středa 22. října 2014

Labyrint: Útěk

AUTOR: James Dashner
ORIGINÁL: The Maze Runner (Delacorte Press, 2009, New York)
PŘEKLAD: Petr Kotrle
NAKLADATELSTVÍ: Yoli
ROK: 2014
POČET STRAN: 360
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Všechno se změní...
Když se Thomas probudí ve výtahu, nepamatuje si nic než své křestní jméno. Nemá žádné vzpomínky na rodiče ani na domov a netuší, jak se dostal tam, kde je. Jeho paměť je prázdná. 
Není však sám. Když se výtah otevře, Thomas zjistí, že má kolem sebe chlapce, kteří ho uvítají na Place, širokém prostranství uzavřeném vysokými kamennými zdmi.
Placeři, jak si jeho obyvatelé říkají, nevědí, proč nebo jak se tam ocitli. Kam jejich paměť sahá, vědí jen to, že každý den se otevřou kamenné brány do labyrintu, jenž je obklopuje. A stejně tak se každou noc pevně zavřou. Jednou za měsíc přiveze výtah nového chlapce. A nikdo nechce zůstat v labyrintu po setmění.

Něco málo o ději
Plac - místo, kde žijí dospívající chlapci, kteří si říkají Placeři. Jejich jediným posláním je přežít a najít cestu ven z labyrintu. Každý den vybíhají z Placu do Labyrintu, aby v pohybujících se zdech našli východ a každý večer se vrací zpět do bezpečí, kdy se za nimi neprodyšně zavřou vstupní brány, aby je ochránily před nebezpečnými rmuty.

Přichází zde nový chlapec, Thomas, který má vše změnit. Ale Thomas neví jak, nic si nepamatuje, jen občasné záblesky. Druhý den se na Place objeví další nováček. Dívka, která je vůbec prvním děvčetem vůbec a nese důležitý vzkaz, že ona je úplně poslední.

Podaří se Thomasovi rozluštit záhadu labyrintu a uprchnout?  A jak to s tím vzkazem, že Teresa je úplně poslední?

Hodnocení
Kdo trochu sleduje můj blog a knihy, které čtu, tak ví, že žánr YA, navíc fantasy a postapokalyptické knihy, nečtu. Když ale knižní blogosférou proletěl Labyrint s kladnými ohlasy, řekla jsem si, proč ne. Nakonec jsem udělala dobře, protože Labyrint mi sedl se vším všudy.

Labyrint je místo, kde žijí chlapci různého věku. Říkají si Placeři. Všichni mají své úkoly, které plní tak, aby zajistili chod Placu. Nejdůležitějšími jsou však "běžci", kteří každý den vybíhají z Placu do Labyrintu. Jejich posláním je najít východ ven. Bohužel ani po dvou letech se jim to nepodařilo.

Jednoho dne k nim přichází chlapec Thomas. Jako každý nový příchozí si nic nepamatuje, ale jeho mysl si vybavuje různé útržky, že už tady někdy byl a že je pro Placery důležitý. Pro všechny Placery je však velké překvapení, když se druhý den objeví polomrtvá dívka Teresa a vše se začíná komplikovat.

Komunita v Labyrintu je velmi sehraná a soudržná. Ono to ani jinak nejde. K jejich přežití jsou disciplína a pravidla velmi důležitá. Odpovídalo tomu i jednání hlavních postav - Placeři se chovali a uvažovali jako dospělí lidé, neměli žádné puberťácké nápady. Avšak jedna věc, která si hned na začátku všimnete je jejich slang. Na úvodních stránkách se to výrazy jako čón, baža nebo frase jen hemžilo. Většina z nich je snadno rozluštitelná a občas jsem se přistihla, že o některých lidech uvažuji jako o "divných čónech".

Kniha se četla velmi dobře, postavy mi byly sympatické, nebyl tam nikdo, kdo by mi připadal moc záporný, pokud nepočítám podivné a nebezpečné rmuty, kteří byli uměle vytvoření, aby znepříjemňovali Placerům život. 

Příběh byl dobře vystavěný, Dashner stvořil místo, které na oko skýtá zdánlivé bezpečí, pokud se budou dodržovat pravidla a pokud se nic nestane.

I přes situace, které se daly snadno předvídat, je to kniha, která vás chytí už od první stránky a pustí až na posledním řádku. Jsou zde situace, které byste nečekali a překvapí vás. Pokud máte rádi přesně tyto knihy, určitě si ji přečtěte, nebudete zklamáni.

O autorovi
James Dashner je americký autor několika knižních fantasy sérií pro mládež, za něž získal celou řadu ocenění. Série Maze Runner se stala krátce po vydání bestsellerem. Labyrint: Útěk je první díl trilogie (k níž existuje i "čtvrtý" díl, zachycující události předcházející  tomu prvnímu).

Obálky
Těžká volba při vybírání obálek, ale z Goodreads jsem vybrala jen šest. Která se vám líbí nejvíce?
      
anglická                              německá                           polská


      
srbská                                 řecká                                   španělská

Děkuji portálu Databáze knih za poskytnutí recenzního výtisku.

4 komentáře:

  1. Zaujal ma obsah, len neviem či skôr čítať alebo pozrieť film... tak ale keď ju všetci tak chvália asi prečítam knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych byla pro si nejdříve přečíst knihu a pak jít na film.

      Vymazat
  2. Je super, že ti kniha sedla.. Jsou i výjimky v YA, které jsou opravdu dobře napsané a propracované, a Labyrint je jedna z nich :) Já si čtení taky užívala a hodně se těším na další díl :)

    OdpovědětVymazat