čtvrtek 24. července 2014

Index hrůzy

AUTOR: Robert Harris
ORIGINÁL: The Fear Index (Hutchinson, 2011)
PŘEKLAD: Pavel Kaas
NAKLADATELSTVÍ: Kniha Zlín
ROK: 2014
POČET STRAN: 325
ZDROJ: e-kniha

HODNOCENÍ:



Anotace
Jeho jméno je před běžným občanem pečlivě střeženo, v tajnůstkářských, uzavřených kruzích nejbohatších lidí světa je však doktor Alex Hoffmann legendou – vizionářským vědcem, jehož počítačový software mění ve zlato vše, s čím přijde do kontaktu.

Společně se svým společníkem, investičním bankéřem, vyvinul Alex převratnou formu umělé inteligence, která sleduje lidské emoce, což jí umožňuje předvídat pohyby na finančních trzích se záhadnou přesností. Jeho výtvor generuje miliardy dolarů, libuje si v panice – a žije ze strachu.

Něco málo o ději
Alex Hoffman je kvantový fyzik. Hugo Quarry je finančník. Oba dva dali hlavy dohromady, založili firmu Hoffman Investment Technologies a vymysleli program VIXAL-4. Tento program slouží k vydělávání peněz na finanční burze. Nastavený algoritmus prohledává celý internet, zjišťuje situaci na trhu a podle toho, co zjistí, akcie prodává či nakupuje a využívá tak index hrůzy.

Společnost v krátké době začíná vydělávat spoustu peněz. Jenže ve stejnou dobu Alex Hoffman zjišťuje, že někdo za něj provádí nepochopitelné věci - někdo mu koupí Darwinovu knihu, někdo za něj dělá milionové transakce. Alex ví, že on to není. Tak kdo to tedy je? 

Těžká a komplikovaná otázka, na kterou si musí čtenář najít odpověď sám.

Hodnocení
Přiznám se, že jsem z právě dočtené knihy v  rozpacích. Čekala jsem trochu více nervydrásající román z prostředí burzy. I anotace napovídala, že by to mohlo být velmi napínavé. Napínavé to sice bylo, ale ne tak, abych se mohla bát.

Alex Hoffman je vynikající fyzik, který pracoval v ženevském CERNu, ale byl propuštěn. Vyhlédl si ho Hugo Quarry, který se brilantně vyzná ve financích. Na světlo přišel Alexův vynález VIXAL-4. Jeho genialita spočívá v tom, že tento algoritmus sonduje v celém internetovém světě a na základě indexu hrůzy nakupuje či prodává akcie.

V momentě, kdy je algoritmus nejúspěšnější, dochází k přepadení v Alexově domě. Alex utrpí těžké zranění hlavy. A to není vše - veškeré indicie napovídají, že je tu někdo, kdo usiluje o jeho zničení.

Ani jedna z postav mi nepřirostla až tak moc k srdci. Alex byl tak trochu loutka ve své vlastní firmě, i přesto, že důležité kroky se bez něj neobejdou. Hugo mi připadal hodně sebejistý, nic ho nevyvede z míry. Stejně jako Gabby, Alexova žena, jsem ho moc nemusela, protože měl na Alexe velký vliv.

Co se mi však velmi líbilo a zároveň děsilo byl samotný VIXAL-4. Neživá věc, která se vymkne kontrole. Za tohle jsem dala hvězdičku navíc, protože Harris vás zahltí ekonomickými termíny, že nebudete vědět, kde vám stojí hlava. Naštěstí v závěru knihy jsou vysvětlivky, co který pojem znamená, ale občas jsem se v textu ztratila.

Další věc, která se mi opravdu líbila, byla ta, že děj se odehrává v jednom dni. Ale ten den byl tak nabitý akcí, že jsem měla pocit, jako kdyby se to odehrávalo během několika dní a ne jen během čtyřiadvaceti hodin. Za to také palec nahoru.

Když se ještě vrátím k algoritmu VIXAL-4, tak trochu mi to připomněla Hala 9000 z filmu 2001:Vesmírná odysea, ale pozor, připomíná ho opravdu jenom trochu. Harris z VIXALu udělal něco jiného. Přesto představa, že by něco takového mohlo vzniknout, je vcelku děsivá a obávám se, že by se tento program mohl velmi snadno zneužít.

Na závěr zbývá, komu knihu doporučit. Tento román bych označila jako burzovní thriller se špetkou sci-fi. Kdo má rád thrillery, přijde si na své, i když toho napětí tam mnoho nebylo. Na své si přijdou i ti, komu nevadí ekonomické termíny. 

O autorovi
Robert Harris vystudoval anglickou literaturu na univerzitě v Cambridge a jako novinář a oceňovaný sloupkař pracoval mimo jiné pro BBC a list Sunday Times. Spisovatelskou dráhu zahájil v oblasti literatury faktu, kde se jeho knihy mimo jiné věnovaly dějinám chemických a biologických zbraní a kauze údajných Hitlerových deníků (Obchod s Hitlerem). Český čtenář se už mohl seznámit s velkou částí jeho románové tvorby, mimo jiné s knižními předlohami úspěšných filmů Enigma a Muž ve stínu.


Obálky
Z Goodreads vybírám anglické obálky, upřímně řečeno, ani jedna se mi moc nelíbí, připadá mi, že je tam zbytečně velké písmo. Možná jiná a tak trochu odpovídající je zelená obálka.
    
Děkuji nakladatelství Kniha Zlín za poskytnutí recenzního výtisku.

6 komentářů:

  1. Také jsem nad ní přemýšlela, ale odradilo mě právě to velké množství ekonomických pojmů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ekonomických pojmů tam bylo hodně - opce, shortování, index, futures, volatilita :-) Pojmům jsem sice moc nerozuměla, ale příběh byl srozumitelný. :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. Já knihu četla a taky jsem se v tom někdy ztratila. Určitě si přijdou na své ti, co se v ekonomice trochu vyznají. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, ekonomům to bude úplně jasné. My, co to neznáme, jsme se v tom ztráceli, ale důležité je, že jsme se neztratili v příběhu.

      Vymazat
  3. Škoda, že to nebolo až tak hrôzostrašné, no prečítala by som si to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když to hrůzostrašné nebylo, konec napínavý byl.

      Vymazat