Lucie Nachtigallová
NAKLADATELSTVÍ: Omega
ROK: 2016
POČET STRAN: 160
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:




Anotace
Knížka, kterou držíte v ruce, je naprostým unikátem. Je to totiž zřejmě jediná kniha na světě, která je napsaná pouze s pomocí statusů.

Hodnocení
Už dlouho se mi nestalo, abych při čtení knihy brečela smíchy, utírala si slzy a bolela mě sanice od toho, jak jsem se nahlas smála.

Facebook jako sociální síť pronikla do mého života v roce 2009, tedy ve stejné době jako ho objevila autorka této knihy, Lucie Nachtigallová. Lucie měla v té době už tři děti - dvojčata Františka a Viktorku a malou Alžbětku. 

Pomocí statusů Lucie přibližuje svůj svět mateřství a každodenního života. Statusy jsou krátké, ale výstižné a vtipné. Autorka v nich nešetří nadhledem a ironií. Některé statusy mi byly více než povědomé. Jakpak by ne, když mám sama dvě děti, které, když byly malé, chtěly hodně pozornosti.

Lucie, na rozdíl ode mně, zvládala snad úplně všechno. Mít tři děti věkově blízko u sebe, starat se o domácnost, pořídit si chatu u Zbirohu a mít neustále úsměv na rtech. V jejím podání mi přišla mateřská dovolená procházka růžovou zahradou, kterou se žena může jen vznášet. 

Je mi jasné, že ne všechny dny této "dovolené" jsou jako vystřižené z rodinného filmu. Jsou dny, kdy má člověk chuť za sebou zamknout na sedm západů a nikomu neotevírat. Můžu mluvit určitě za všechny mámy, že nemoc dětí (byť jenom obyčejný kašel i rýma) dokáže na čele vytvořit nejednu dlouhou vrásku. Ale pak jsou chvíle, a těch je mnohem více, kdy vás svět baví a jste rádi za každou chvíli, kterou můžete se svými dětmi strávit. Autorka statusy vyjadřuje lásku k svým dětem, každou jejich neplechu vtipně okomentuje. A co jejich přebrebty? Myslím, že není potřeba dalšího komentáře:

Pouštím dětem v autě CD pohádku Broučci od Jana Karafiáta. Světlušky se zdraví: "Pozdrav Pánbůh." Katechismus ovšem u nás doma ještě nemáme, a tak naše nepoučené nahluchlé děti se zdraví: "Pozdrav pandu!"

A tak bych mohla pokračovat dál veselými příhody ze života rodiny Nachtigallových. 

Jsem moc ráda, že jsem si knihu mohla přečíst. Vždyť není nic lepšího, než se u knihy zasmát z plných plic a taky si uvědomit, že život se neskládá jen ze samého shonu a starostí, ale i z těch krásných chvil, které je potřeba naplno využít.

O autorce
Lucie Nachtigallová (1977), absolventka Fakulty sociálních věd UK, přispívala do tištěných médií jako novinářka už od šestnácti let. Postupně zastávala post produkční, dramaturgyně a šéfredaktorky pro řadu českých deníků, časopisů a televizí. Mnoho let žila a pracovala ve Velké Británii, Španělsku a Itálii. Mimo jiné natáčela pro americkou televizní společnost CNBC dokumentární sérii The Players o nejbohatších podnikatelích světa. Je spolumajitelkou firmy Velká dobrodružství. Zdroj: nakladatelství Omega

Napsáno pro nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectvích Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Čtu na tuto knihu dnes tolik nadšených recenzí, že jsem během pár hodin přehodnotila rozhodnutí jí nečíst :) Sepsala jsi to krásně a přispěla jsi k mému přesvědčení, že tahle kniha za to stojí :) Hezké pondělí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip! Myslím, že to bude skvělý dárek pro mou těhotnou kamarádku! Tedy, doufám, že smích v těhotenství neškodí! ;)
    Chtěl jsem nějakou kvalitní knihu (http://grandbiblio.cz/kvalitni-knihy-a-my/), ale nakonec volím kvalitní humor! Ono se to určitě nevylučuje!

    OdpovědětVymazat