pátek 7. listopadu 2014

První telefonát z nebe

AUTOR: Mitch Albom
ORIGINÁL: The First Call From Heaven (Asop, 2013)
PŘEKLAD: Háta Kreisinger Komňacká
NAKLADATELSTVÍ: Práh
ROK: 2014
POČET STRAN: 262
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Jednoho dne v michiganském městečku Coldwater zazvoní telefon. Hlas říká, že volá z nebe. Je to největší zázrak v historii? Nebo nějaký krutý vtip? Jakmile se zvěsti o podivných telefonátech rozšíří, do Coldwateru se začnou sjíždět cizinci, aby byli také u toho.
Ve stejnou dobu se do Coldwateru vrací z vězení pilot s pošramocenou pověstí Sully Harding a zjišťuje, že rodné město zachvátila „zázračná horečka“. Dokonce i jeho malý syn s sebou nosí telefon na hraní a doufá, že se mu z nebe ozve maminka.

Něco málo o ději
Coldwater je malé městečko, kde se každý zná s každým. Jednoho zářijového pátku se několika lidem změní život - Tess zavolá maminka, Katherine sestra Diane, Jackovi a Doreen jejich syn Robbie, Eliasovi bývalý zaměstnanec Nick. Tyto telefonáty mají jedno společné - všichni volající jsou již několik let po smrti. Zpráva o telefonátech se dostane ven a z této podivné události se stane obrovská věc, která rozvíří poklidný coldwaterský život.

A právě v tomto čase se z vězení vrací Sully, muž, kterému tragicky zemřela žena a on zůstal sám s malým synem. Sully je skeptik. Copak můžou mrtví telefonovat? Zahrává si někdo s city lidí, kteří těmto telefonátům uvěřili? Nebo je to jinak? Co když opravdu existuje nebe a život koncem nekončí? Jak je to vlastně doopravdy?

Hodnocení
Věříte, že smrtí život nekončí? Městečko Coldwater je nábožensky založené, a když několika lidem zavolá nebe, všichni mluví o božím zázraku. Zpráva se brzy dostane mimo Coldwater a městečko se stane centrem vší pozornosti.

"Ach jo, ten krám," zamumlala. Slyšela, jak přístroj na kuchyňské lince cvakl a přehřál její zprávu.
"Ahoj, tady Tess. Nechte mi svoje jméno a číslo. Zavolám vám, co nejdříve to půjde, díky."
Ozvalo se slabé pípnutí. Tess slyšela zapraskání statické elektřiny. A pak.
"Tady mamka...potřebuju ti něco říct."
Tess se zastavil dech. Sluchátko ji vypadlo z ruky.
Její matka před čtyřmi lety zemřela.

V knize se nachází řada hlavních postav a všechny jsou mistrně vykresleny. Nehledejte zde však žádné záporné postavy. V tomto románu nejsou. Jsou trochu melancholičtí, ale všichni pevně věří v nebe. Až na Sullyho, který je skeptik a vůbec na něj nevěří. Možná trochu proto, že mu jeho mrtvá žena nezavolala. A také proto, že jeho malý syn chodí s dětským sluchátkem a čeká, že mu maminka zavolá. Jako buldok jde za tím, aby vypátral pravdu a to, co zjistí, je opravdu pozoruhodné.

Síla internetu je mocná. Zpráva o zázraku se rozšířila rychlostí blesku; na všech televizních stanicích se stala událostí číslo jedna, nikde se o ničem nemluví; typ telefonu, na které nebe volalo, se začal ve velkém prodávat a většina firem chtěla pro sebe urvat co největší porci peněz a slávy. Takové jednání je typické pro všechno, co není typické a jenom trochu zavání senzací. Jak se s nenadálou slávou vyrovnají všichni hrdinové?

Není to jenom o samotném příběhu, autor sem zakomponoval i příběh o vzniku telefonu a o tom, jaký byl Alexander Graham Bell, o tom, jaký osud měla jeho žena a o štěstí, které mu přinesla.

Zajímavostí pro mě bylo neklasické formátování stránek. Jsme zvyklí, že text je dán do bloku, tady však najdete text, který je zarovnaný na levou stranu. Vůbec to nebylo špatné a knize dodalo poutavý formát.

Kniha se čte jedním dechem, od první stránky do té poslední. Téměř do konce netušíte, zda se jedná o podfuk nebo jestli opravdu nebe existuje. Autor vás provede příběhem s lehkostí. Nabídne vám taky možnost, zda uvěříte nebo ne. Knihu vám doporučuji si přečíst, protože takových knih jako je tato, je velmi málo.

O autorovi
Mitch Albom je autor románových bestsellerů, scénárista, dramatik a novinář ověnčený řadou cen. Jeho knih se ve světě prodalo přes 34 milionů výtisků ve dvaačtyřiceti jazycích. Kniha První telefonát z nebe se na špičce žebříčku bestsellerů udržela dokonce několik měsíců.

Obálky
Která se vám líbí nejvíce? Mě osobně zaujala hebrejská a portugalská, jsou takové milé a přívětivé. V hebrejské verzi se mi líbí zasněžené střechy domů a telefonní sluchátko, které visí z nebe.

      
anglická                         hebrejská                      perská                          portugalská

1 komentář: