sobota 8. června 2013

Anděl s druhým křídlem

AUTOR: Jitka Prokšová
NAKLADATELSTVÍ: MOBA
ROK: 2011
POČET STRAN: 190
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:





Anotace od vydavatele:
Lidé, kteří se vzepřeli nepřízni osudu a odrazili se ode dna, bývají obdivováni... Ale co ti zbylí - ti, kteří dlouho nenacházejí cestu?
Hynek - dvaačtyřicetiletý novinář - je na začátku příběhu bez práce, bez ženy a bez iluzí o svém dalším životě. Má před rozvodem, manželka Marta mu brání ve styku se sedmiletým synem Lukášem. Jednoho dne ho zaujme žena, čekající spolu s ním na tramvajové zastávce. Neví o ní nic. Jen mu je divné, že stále telefonuje. Začne se o ni zajímat... 

Něco málo o ději
Hynkovi je něco málo přes čtyřicet a právě se rozvádí se svou ženou. Má sedmiletého syna Lukáška, kterého má velice rád a moc mu chybí. Chce se s ním častěji vídat, ale Marta mu v tom brání. Hynek se tak nachází v situaci, kdy přichází o vše, co má rád.

A pak najednou potkává Kamilu, tajemnou ženu, která pořád telefonuje. I ona přišla o vše, co měla ráda a cítí se osamocená, zbloudilá duše. Její manželství s Markem je v troskách a ona se upíná k Hynkovi v naději, že by ji mohl najít cestu ven.

Hodnocení
"Každý jsme anděl s jedním křídlem, abychom mohli vzlétnout, musíme se obejmout..."
Tímto nádherným citátem začíná smutný a neobyčejný příběh dvou obyčejných lidí - Hynka, který má hluboko do kapsy a syna, kterého nemůže vídat, a Kamily, smutné a nešťastné ženy, která před lety ztratila důvod proč žít.

Hynek je novinář, který přišel o práci a bydlí v jedné sklepní místnosti, které říká nora. Na jednu stranu mi byl hodně sympatický, ale na druhou stranu mi připadal jako někdo, komu bych se chtěla vyhnout. Možná to bylo tím, že byl ze začátku nesmělý v blízkosti Kamily a občas mi přišel tak trochu i divný svými řečmi. Ale co se mi moc líbilo, byl jeho vztah k Lukáškovi, jak mu před spaním čítával a vymýšlel si pro něj příběhy.

Kamila v životě hodně ztratila a její vztah s Markem se blíží ke konci. Možná i proto se zamilovala do Hynka, který byl neodbytný, a tak mu podlehla. Jenže Marek se začal najednou snažit a chce získat svou ženu zpátky. A Kamila teď stojí na rozcestí - pokusit se dát svému manželství znovu šanci nebo začít nový život s Hynkem?

Příběh je vyprávěný ich-formou a ve vyprávění se Hynek s Kamilou střídají. Kniha je obohacena o černobílé fotografie. Poslední obrázek je ze všech nejpůsobivější.

Slova plynou a ani se nenadějete a kniha končí a uvědomíte si, že každý potřebuje toho svého anděla. Je možné, že se v knize někdo z vás najde a to nebo ono vám připomene něco, co jste třeba zažívali vy, jako je zažili oba hrdinové. Je to příběh o naději, ale také o smutku, život totiž není vždycky veselý.

O autorce
Jitka Prošková žije v Plzni. Vystudovala obor fyzika polymerů na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze, kde v roce 2004 získala doktorát. Pracuje jako odborná asistentka na katedře matematiky, fyziky a technické výchovy Západočeské univerzity v Plzni. Ve své tvorbě se zabývá většinou psychologickými problémy, její příběhy vypovídají o proměnách ve vztazích mužů a žen.
www.jitkaproksova.cz

2 komentáře:

  1. Vypadá to zajímavě,ale není to můj žánr. :) Nepochybuji o tom,že to bude krásná kniha. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pohodě, já mám taky žánry, které nečtu. Ale čím jsem starší, tím vyhledávám vážnější témata. Asi stárnutí, no :-) Byla to hezká kniha a určitě si přečtu i další díla od této autorky.

      Vymazat