sobota 25. ledna 2014

Celý den se nic nestane

AUTOR: Bianca Bellová
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2013
POČET STRAN: 141
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:





Anotace
Je letní den, po bouřce, asi v Praze, možná letos nebo napřesrok. Dvě ženy, Lola a Marta, dcera a matka, nesou těžké břemeno, střídavě se navzájem podpírají a pak zase odcházejí každá svou vlastní cestou. Lole je sladkých šestnáct, ale moc sladce si nepřipadá. Marta má pocit, že až jednou přestane flirtovat, život skončí. Obě trpce postrádají toho, kdo z jejich života zmizel a stále nepřichází. Esterházy!

Něco málo o ději
Marta a Lola - matka a dcera. Marta pracuje v hotelu jako recepční a Lola je šestnáctiletá dívka. V onen den se opravdu nic nestane, až na to, že se v hotelu koná pohřební hostina, Indka v jednom pokoji je psychicky narušená a všichni řeší včerejší prudkou bouřku.

I když je to obyčejný všední den, vzpomínky, které mají Lola s Martou jsou plné smutku, vlastních problémů a čekání. Čekání na koho? Čekání na Esterházyho.

Hodnocení
Vlastně se vůbec nic nestalo. Ani v této knížce. Skoro. Až na konci. Tahle útlá kniha je plná vzpomínek na Esterházyho - manžela a otce. Oběma Esterházy chybí, každé svým vlastním způsobem.

Martě chybí všechno - jeho hlas, jeho vůně, je ochotná zapomenout na všechno zlé, co se mezi nimi událo, je ochotná na něj čekat celý život. Jen ať se Esterházy vrátí. Během toho jediného dne, kdy se opravdu nic nestane, Marta vzpomíná na život s Esterházym, který ji uchvátil na první pohled. Jejich vztah byl zpočátku hezký, bez poskrvnek, ale po několika letech manželství jednoho dne odešel:

"Pustil si televizi a já jsem šla spát, miláčku. Ráno už tam nebyl. Přeju si, aby mi býval řekl, že mě má rád nebo něco. Ale takhle to bylo. Poslední věc, kterou mi řekl, byla: dojdu si pro cigára." 

Marta je pořád krásná žena, mužům se stále líbí. Lola je však její opak. V šestnácti letech už má několik známostí za sebou. Má však nízké sebevědomí a hledá hlavně samu sebe. I jí chybí otec a tuhle ztrátu ještě zvětšuje to, že si s matkou moc nerozumí, ve škole zažívá šikanu. Je sama a nepochopená.

Když jsem četla tuhle krátkou novelu, vytanulo mi na mysli absurdní drama Čekání na Godota. Celou tu dobu jsem měla pocit, že Esterházy je Godot, který nikdy nepřijde a Marta s Lolou na něj čekají marně. 

Celý den se nic nestane není oddechová četba, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to sonda do duší dvou osamělých žen, které jen obtížně hledají cestu k sobě.

O autorce
Bianca Bellová pochází z Prahy, má bulharské předky. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, přispívala do několika časopisů, pracovala v nadnárodních společnostech. V současnosti se živí překládáním a tlumočením z angličtiny. Je vdaná za Angličana, zpěváka Adriana T. Bella, s nímž má tři děti. V roce 2009 vydala svou prvotinu Sentimentální román, novela Mrtvý muž vyšla v Hostu o dva roky později.
Zdroj: nakladatelství Host

3 komentáře:

  1. Taky mě napadla asociace s čekáním na Godota, ale zajímavý styl knihy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se doteď nemůžu rozhodnout, jestli se mi kniha líbila nebo ne. Četla jsi ji taky? Jak se ti líbila?

      Vymazat
    2. Nečetla jen podle Tvé recenze mi to tak přišlo, ale právě nevím, jestli mě kniha zaujala tak, abych si jí přečetla :)

      Vymazat