sobota 4. ledna 2014

Chaloupka na vršku

AUTOR: Šárka Váchová
AUTORKA LOUTEK: Šárka Váchová
NAKLADATELSTVÍ: Česká televize
ROK: 2009
POČET STRAN: 151
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Život na venkově v dobách našich předků harmonicky plynul v souladu s koloběhem roku. Střídání ročních období s sebou přinášelo různé zvyky a tradice. Vyprávění o dětech z malé podhorské vesničky, jak prožívají jaro, léto, podzim a zimu se všemi radostmi i povinnostmi, působí v dnešní době trochu jako z pohádky. Ale jejich příhody jsou tak živé, že se mohly stát tehdy i dnes. Do příběhů našich čtyř kamarádů se promítá prostota, laskavost a moudrost lidových obyčejů a tradic a dokreslují ji pořekadla, přísloví a lidové písničky. Vraťme se tedy do dob minulých. Třeba na nás dýchnou svou mírností a hlubokým spojením s přírodou a připomenou nám duchovní a etický odkaz předchozích generací, v současnosti tak opomíjený.

Něco málo o ději
V chaloupce na vršku žije rodina řezbáře Tomše - Mařenka, Honzík a Andulka. Žijí sami jen s tatínkem, protože maminka umřela při porodu Andulky a nejstarší Mařenka tak převzala péči o domácnost.

Honzík spolu s kamarádem Martínkem vyvádějí spoustu rošťáren a nezbedností. Občas pozlobí i Andulku a Apolenku, Martínkovu sestřičku. Ale přesto jsou to hodní kluci, kteří mají zlaté srdce.

Se všemi hrdiny se potkáváme celý rok od ledna až po prosinec a spolu s chlapci se seznámíme i s různými zvyky a tradicemi.

Hodnocení
Chaloupka na vršku původně vznikla jako večerníčkový seriál pro Českou televizi v roce 2006. Večerníček měl obrovský úspěch, a tak vznikla i tato knížka. Je obohacená fotografiemi animovaných loutek z večerníčku, které vytvářela sama autorka.

Seznamujeme se zde nejen s rodinou Tomšových, ale i s dalšími postavami jako je pan učitel Janek, kovář Toník, babička a dědeček Koudelkovi a také truhlář Petr, bručoun, přesto má dobré srdce. Život v české vesničce v 19. století je idylický a lidé udržují tradice a zvyky. Život nebyl uspěchaný a lidé měli k sobě mnohem blíž než nyní.

A právě proto má příběh ukázat některé tradice od chození Tří králů, vodění medvěda o masopustu, velikonoční zvyky až po zimní tradice a radovánky jako je stavění sněhuláka, Mikuláš a nakonec Štědrý den.

Všechny kapitoly jsou rozdělené do ucelených částí, které jsou poměrně dlouhé, ale vyprávění je tak poutavé, že děti zaujmou. Navíc jsou v knize lidové písničky a básničky, takže si je můžete s dětmi zazpívat či zarecitovat.

Příběhy jsou krásné a protože před Vánoci běžela Chaloupka na vršku v televizi, dcera ho měla ještě v paměti a tak mi čas od času prozradila, jak to vlastně bude dál. Knížku vřele doporučuji jak dětem, tak i rodičům ke společnému podvečernímu čtení.

O autorce
Šárka Váchová vystudovala výtvarné umění a věnuje se grafice, divadelním a filmovým loutkám, navrhuje scény a kostýmy. Od roku 1999 se zároveň zabývá scénáristickou tvorbou a režií animovaného filmu. Roku 2009, 2010 a 2013 napsala a vydala tři dětské knížky.

3 komentáře:

  1. To je tak super, že to taky někdo zná! Já tuhle pohádku (seriál) hrozně miluju, podle mě je to skvělý, milý a zábavný způsob jak se seznámit s tradicemi :) Sice je to nejspíš zamýšleno pro jinou věkovou kategorii než jsem já, ale to vůbec nevadí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to také moc líbí. U Večerníčku je výhoda v tom, že se loutky pohybují. Mým holkám se večerníček moc líbil.

      Vymazat
  2. Skvělá pohádka! :) A z mých zkušeností má u dětí úspěch :)

    OdpovědětVymazat