středa 18. prosince 2013

Dlouhé zimní večery 2 - Krajina kolem nás

Projekt od Táni.


Je to neuvěřitelné, ale už je tu desáté pokračování Dlouhých zimních večerů. A jaké je to téma? Krajina kolem nás. 

Když se rozhlédnu venku kolem sebe, měla bych vidět zasněženou krajinu - stromy ztěžklé sněhem se ohýbají pod tou tíhou, ze země vykukuje jen pár osamocených afrikánků, které nestačily odkvést, auta, která přes sněhové závěje nemůžou odjet, protože jim prokluzují kola. Teploty klesají pod bod mrazu a rozvýskané děti, které stavějí sněhuláka, jezdí na saních a koulují se. Realita? Sníh je odtud na míle vzdálen a kdoví, jestli na Vánoce nějaký bude. Možná budou poletovat osamělé vločky, které aspoň trochu rozzáří dětské oči.

Stromy zejí prázdnotou - veškeré listí je odmeteno a rozneseno větrem, sem tam se přece jen objeví vytrvalec, který ne a ne ty poslední listy shodit. Odevšad, kam ucho doslechne, se ozývá protivné krákorání a velcí černí ptáci se čas od času ve větším  hejnu snese na zem a sezobne vše, co mu leží v cestě - tu kus rohlíku nebo krajíc chleba, který odhodil nějaký nezbedný školák.

A všechno je takové pošmourné a depresivní i přesto, že se blíží Vánoce. Slunce ne a ne se ukázat, na obloze jsou těžké mraky, občas se ulicí prožene meluzína a její kvílení se dostane i k nám do komína.

Ale budou Vánoce, Štědrý den, tak si tu pochmurnou atmosféru trochu zpříjemníme tím, že se připravíme na stromeček, koledy, dárky a budeme se těšit na jaro. Ale to už je jiná kapitola.

4 komentáře:

  1. Tady v Praze je tohle období vysloveně hnusné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň trošku sněhu by to chtělo. Ne moc, ale aspoň trošku, aby byla bílá země. To by mně bohatě stačilo.

      Vymazat
  2. V Praze jsme zvyklí, že to stojí za nic, ale je to škoda. Zimu ráda nemám, ale v prosinci bych to zvládla, pak už bych brala zas léto. Zrovna koukám na S tebou mě baví.. a obdivuju ten snížek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sníh a takový to mrazivý počasí beru kolem Vánoc, prostě to k tomu patří, ale já jsem spíš jarní typ. :-)

      Vymazat