úterý 2. dubna 2013

Čtyři uši na mezi

AUTOR: Markéta Zinnerová
ILUSTRÁTOR: Vlasta Baránková
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
EDICE: Ahoj děti! - Dobrou noc!
ROK: 2007
POČET STRAN: 80
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace od vydavatele:
Půvabná knížka o velkém kamarádství králíčka Jujdáska a zajíčka Hejáska, které znáte z televizních večerníčků.

Něco málo o ději
Na jednom konci meze pod bezem si postavil domeček králíček Jujdásek. Na opačném konci meze pod borovicí si postavil domeček zajíček Hejásek.

Jujdásek byl malý strakatý černobílý králíček a dostal jméno podle toho, že neustálé vykřikoval: "Jujdá!" Hejásek byl vysoký zajíček, který měl barvu podzimní trávy a své jméno dostal podle toho, že neustále vykřikoval: "Hejahéj!". A tak se ti dva jednoho dne potkali uprostřed meze u kytek, které nádherně voněly. A protože byl Jujdásek maličký, ke kytičkám nedosáhl, tak se schoval pod list. Hejásek zase ke kytičkám dosáhl, ale nemohl se nikde schovat. A tak si jeden druhému záviděli a pak se i kvůli tomu poprali. Nakonec se udobřili a zažili spolu spoustu dobrodužství.

Hodnocení
Tenhle krásný večerníčkový příběh jste mohli vidět již několikrát v televizi. Kniha byla také úspěšná na poli literárních cen - v roce 2007 získala cenu v soutěži SUK Čteme všichni 2007: 20 nejčtenějších knih roku na základě výsledků ankety dětí (4).

A není divu, protože tahle knížečka je opravdu moc pěkná, skvěle se čte. Příběh je jednoduchý, aby ho pochopily i malé děti.

Jen bych měla jednu výtku - v knížce jsou čas od času delší souvětí a já se v množství vět vedlejších a hlavních občas ztratila. Co jsem ale hodně ocenila bylo to, že každá kapitola na začátku obsahovala shrnutí toho, co se stalo v kapitole předešlé.

Kdo má rád příběhy pro děti, tuhle útlou knížečku určitě ocení.

1 komentář: