pátek 12. září 2014

Hurvínkova abeceda slušného chování

AUTOR: Miloš Kirschner, Vladimír Straka
NAKLADATEL: Supraphon
ROK: 1996
ČTOU: Helena Štáchová, Miloš Kirschner
ILUSTRACE: Olga Franzová
DÉLKA: 1:11:02
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Spejbl s paní Kateřinou učí Hurvínka a Máničku slušnému chování.

Zdroj: Divadlo S+H
Něco málo o ději
Kdopak to zvoní? Kdo k nám jde na návštěvu? Přece Hurvínek se Spejblem. Přišli navštívit Máničku a paní Kateřinu. Bábinka Hurvínka vyzve, aby se choval stejně jako doma. Spejbl opatrně odpoví, že to by paní Kateřina splakala nad výdělkem.

Během chvilky se najednou dozvíme, že Hurvínek není člověk, ale zvířátko, oslík, má rád kosti, které jí příborem. Nakonec vše dopadne dobře a Spejbl s bábinkou dětem takový nesmysl vymluví. Rozhodnou se ale, že dětem poví něco ze slušného chování.

Hodnocení
Kdo by neznal Spejbla a Hurvínka? Popletený taťulda a vykutálený synek rozesmívají děti už pěknou řádku let nejen u nás, ale i v zahraničí.

V dnešní době je důležité, aby se děti naučily správnému chování a Hurvínkova abeceda slušného chování vás a vaše děti provede krátkými třinácti kapitolami, jak se správně chovat v dopravních prostředcích, na ulici či v divadle.

Vtipné konverzace v podobě nezapomenutelného hlasu Miloše Kirschnera a Heleny Štáchové, leckdy dvojsmyslné odpovědi nejen Hurvínka, ale i Máničky potěší a rozesměje spíše dospělé. Právě proto je čeština úžasný jazyk a autoři dialogů mu skvělé rozumí.

Pro děti je tu však zajímavé něco jiného. Formou hry a povídání se děti dozví něco málo nejen ze slušného chování, ale i společenské etikety jako je např. představování. Děti se naučí, jak se chovat v tramvaji, na koncertě či jak správně stolovat.

CD je vhodné jak do škol, tak i pro rodiče s dětmi. Vhodnou formou k poslechu je pouštět kapitoly jednu po druhé a následně si popovídat s dítětem o tom, co se dozvědělo.

Poslechové kapitoly jsou krátké, většinou kolem šesti minut. Je to ideální délka k tomu, aby dítě zůstalo pozorné a navíc je v nich obsaženo to nejzákladnější k tématu.

Mánička: "Dobrý den, pane Spejble."
Spejbl: "Dobrý den, vespolek!"
Paní Kateřina: "Vítám vás, tak pojďte dál, pane Spejble a ty se chovej jako doma. Hurvínku."
Spejbl: Šmankote, jenom to ne, Hurvajz! Splakala byste nad výdělkem paní Kateřino!"
Paní Kateřina: "Ano?"
Hurvínek: "Kdybych se choval jako doma?"
Spejbl: "A ne snad? Co se přehlédne doma, to si nemůžeš dovolit mezi lidmi, že ano!"
Mánička: "Jejdanánky, vy nejste člověk, pane Spejble?"

Humorné, zábavné, výchovné. Ideální k trávení času s vašimi dětmi.

O autorovi
Miloš Kirschner byl český loutkář, herec, zpěvák, od roku 1966 ředitel Divadla Spejbla a Hurvínka a také hlavní interpret. Po jeho smrti funkci ředitele převzala Kirschnerova manželka Helena Štáchová. Kirschner vtiskl Hurvínkovi a Spejblovi originalitu a pod jeho hlasovým vedením se obě postavy charakterově vyvinuly.

Děkuji portálu Knihy.iDNES.cz za poskytnutí audioknihy. Knihu si můžete objednat přímo v e-shopu.

2 komentáře:

  1. Já Hurvínka nikdy neměla ráda. Jako mála jsem se ho bála a potom jsem si ho nikdy neoblíbila, stejně tak i Krtečka :D jsem divná, ale věřím, že je to dobrá audiokniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Krtečka milovala, ale Hurvínka moc ne, zvlášť ne toho černobílého. Ale teď už mám jiný názor a upřímně při poslouchání jsem se smála jak už dlouho ne.

      Vymazat