pondělí 14. července 2014

Sex a jiné city

AUTOR: Eva Urbaníková
ORIGINÁL: Sex a iné city 3 (Evitapress, 2013, Bratislava)
PŘEKLAD: Miluše Krejčová
NAKLADATELSTVÍ: Motto
ROK: 2014
POČET STRAN: 191
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Jde ve vztahu o sex, nebo o city? Jsou city nutné k sexu? Nebo ze sexu vzniknou city? Hlavní hrdinka Alice prožívá mnoho vztahů se spoustou mužů, aby našla toho pravého.

Něco málo o ději
Alice je žena, která za svůj život prostřídala řadu mužů, ale nikdy žádného nemilovala. Je nezávislá, svobodná, může si vybírat - od starých, mladých, sobě rovných, tlustých, hubených, svobodných, zadaných.

Povídky o Alici, která stále nenašla toho pravého, ale nezoufá si a stále hledá. 

Hodnocení
Seznámíme se s osmnácti muži, kteří jsou velmi rozdílní. Každý má své sexuální praktiky, svoje maličkosti, kvůli kterým je Alice ochotná s nimi být. S někým je déle, s někým jen krátkou dobu.

Kdo je to vlastně Alice? Alici je kolem čtyřiceti lety a během svého života vystřídala velké množství mužů, ale ani k jednomu z nich se vázat nechce. Přesto ji dva muži dostihli - provdala se za ně, ale manželství stejně brzy skončila. Je velmi pracovně vytížená, takže si stejně nemůže dovolit být citově angažovaná.

Každý muž je jiný - jeden byl úžasný Řek, druhý byl DJ, další barman, ten další příliš mladý, další byl homosexuál a ji bral jako zástěrku. A tak bych mohla ve výčtu pokračovat dál.

I přesto, že jsou to povídky, v jistém smyslu na sebe volně navazují a jdou za sebou chronologicky. O Alici si tak uděláte docela slušnou představu. 

Povídky by mi byly velmi sympatické - některé byly vtipné, některé smutné a dojemné, občas mi bylo Alice líto. Každá povídka byla relativně krátká, takže celou kniha byla přečtená velmi rychle, což jsem ocenila.

I když dle názvu by se dalo tušit, že povídky budou erotické, opak je pravdou. Erotiky bylo velmi málo, povídky se zaměřovaly spíše na typy jednotlivých mužů a jak se s nimi Alice vypořádala. Kniha je to tedy spíše odpočinková.

O autorce
V osmnácti letech odešla z rodné Žiliny na vysokou školu do Bratislavy a tam už zůstala. Celý život se věnuje profesionální žurnalistice. Začínala jako moderátorka v Rock FM rádiu, potom spolu s Julem Viršíkem tři roky moderovala ranní show v rádiu Koliba, později OKEY. Sedm let působila v měsíčníku  Eva, poslední tři roky jako vedoucí publicistiky. V televizi moderovala programy Chilli a Ľudia na jednotku, od podzimu 2008 účinku v relaci 7edem, s.r.o. Momentálně se věnuje vydavatelství Evitapress, které založila v roce 2007. Žije v Bratislavě, má dceru Lindu a syna Filipa.

Obálky
Slovenská obálka se nese v duchu nakladatelství Evitapress. Líbí se mi ta růžová s fialovou a obálka je jasným signálem, že se jedná o knihu pro ženy.

Děkuji portálu Databáze knih za poskytnutí recenzního výtisku.


Přečteno v rámci Letní knihomolské výzvy.

6 komentářů:

  1. Kdybych si nepřečetla tvoji recenzi, tak by mě ani nenapadlo knihu shánět :) Možná to bude zajímavá sonda do mužské duše :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo zajímavé sledovat, jaké typy mužů si Alice vybírala. Někdy jsem si ovšem říkala, proč zrovna jeho? :-)

      Vymazat
  2. Wow, tak vysoké hodnotenie? Ja teda evitovky obecne nemám moc rada, ale Sex a iné city patrí k tým najhorším, aké som z nich čítala. Asi nie som cieľovka na podobné knihy. Ale som prekvapená, že
    vyšlo i české vydanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to zas tak špatné. Nemám jak srovnávat s ostatními knihami od této autorky, takže jestli budu číst i další, tak pak bude hodnocení jednodušší.

      Vymazat
  3. Můźe to být zajímavé čtení :) obálka je trefná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly to krátké povídky, které se dobře četly, u některých jsem se vážně bavila.

      Vymazat