neděle 6. října 2024

Agnes a tajemný dům

Anotace:
Agnes se společně s maminkou seznamuje se svým novým domem, který jim odkázala před svou smrtí tajemná a překvapivě nalezená prababička Agnes Maria. Stará dřevěná vila Rauhala ale zdaleka není obyčejný dům. Agnes najde v domě utajenou skříň a v něm spoustu podivných předmětů. Skrytou skříní však celá záhada vily rozhodně nekončí. Proč voní v pokojích neexistující květiny? A proč je víko klavíru vždy znovu otevřené? Co se skrývá pod schody? A čí jsou tiché kroky, které slyší nejen Agnes, ale i Piškot? Co všechno ze svých tajemství vila ještě vydá? A kolik odvahy to bude Agnes a jejího kamaráda Piškota stát?

Hodnocení
S Agnes jsme se již setkali v prvním díle Agnes a odemčený sen. Druhý díl vydalo nakladatelství Portál v roce 2023. 

V této knize se Agnes s maminkou již zabydlují v Rauhale, ve vile, kterou zdědily po prababičce. Nečekané dědictví však přináší hromadu práce - dům není v dobrém stavu a nutně potřebuje rekonstrukci.

Agnes ve vile nachází spoustu starých věcí, ze kterých je úplně nadšená. Také pátrá po růžovém pokoji, který zmiňuje její prababička ve svých denících. Podaří se jí ho najít?

Druhé pokračování přináší čtenářům přímo detektivní pátrání s trochou tajemna - neustále zvednuté víko u klavíru, tiché kroky na schodišti nebo vůně květin, když žádné květiny v místnosti nejsou. Tentokrát mi to nepřišlo až tak přesvědčivé a neměla jsem pocit se bát. A kdo může být záhadná E., jejíž iniciály jsou vyryty na psacím peru?

Agnes si vzala pero do ruky. Otočila jím a okamžitě si všimla krásné nenápadné značky. "Tady je taky něco vyryté."
"Ukaž?" zbystřila maminka.
"Jenom E, nic víc," přečetla Agnes a zvedla k ní oči. "Určitě taky patřilo té E. R."
"Opravdu zvláštní," vzdychla maminka a zamračila se. "Copak tu současně s Agnes Marií a s Hugem bydlelo ještě nějaké další dítě, které chodilo do školy?"
"Pokud ano, tak proč se o něm nikde nic nepíše? A proč není na žádné fotce?" zajímala se Agnes.
"Nevím," zamyšleně odpověděla maminka.

Autorka prostřednictvím prababiččiných deníků zavede čtenáře do třicátých let minulého století do Finska. Zmíní, jaká byla školní docházka pro chudé a bohaté děti, jaké tehdy byly finanční poměry, když si bohatá rodina mohla najmout služebnictvo.

Knihu opět ilustrovala Kati Vuorento. Její černobílé ilustrace se mi hodně líbí, Agnes na nich vypadá  trochu dramaticky a dospěle.

Ústředním motivem je přátelství, které může překonat i leckdy dlouhé odloučení, a také to, že pokud budeme otevření, uvidíme a uslyšíme více, než kdybychom se uzavřeli do sebe. Agnes kromě pátrání po ztraceném pokoji také musí vyřešit i svůj komplikovaný vztah s tátou, který se od nich odstěhoval až do Maďarska. Agnes mu to nemůže odpustit a jen těžko se s touto situací smiřuje.

Knihu vřele doporučuji. Pokud bych chtěla srovnat první a druhý díl, tento je o něco slabší. Přesto však je to krásné čtení, které potěší děti kolem dvanáctého roku.

Bibliografické údaje
AUTORKA: Tuutikki Tolonen
PŘEKLAD: Alžběta Štollová
ORIGINÁL: Agnes ja huvilan salaisuus (WSOY 2021)
ILUSTRÁTORKA: Kati Vuorento
VYDAVATELSTVÍ: Portál
ROK: 2023
POČET STRAN: 206


O autorkách
Tuutikki Tolonen je oblíbená a oceňovaná finská spisovatelka pro děti a mládež. V Portále jí vyšla úspěšná trilogie Strašidelná chůva, Strašidelná cesta a Strašidelný dopis. Na knihu Agnes a odemčený sen pak navázala tímto druhým dílem.

Kati Vuorento je současná finská ilustrátorka, žije a pracuje v Helsinkách


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat