pondělí 20. října 2014

Písničkové pohádky

AUTOR: Eva Bešťáková
ILUSTRÁTOR: Vlasta Baránková
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2014
POČET STRAN: 105
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:



Anotace
Adámkovi se nechce do školy, ale po probuzení z prapodivného snu se tam ještě rád vypraví. Copak to znamená „domalisi“ a „oralisi“? A zloděj vánočních stromečků jistě nerad vzpomíná na to, co se stalo, když na něj přišel hajný. 
Pohádky známé autorky knížek pro děti se tentokrát inspirovaly nejoblíbenějšími lidovými písničkami.

Hodnocení
Napadlo vás někdy, že byste z písničky udělali pohádku? Evu Bešťákovou to napadlo a ze známých lidových písniček vytvořila příběh. Vymyšlené pohádky jsou velmi zdařilé a některé i poučné, ale hlavně mají šťastný konec.

A jaké písničky byly předělány? Například Adámku náš, Já do lesa nepojedu či Pec nám spadla. Všechny jsou originální, psané čtivým stylem. Navíc jsou příběhy doplněny krásnými ilustracemi od Vlasty Baránkové, jež krásnou formou ilustrují daný děj.

Možná lehká nevýhoda či malá výtka na pohádky je jejich délka. Pro malého čtenáře jsou na hranici, kdy se ještě udrží jejich pozornost, protože některé z nich jsou dlouhé. Přesto i přes délku je zachován logický příběh, ve kterém se neztratíte.

Pec nám spadla
Mých oblíbených pohádek je více, ale zmíním jen jednu pohádku a to Pec nám spadla. Je o líném Honzovi, který rád ležel na peci, máma mu posluhovala jak mohla, ale najednou se pec pod peciválem rozbořila. Máma z toho byla nešťastná, ale jen lamentovala a Honza se odhodlal a poprvé po dlouhé době vyšel z chalupy hledat pecaře. U pecařů mu však oznámili, že pecař není doma, že je tam jen mladý, ale ten pecařinu vůbec neumí. A tak se máma vydala hledat další pomoc, ale všude jí odmítli, že každý řemeslník umí dělat své řemeslo. A že si mají pec opravit sami. Jak to nakonec dopadlo? Budete si muset pohádku už přečíst sami.

O autorce
Eva Bešťáková vystudovala FF UK v Praze, pracovala jako pedagožka, poté jako redaktorka v Kruhu, knihovnice. Přispívala do různých dětských časopisů, rovněž tak do časopisů pro dospělé čtenáře.

Děkuji portálu Databáze knih za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat