úterý 24. prosince 2013

Dlouhé zimní večery 2 - Vánoce plné kouzel

Projekt od Táni.


Datum článku, který teď pro vás píši, je 24. 12. Je právě Štědrý den, v obývacím pokoji svítí vánoční stromeček, dárky jsou rozdány a děti spí. Dostaly tolik krásných věcí, že přebíhaly od jednoho k druhému a nevěděly, kterému se věnovat dřív. Pak blažeností usnuly a já jsem mohla mít mír a klid v srdci. Tomu já říkám kouzlo Vánoc - radost dětí, které jim kouká z očí a zatím je nefalšované a upřímné.

Ale co my dospělí? Jaké mají Vánoce pro nás kouzlo? Pro zamilované je největší kouzlo to, že se ti dva tak dlouho hledali, až se našli. Pro manžele je největší kouzlo být spolu, protože se mají rádi a pro rodiče je právě to kouzlo Vánoc v jejich dětech. A ti osamělí? Ti možná mají bolest u srdce, která se rozlézá po celém těle až po konečky prstů a možná raději Vánoce ani neslaví...

V každém z nás je však aspoň kapka naděje a trochu té naivity, že Vánoce jsou svátky, kdy se hází problémy za hlavu a veškeré starosti se vyřeší někdy jindy, možná tak trochu strkáme hlavy do písku. Možná to tak je a někteří z nás budou řešit své problémy právě až po Vánocích, aby nenarušili tu posvátnou atmosféru Vánoc.

Ať už je to jak chce, Vánoce pro mě byly, jsou a vždy budou nejkrásnějším svátkem v roce - vždycky budu mít kolem sebe lidi, které mám ráda.

1 komentář:

  1. Krásně jsi to Marti napsala :) Pro mě je největší kouzlo Vánoc také v tom být spolu a vidět tu radost v očích ostatních, že jste jim dali něco, co si opravdu přáli a jak říkáš, hlavně hodit vše za hlavu, nehádat se a užívat si tu možnost být si blíže něž jindy. Pro mě mají také kouzlo v tom, že je to jedno z mála období, kdy je klid a můžu si dělat co chci :)

    OdpovědětVymazat