neděle 14. února 2021

Ella a kamarádi

AUTOR:  
Timo Parvela
ORIGINÁL:  Ella ja kaverit 2
PŘEKLADATEL: Alžběta Štollová
ILUSTRÁTOR: Magda Veverková Hrnčířová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2018
POČET STRAN: 136
ZDROJ: vlastní





Anotace
Další veselá dobrodružství Elly a jejích přátel v podobě tří krátkých příběhů.
Ella a její přátelé jdou do druhé třídy a pan učitel je na pokraji zhroucení. Dokonce zkouší na sobě i žácích jistý druh meditace s korálky. Po čase do třídy přijde záhadný nový žák, který všechny šikanuje. Děti jsou přesvědčené, že je to mimozemšťan, který se proti nim spiknul s panem učitelem. V posledním příběhu je zoufalý pan učitel proti své vůli donucený uspořádat přespání ve škole, při němž se mu z rukou vymkne naprosto vše, co se vymknout může. Zasahují hasiči i policie, ale nakonec samozřejmě všechno dobře dopadne a Ella i její kamarádi si celé bláznivé dobrodružství náramně užijí. Určeno především čtenářům ve věku 6–10 let.

Hodnocení
Kdo by neznal Ellu od finského spisovatele pro děti Tima Parvela? Předchozí kniha Ella ve škole byla úžasná a vtipná, ale jak si na tom stojí druhý díl Ella a kamarádi?

Ella už chodí do druhé třídy a má kolem sebe skvělé kamarády. Jejich pan učitel to ale vidí trochu jinak a ze stresových třídních záležitostí začal nosit korále, takové ty meditační a uklidňující. Jenže nejspíš nejsou pravé, protože mu moc klidu stejně nepřidávají.

Timo Parvela knihu opět rozdělil na tři samostatné příběhy. V tom prvním se koná školní olympiáda. Mezi vybrané sportovce patří Ella a spolužák Pate. Soutěžit budou ve třech disciplínách - ve skákání v pytlech, v kuchařském umění a nakonec v recitaci. Jako to dopadne? Rozhodně skvěle. V druhém příběhu jim do třídy přibude nový spolužák Pertti, ale ostatní mu neřeknou jinak než Provokatér. Vyhledává totiž rvačky. Kamarádi po dlouhých debatách vydedukovali, že Provokatér je mimozemšťan a s panem učitelem se spikli proti nim. Ve třetím příběhu musel pan učitel uspořádat noc ve škole proti své vůli. Protože ví, že jeho svěřeni jsou jako pytel blech, brání se tomu zuby nehty. Na protest si zacpává uši a zpívá si písničku Letí ryba kokrhá. 

Zdroj: Portál.cz
Od začátku do konce z jednotlivých slov cítíte hravost a lehký humor.
Autor v žádném případě netlačí na pilu, veselé situace jsou vtipné přesně tak akorát. Ač už jsem mimo věkovou skupinu, pro kterou je kniha určena, tento titul mě pobavil a vykreslil úsměv na tváři.

Knihu doprovázejí ilustrace Magdy Veverkové Hrnčířové, které jsou v černobílém provedení. Na jedné straně škoda, že nejsou barevné, ale na druhou stranu obrázky text nezastiňovaly.

Formát knihy zůstává stejný jako u prvního dílu. Co se však změnilo, byl pan učitel, kterému Timo Parvela přidal ony pověstné korále a jisou dávku nervozity. Přesto si všechny děti i s panem učitelem oblíbíte. Zajímavostí je, že děti kromě Pateho mají ve svém jméně zdvojené písmenko - Samppa, Tiina či Pertti.

Pokud hledáte něco, u čeho se určitě zasmějete, Ella a její příhody budou tou správnou volbou. Potěší primárně malé čtenáře, ale věřím, že si na své přijdou i jejich rodiče.

Obálky
Nejvíce mě zaujala obálka ukrajinská, ale není špatná ani prostřední. Obě znázorňují část příběhu. Naše česká se mi líbí také, na obálce zůstávají některé děti z předchozí knihy.
    


O autorovi
Timo Parvela je původní profesí učitel, píše pro děti i pro dospělé a ve Finsku je v oblasti dětské literatury nepopiratelnou hvězdou. Jeho knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků a získal za ně řadu ocenění. Série o Elle patří k těm vůbec nejpopulárnějším.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat