středa 15. ledna 2014

Josífkův pekelný týden

AUTOR: Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Markéta Vydrová
EDICE: Druhé čtení
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2010
POČET STRAN: 76
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace:
Rodiče Josífkovi pořád říkají, co má dělat a co naopak nemá. Ale Josífka nebaví stále jen uklízet, psát úkoly, učit se, mýt se a nezapomenout na další protivné věci. A tak když má za úkol napsat vyprávění o své rodině, náležitě si na všechny zákazy a příkazy postěžuje. Netuší ovšem, co tím způsobí! Hned druhý den prožije prapodivné pondělí a úterý není o nic lepší. Josífkovi nastal pekelný týden!

Něco málo o ději
Druhák Josífek má doma trápení - jeho maminka mu neustále říká, co má dělat, co nemá dělat, celé dny neslyší nic jiného, jestli už má hotové úkoly, jestli si uklidil v pokojíčku a pořád dokola. Josífka to pekelně zlobí.

Ve škole Josífek dostane za úkol napsat krátký příběh o rodině. A protože je Josífek opravdu naštvaný, všechno, co se mu nelíbí, napíše. Pak dá úkol pod polštář a usne. Jenže netuší, že maminka si jeho úkol přečte...

Druhý den ráno má Josífek pocit, že jeho rodiče jsou zase úplně jiní. A jak se změnili? K horšímu nebo k lepšímu? A jak se s tím Josífek vypořádá? To už musíte zjistit sami.

Hodnocení
Po velkém úspěchu se čtením o Sedmilháři Josífkovi, přišlo na řadu pokračování. I tentokrát autorka přišla na geniální a nenásilný způsob, jak Josífka vytrestat a popřemýšlet nad tím, co je špatné a co dobré. I já jsem nad tím popřemýšlela a došla jsem k závěru, že Josífkova maminka prošla nějakým úspěšným rodičovským kurzem nebo výchovou nevýchovy. Pokud ano, chtěla bych se ho také zúčastnit. Opět další kniha z pera této české spisovatelky, která vaše dítko připoutá a nepustí vás, dokud ji nepřečtete celou.

Znovu se setkáváme s Josífkem. Je o rok starší a chodí už do druhé třídy. Lhát se snad už odnaučil, ale co mu teď dělá starosti je to, že maminku s tatínkem nezajímá nic jiného, než jaké má známky, jestli si uklidil v pokojíčku a když udělá něco špatně, hned mu zakážou televizi nebo fotbal. A všechna tato příkoří napíše do domácího úkolu. Ale úkol pořádně neschoval a maminka ho objevila. A od té chvíle se začaly dít velmi podivné věci.

Josífek je nejdříve nadšený a velmi spokojený, že si najednou může dělat, co chce, ale později mu začne vrtat hlavou, že to není až tak úplně v pořádku a bude se snažit maminku i tatínka přimět k tomu, aby doma zase zavládl pořádek a systém.

Josífek se choval velmi dospěle a brzy zjistil, že povinnosti k životu patří. A když se mamince nebude chtít, nebude Josífek jíst, nebude mít oprané ponožky a trička, nebude v bytě uklizeno. Josífek na to ale musí přijít sám a jak se s tím popasuje? A podaří se mu přesvědčit rodiče, aby zase byli normální?

Příběh je velmi čtivý, písmenka v knize jsou velká tak, aby je zvládl malý čtenář sám. Kniha je navíc opět doplněna krásnými ilustracemi Markéty Vydrové.

Vřele doporučuji všem, protože si v knížce přijdou na své jak děti, tak i jejich rodiče.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě, Sedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

2 komentáře:

  1. Díky za pěknou recenzi, dobrých knížek pro děti není nikdy dost. Jednoho Josífka mám doma, tak možná brzo po knížce sáhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že dobrých knížek pro děti není nikdy dost a snažím se, aby moje děti měly možnosti si přečíst a poslouchat knížky, která má dobrý děj i trochu poučení. Tak ať se malému Josífkovi líbí kniha tak, jak se líbila nám. :-)

      Vymazat