čtvrtek 3. ledna 2013

Ledová bariéra

AUTOR: Douglas Preston & Lincoln  Child
ORIGINÁL: The Ice Limit (Warner Books, New York 2000)
PŘEKLAD: Zdeněk Fabián
NAKLADATELSTVÍ: BB art
ROK: 2000
POČET STRAN: 329
ZDROJ: knihovna 

HODNOCENÍ: 


Anotace od vydavatele:
Na opuštěném ostrově na jižním pobřeží Chile byl objeven obrovský meteorit, největší, jaký kdy byl nalezen. Odpočíval v zemi miliony let. Podnikatel a miliardář Palmer Lloyd se rozhodne, že se stane ústředním exponátem v jeho novém muzeu. Znamená to dopravit do New Yorku nejtěžší předmět, kterým kdy lidstvo pohnulo. Za pomoci Lloydových peněz se zformuje odvážná výprava za meteoritem. Výpravu vedou nevyzpytatelný inženýr a světově proslulý hledač meteoritů, jehož kariéru poškodila jeho vlastní kontroverzní teorie. V ledovém objetí antarktické zimy se dobrodruzi utkávají s děsivou záhadou původu a povahy meteoritu. Pokud si chtějí zachránit holé životy, musí tuto záhadu vyřešit.

Něco málo o příběhu
Na opuštěném ostrově Isla Desolación u Hornova mysu v Chile je objeven obrovský meteorit. Dozvídá se o něm bohatý miliardář Palmer Lloyd, který ho chce získat pro své muzeum. Najímá si schopné lidi, který vede muž jménem Eli Glinn, hlavní inženýr a spolu s dalšími vybudují náročný a velice drahý projekt na vyzvednutí meteoritu. Tímto začíná dobrodružná cesta.

Hodnocení
Co se týče postav, oblíbila jsem si již zmiňovaného Eliho Glinna. Je to velice precizní člověk, který nepřipouští žádné chyby a na všechny překážky dokáže najít řešení. I když už pak šlo do tuhého, vydržel si stát za svým jednáním a neustoupil ze svých zásad.

Společný román dvou autorů Childa a Prestona dává tušit, že to bude hodně zajímavá kniha. Podobný román jsem ještě v ruce neměla, ale po přečtení anotace od vydavatele jsem si řekla, že to může být zajímavé. Celá knížka se četla velice dobře, nejsou zde žádná „hluchá“ místa, kde byste se nudili. Děj plynuje pokračuje až k závěru, kdy děj vrcholí a o napětí není nouze a vše je tak rychlé, že ani nestačíte dýchat.

Celkově jsem s knihou spokojená. Možná bych vytkla to, že to opravdové napětí bylo až v samotném závěru knihy a také vysvětlení, co se vlastně s meteoritem stalo.

O autorech
Lincholn Child a Douglas Preston jsou úspěšní spisovatelé, kteří spolu píší od roku 1995, kdy napsali knihu Relikvie. Oba dva od sebe žijí 500 mil a své knihy píší přes telefonu, faxu a internetu.
Zdroj: wikipedie

Obálky
Obálky se mi k této knížce moc nelíbí, ale možná si vyberete sami, třeba je mezi nimi ta, která vás zaujme.

   
Anglický paperback       Holandská                      Francouzská                  Anglická 

Žádné komentáře:

Okomentovat