pátek 10. ledna 2014

Sedmilhář Josífek

AUTOR: Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Markéta Vydrová
EDICE: Druhé čtení
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2008
POČET STRAN: 70
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace
Prvňáček Josífek je malý neposlucha, rád si vymýšlí a často i lže. A ne a ne se to odnaučit. Rodiče s ním mají velké trápení, a tak se rozhodnou, že s lhaním udělají rázný konec. O jarních prázdninách Josífek prožije pekelný týden. A co si rodiče na svého sedmilháře vymysleli? Přečtěte si už sami!

Něco málo o ději
Josífek právě oslavil sedmé narozeniny. Dalo by se říci, že je to velký kluk. Ano, je už velký kluk, jenže....Ale je tu velké jenže - Josífek totiž lže. Ne, že by lhal schválně, ale z lhaní se stal už zvyk, že mu to ani nepřišlo divné. Josífkovi rodiče jsou z něj nešťastní a už neví, co s ním.

Přišly jarní prázdniny a Josífek, jeho malá sestřička Hanička a rodiče odjeli na hory. Josífek ale vůbec netuší, že rodiče budou na horách jako vyměnění. Malého sedmilháře čeká týden plný překvapení.

Hodnocení
Víte, jak se pozná velmi dobrá kniha pro děti? Dítko při čtení sedí vedle vás, ani nedutá a poslouchá každé vaše slovo. Tohle přesně se mi stalo při čtení o Josífkovi z pera české autorky Daniely Krolupperové. Již první kniha, kterou jsem od spisovatelky četla, měla naprosto stejný účinek. A o čem kniha je? O Josífkovi, který je věčný lhář. Lže, aniž si to vlastně uvědomuje.

Jednou se mu podaří sedmkrát mamince zalhat během krátké chvíle, kdy vstal z postele a než odešel do školy. A víte, co se stane sedmilhářům? "Slyšela jsem, že každého sedmilháře stihne za sedmilhaní takový trest, jaký si zaslouží."

Znělo to strašidelně a tak trochu i jako nějaké kouzlo nebo zaříkadlo. A opravdu - večer se začaly dít velmi podivné věci a Josífek měl pocit, že mu někdo rodiče vyměnil. Jenže to byl jenom začátek.

Každé dítě lže - málo, někdy, více. Znám to z vlastní zkušenosti, kdy nad otázkou: "Kdo to udělal?" obě dcery ukážou na tu druhou a jednohlasně odpoví: "Ona." Ale nelžou tak, jak Josífek. Chudák Josífek si ani pořádně neuvědomoval, že lhát se nemá, ale přesto lhal pokaždé, když se objevila příležitost.

Bylo mi ho líto a hodně jsem s ním prožívala chvíle, kdy zjistil, že jsou rodiče jiní a ze slov v příběhu jsem přímo cítila, jak je nešťastný a zmatený. Ale na druhou stranu Josífek potřeboval trochu potrestat, protože každé dítě ví, že lhát se nemá.

Edice Druhé čtení je vhodná pro děti, které už umí číst. Ale i předškoláčkům se kniha bude líbit a určitě po přečtení/vyslechnutí pohádky se zamyslí nad tím, že je dobré říkat pravdu.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě, Sedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat