úterý 29. ledna 2013

Marie Magdalena 1: Očekávaná

AUTOR: Kathleen McGowanová
ORIGINÁL: Magdalene Line, The Expected One (2006, A Touchstone Book, New York)
PŘEKLAD: Jana Jašová
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2007
POČET STRAN: 432
ZDROJ: knihovna


HODNOCENÍ:




Anotace vydavatele:
Americká novinářka Maureen Paschalová věnuje pozornost ženám, kterým, podle ní, historie ublížila. Při svém pátrání se dostane i k osudu Marie Magdaleny, již nám dějiny vykreslují jako prostitutku. Rozjíždí se do Jeruzaléma, aby hledala pádné důkazy pro její očištění. A právě ve Svaté zemi, ve městě, jehož ulicemi se Marie Magdalena procházela, začaly její vidiny. Najednou jako by se ocitla o dva tisíce let zpátky... Vstoupila do velkolepého obrazu, aby se stala svědkem dávných událostí, událostí, které ovlivnily životy nás všech. Jakmile jednou vstoupila do obrazu, už nemohla couvnout, musela se dozvědět pravdu. Román sleduje dvě časové linie, v nichž autorka mistrovsky prolíná historický děj se současností a autentickým deníkem - Arqueským evangeliem Marie Magdaleny, psaným ve vyhnanství ve Francii. Několik tajných společností pátrá po největším pokladu všech dob - po jediném pravém evangeliu - po Knize lásky, napsané samotným Ježíšem. Knihu lásky však může objevit jen ta, již si zvolila Marie Magdalena - Očekávaná -, a tak se Maureen najednou stává cennou kořistí. Získává však i mocné přátele, s jejichž pomocí odkrývá dávná tajemství...

Maureen Paschalová odjíždí do Jeruzaléma, aby zjistila informace o Marii Magdaleně. Tady poprvé má vidiny o ženě s oříškovýma očima a rusými vlasy.

O několik let později je kniha velice slavná a Maureen dostává pozvání od lorda Berengera Sinclaira, aby ho navštívila v Paříži. Odjíždí tam i se svým bratrancem Petrem Healym. A od této chvíle se dají do pohybu události, které nejdou ovlivnit a Maureen se dozvídá mnoho tajemství nejen o sobě.

Kniha je rozdělena do dvou částí: jeden příběh se odehrává v současnosti a druhý příběh je příběhem Marie Magdaleny a Ježíše Nazaretského. A s čistým svědomím říkám, že ten druhý příběh je mnohem lepší, než ten první. Skoro všichni známe příběh Marie a Ježíše, tady je navíc ještě rozehráno to, co možná je pravda, že Ježíš a Marie byli manželé. Tento příběh je psán s větší láskou a něhou, než ten, který se odehrává v roce 2005.

Příběh Maureen je také čtivý a plný překvapení a odhalení tajemství, ale nemůžu se zbavit pocitu, že Maureen je tak trochu natvrdlá. Na to, že napsala knihu o nepochopených ženách a pročetla spoustu historických knih, tak na můj vkus toho moc o Marii Magdaleně nevěděla a dost věcí, které jí její přátelé o Marii povědělo, bylo pro ni překvapením. A to si myslím, že měla určitě znát.

Postavy v příběhu jsou velice zajímavé. Nejvíc mě zaujal Roland, přítel lorda Berengera, takový velký, ale něžný hromotluk. K němu mi také sedla Maureenina přítelkyně Tamara, která je veselá a energická žena.

Co mi na knize opravdu moc vadilo, byly tiskové chyby. Nebylo jich moc, ale i tak to není určitě v pořádku a za tyto chyby dávám o hvězdičku méně, než jsem původně zamýšlela.

Celkově knihu můžu doporučit, je to taková napínavější oddechovka a pokud máte rádi historické romány, určitě neuděláte chybu, když si ji přečtete.

2 komentáře:

  1. Tuto knížku jsem četl a také jsem četl i následující dva díly - Kniha lásky a Princ básník. Musím říct, že tenhle "příběh v příběhu" je z těch tří asi nejlepší. Tohle duševní čtení se mi líbilo od začátku do konce a tomu zmrtvýchvstání bych i věřil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, příběh o Ježíšovi a Marii Magdaleně mě opravdu zaujal a moc se mi líbil. Druhé dva díly jsem ještě nečetla, nějak to pořád odsouvám stranou.

      Vymazat