pátek 3. ledna 2014

Suma sumárum aneb první rok knižního blogování je za mnou

3. ledna je to přesně rok, co vznikl tento blog. Neměla jsem v plánu se vůbec rozepisovat o tom, jaké knihy jsem přečetla, s kým jsem začala spolupracovat a podobně. Ale přece jenom mně to nedá, a tak trochu sesumarizuji, co se vlastně za ten rok přihodilo.

Blog jsem si založila čistě jen pro mou radost, ale postupně, jak přibývali čtenáři a články, jsem si říkala, že asi to moje psaní není až tak hrozné. Když zaroluji až na začátek samého blogu, zjistíte, že moje "recenze" jsou úplně jiné než ty, které píšu teď. Ještě teď tomu recenze neříkám, je to prostě takové povídání o knihách.

Za ten rok se toho událo hodně. Začala jsem spolupracovat s několika nakladatelstvími, seznámila se přes knižní blogosféru s fajn lidmi, se kterými jsem v kontaktu a se kterými si můžu popovídat o knížkách. S některými blogery jsem se seznámila osobně a mohla jsem tak potkat opravdu zajímavé lidi.

Rok 2013 pro mě znamenal obrovský přehled vydávaných knih. Vůbec jsem neměla ponětí, kolik krásných knih vychází a mám pocit, že to, co jsem nestihla přečíst od osmnácti let, teď zběsile doháním. A pak se občas stane, že recenzní výtisk nestihnu přečíst a pak mám výčitky svědomí, že nakladatelství či portál netrpělivě čeká na recenzi a ona nikde. (Předsevzetí: dodávat recenze včas a kvalitně, pokud možno).

Celý rok jsem četla a četla. Nejen knihy pro dospělé, ale i pro děti, takže tak kolem sedmdesáti knih to mohlo být. Některé byly kvalitní, některé méně, ale většinou jsem byla s knihami velice spokojená. 

Na první místo řadím trilogii Hunger Games, protože ty jsou bezkonkurenčně nejlepší a určitě ještě o nich budu dlouho básnit a vzpomínat. Katniss si musíte zamilovat a Peeta s Hurikánem jsou (po většinu děje) prototypem správných chlapů, ať se na to díváte z jakéhokoliv úhlu.

O jednotlivých dílech si můžete přečíst tady:



Další pro mě velice zajímavou knihou byla severská detektivka z pera sourozenců Hammerových. Kniha se jmenuje Za všechno se platí. Byla to také jedna z prvních přečtených detektivek ze severu a možná proto je pro mě citovější než ostatní. V knize bylo naprosto všechno, co má mít správná detektivka (nejen ta ze severu) - napětí, děj, zápletka, rozuzlení. Byla to skvělá kniha a moc jsem si to při čtení užila.

Sice vraha znáte už od prvních stránek, ale to vůbec nezmírňuje napětí, ale spíše ho ještě vyvolává.
Odkaz na knihu můžete najít tady:


A do třetice tato kniha také patří do žánru Y/A (a to říkám, že ho vůbec, ale vůbec nečtu). Jmenuje se Krvavá cesta, napsala ji spisovatelka Moira Young a vydalo nakladatelství Cooboo. Kniha byla psaná velmi zajímavým způsobem - krátké úsečné věty, které podtrhovaly drama a způsob života Saby a Jacka a jejich dobrodružství. Druhý díl bude (doufám, že brzy) na cestě a já jsem hodně zvědavá, jak příběh bude pokračovat.

Odkaz na knihu můžete najít tady:




Největší propadák, který jsem četla, byly dva díly z trilogie Fifty Shades. Takříkajíc erotický román, který se stal bestsellerem. Nevím, kde k tomuto název FS přišel, ale rozhodně to bestseller není. Kdyby se o něm nemluvilo, tak zapadne a nikdo si ani nevzpomene, že něco takového bylo vydáno. Na třetí díl se teprve chystám a už jsem slyšela, že patří k těm horším a že erotické scény se raději přeskakují. No uvidíme.

Odkazy na knihy můžete najít tady:
Padesát odstínů šedi
Padesát odstínů temnnoty


A teď se pustím do knih z českých luhů a hájů. Největší přísun českých autorů mám z nakladatelství Moba a díky nim jsem objevila i českou spisovatelskou scénu. A tady je české nej. Na první místo jsem zařadila snový příběh o jednom romském Člověku Gabrielovi, který mě dostal nejen svou nádhernou obálkou, ale i krásným příběhem.

Odkaz na knihu můžete najít tady:
Člověk Gabriel




Na druhém místě je kniha od Jaroslava Čejky Odcizená krajina. Sága jedné rodiny nás provází od poválečného období po současnost a za sebe můžu říct, že se kniha četla opravdu skvěle, a to jsem se dost bála, abych se neztratila v jednotlivých érách. Knihu opravdu doporučuji přečíst všem - nejen, že je zde průřez českou novodobou historií, ale je tu i krásný příběh.

Odkaz na knihu můžete najít tady:
Odcizená krajina




Na třetí místo umisťuji knihu s názvem Anděl s druhým křídlem. Je to román, který se může týkat kohokoliv z nás a někdo se v něm může i poznat. Příběh mě dostal a hlavní hrdinky mi bylo moc líto, ale fandila jsem jí.


Odkaz na knihu můžete najít tady:
Anděl s druhým křídlem





Nejméně se mi z českých knih líbil příběh o české studentce, která odcestovala do Iráku, aby se stala živým štítem ve válce. A tam poznává svou velkou lásku Ahmana. Zní to moc krásně, příběh by mohl být zajímavý, ale mně moc nesedl - hlavní hrdinka je příliš naivní a nebyla mi sympatická. Sice to měl být příběh o válce, ale spíš tam byla láska.


Odkaz na knihu můžete najít tady:
Mé slzy zůstaly v Iráku



Tak to byly knihy pro dospělé čtenáře, ale nesmím také zapomenout na kategorii pro děti, protože i těch jsem přečetla hodně. Nejvíce na mě zapůsobila stará dobrá klasika - Děti z Bullerbynu. Jsou nestárnoucí a vsadím se s vámi, o co chcete, že jak okouzlovaly mě, když jsem byla malá, budou okouzlovat i děti i mých dětí.

Odkaz na knihu můžete najít tady:
Děti z Bullerbynu




Druhá kniha, která mě v roce 2013 zaujala, byla kniha od Daniely Krolupperové a jmenuje se Já se nechtěl stěhovat. Vypráví o malém chlapci Martinovi, který se i s rodiči přestěhoval do nového města. Přijetí do nové školy však neproběhlo úplně v pohodě a Martin se tak setkává se šikanou a musí ji čelit. Ale protože je to příběh pro děti, musí konec skončit šťastně. Autorka velice citlivě popsala dětskou šikanu a za to jí dávám palec nahoru.

Odkaz na knihu můžete najít tady:
Já se nechtěl stěhovat



Třetí kniha je o velkém přátelství mezi kočičkou Sárou a kocourkem Oskarem. Když se kočička Sára ztratí, tak Oskar ji začne hledat na vlastní pěst a v tom hledání mu pomáhají různá zvířátka. Můžu říct, že mě vážně dostala, takový dojemný příběh jsem už dlouho nečetla.

Odkaz na knihu můžete najít tady:
Kočka Sára a její přátelé





Jestli jste dočetli až sem, klobouk dolů. Je to hodně dlouhý článek, možná jsem vás i nainspirovala k tomu si nějakou přečíst. I když jsem dala na seznam jen některé knihy, neznamená to, že ty ostatní nebyly pěkné a čtivé. Byly všechny úžasné, ale kdybych měla vypsat všechny, budeme tu do rána a vím, že čas je drahý a nevratitelný jak pro vás, tak pro mě. Seznam mých přečtených knih najdete v této přehledné tabulce. Vytvořit tuto tabulku dalo dost zabrat (ne mně, na to já nejsem talent), takže všichni, kdo se dostane se čtením až sem, prosím o návštěvu této stránky :-)

6 komentářů:

  1. Páni to to letí viď :) Většinu knih, o kterých píšeš jsem nečetla, ale ta severská detektivka a Krvavá cesta a Člověk Gabriel mě zaujaly :) Krásný Nový rok a spoustu úspěchů s blogem! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letí to, máš pravdu. Člověk se ani pořádně nestačil rozkoukat a rok je pryč. Tobě také přeji úspěšný rok!

      Vymazat
  2. Gratuluji k roku blogování :) Ten můj je teprve předemnou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a tobě držím pěsti. Už se těším na tvé články.

      Vymazat
  3. 50 odtieňov som nečítala, ale čo tak počúvam z okolia je to prepadák ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou mnohem lepší knížky ze stejného žánru. :-) Příště už bych takový "bestseller" určitě nečetla.

      Vymazat