pondělí 29. července 2013

Dvacet deka lásky

AUTOR: Simona Monyová
ILUSTRÁTOR: Dalibor Vlach
NAKLADATELSTVÍ: MONY
ROK: 2010
POČET STRAN: 128
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace:
Soubor povídek o lásce a jejím nedostatku. Zdá se, že všichni toužíme po hoře lásky, ale jak čas běží, mnohdy zjišťujeme, že musíme vystačit s pouhými dvaceti deky …

Něco málo o ději
ITÁLIÍ K ROZVODU
Vojtěch, Jindřich a Robert jsou přátelé a při jednom rozhovoru v hospodě u nejednoho piva a v nestřízlivém stavu naplánovali hromadnou rodinnou dovolenou v Itálii, kterou podniknou s karavanem. Jejich ženy ale z tohoto bláznivého nápadu rozhodně radost nemají.

Navíc všichni mají své manželské problémy: Jindřich je zedník a za manželku má Natálii, ředitelku firmy. Mají spolu dceru Anetku, která je jediným pojítkem v jejich již vyhaslém vztahu.

Robert je úspěšný podnikatel, který nemá o peníze nouze. Jeho žena Kamila je velmi obézní a Robert jí to při každé příležitosti ošklivě předhazuje.

Vojtěch je zase nesmírně žárlivý. Za každým rohem vidí možného milence své ženy Radky. Není divu, že Radka nikam nechodí a raději zůstává doma. Přesto Vojtěchovu důvěru nemá a aby si ji Vojtěch pojistil, každý den s ní má sex a Radka je už z něj opravdu unavená.

A tak se tyto tři manželské páry rozjedou do Itálie. Jak jejich cesta dopadne? Stačí si knihu Dvacet deka lásky přečíst.

Hodnocení
O Simoně Monyové jsem už několikrát slyšela, ale ještě jsem neměla tu čest si přečíst její knihy. Tohle byla první a jsem lehce na vážkách, jak se k této knize stavět. Všechny povídky jsou hodně depresivní, takže název Dvacet deka lásky je trochu zavádějící název. 

Skoro všechny postavy jsou ženy, které trpí určitým nedostatkem - ať už je to manžel, který svou ženu psychicky týrá nebo žena, která přítele nemá a snaží se ho najít. Případně stesk po muži, který byl jiný v době jejich svatby nebo žena, která trpí tím, že má nedokonalou rodinu.

Kniha obsahuje deset krátkých povídek a jednu delší, která se jmenuje Itálií k rozvodu. I přesto, že má tato povídka třicet pět stránek, z každé z nich čiší smutek. Každou povídku doprovází trefný obrázek ilustrátora Dalibora Vlacha.

Povídky se dobře četly, ale moje hodnocení je nízké pro to, že jsou všechny o beznaději. Další knihy této autorky si ovšem ráda přečtu, protože jsem na ně dost zvědavá.

O autorce
Simona Monyová byla česká spisovatelka, zaměřující se především na romány pro ženy, pro které sbírala inspiraci ve vlastním životě. Kolem patnáctého roku věku u Simony rodiče diagnostikovali rozvinutou formu grafomanie. Její román Tchyně a uzený… se stal předlohou stejnojmenného televizního filmu režisérky Lenky Wimmerové. S manželem Borisem Ingrem vlastnili vydavatelství, ve kterém od roku 2002 vycházely její knihy. Tragickým se Simoně Monyové stal dlouhodobě disfunkční vztah s manželem Borisem Ingrem, který ji 3.srpna 2011 ve svém domě v Brně-Obřanech zavraždil několika bodnými ranami.
Zdroj: databáze knih

Žádné komentáře:

Okomentovat