čtvrtek 18. září 2014

Konečně se rozhodni

AUTOR: Katarína Gillerová
ORIGINÁL: Konečne sa rozhodni (Slovenský spisovatel', 2011, Bratislava)
PŘEKLAD: Miluše Krejčová, Tomáš Krejčí
NAKLADATELSTVÍ: Motto
ROK: 2014
POČET STRAN: 270
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:


Anotace
Natália je rozvedená matka dospívající dcery, zaměstnaná v půjčovně svatebních šatů. Se svými zákaznicemi prožívá jejich radost i nejistotu a dokáže jim poradit, ale sama si neví rady. V osobním životě až dosud příliš štěstí nezažila, manželství s Lacem, který ji stále jen ponižoval, pro ni bylo utrpením a ani vztah se ženatým mužem neskončil tak, jak si představovala. Teď se zdá, že konečně našla toho pravého. Jenže když už si myslí, že je pevně rozhodnutá, najde v poště e-mail, který všechno změní. A Natálie znovu stojí před dilematem, kterého z mužů, jimž patřilo její srdce, má zvolit.

Něco málo o ději
Natálie pracuje ve svatební salonu. Pracuje tam už dlouhé roky, takže je zvyklá na různé požadavky. Po jednom náročném dni ji čeká cesta domů za mužem, který si ji chce vzít. Jenže Natálie má za sebou těžký život.

Nejprve se vdala za Laca, který pro ni neměl vlídného slova, pak měla sice krátký, ale o to intenzivnější milostný vztah s Liborem, který byl bohužel ženatý. Teď se zdá, že konečně našla toho pravého. Přesto si není jistá, zda mu říct ano. Než odpoví, otevře si e-mailovou schránku, do které se neměla už nikdy podívat. Najde tam dopisy, krásné milostné dopisy.

A právě těmito dopisy se vrátila nazpět v čase, do doby, kdy to všechno začalo. Bylo jí osmnáct.

Hodnocení
Tak nějak začíná příběh o Natálii, která je těžce zkoušená životem. Nemá to vůbec snadné. Laco, její manžel, je naprostý vůl (napadá mě mnohem horší slovo, ale to do slušné recenze není vhodné), který pro Natálii nemá vlídného slova, nikdy ji nepochválí, pořád ji psychicky deptá. Jeho rodina není o nic lepší, především tchyně a švagrová a obě ji uráží a shazují. Přiznám se, že jsem měla chuť je všechny zadupat do země (slabě řečeno). Laco se nestará o malou Natálku, takže veškerá výchova a péče o domácnost je jen na velké Natálii, ale i přesto se setkává s Lacovou nevděčností.

Natálie měla můj obdiv - byla vzorná máma, nejlepší kamarádka, ale na muže měla prostě smůlu. Možná teď, když je v nejlepších letech ji potkalo velké štěstí, ale je to opravdu tak?

Začátek příběhu je z této doby, ale Natálie se ve svých vzpomínkách vrací neustále do devadesátých let. Odskoky v letech nejsou tak znát, protože se v ději posuneme nanejvýš tak o tři až pět let dopředu. Právě tento systém mě zaujal a vůbec mi nevadilo, že na téměř třístovek stranách se odehrává děj během patnácti let.

Kniha se čte s lehkostí a trochu připomíná červenou knihovnu, ale nenechte se zmýlit. Je to příjemná oddechová četba o normální ženě s problémy, které může mít kterákoliv jiná žena. Rozhodně knihu doporučuji si přečíst, protože se mi vážně líbila a za druhé ráda podporuji české a slovenské autory.

O autorce
Katarína Gillerová se narodila v Kremnici a vyrostla v Žáru nad Hronem, kde vystudovala střední ekonomickou školu. Už tehdy publikovala v časopisech povídky a básničky, přispívala i do rozhlasu. Po maturitě odešla do Bratislavy, kde vystudovala při zaměstnání Ekonomickou univerzitu a kde v současné době žije. Je vdaná, má jednoho syna a pracuje jako ekonomka. Nějaký čas učila i na střední škole a v současné době vede účetnictví soukromým podnikatelům. V roce 2001 vydala knížku pro děti Moja kamarátka knižka, v roce 2002 humoristickou knihu Úžasssná dovolená a v roce 2004 pak vyšel velmi úspěšný román Láska si nevybírá (Láska si nevyberá).
Zdroj: Motto, profil autorky

Děkuji Databázi knih za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Už obálka je úžasná a věřím že i příběh je úžasný. I podle tvé recenze to vypadá jako kvalitní četba, určitě stojí za přečtení a pokusím se po ní podívat taky :)

    OdpovědětVymazat