úterý 12. ledna 2021

Poselství krve

AUTOR
: Nora Roberts
ORIGINÁL: Of Blood and Bone (St. Martin's Press, New York, 2018)
PŘEKLAD: Hana Černá
NAKLADATELSTVÍ: Alpress
ROK: 2020
POČET STRAN: 336
ZDROJ: vlastní







Anotace
Lidé jsou hluboce zasaženi plíživou temnotou a spouští, kterou způsobil neznámý virus. Fallon vyrůstá ukrytá na farmě a netuší, proč se právě ona stala terčem surových gangů a fanatických skupin. Správně však předpokládá, že její život hraje mnohem větší roli.

Hodnocení (MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY)
Před nedávnem se mi do rukou dostal první díl trilogie Kroniky Jediné (Chronicle One). Nový začátek se mi v konečném důsledku líbil. A jaké bylo pokračování Poselství krve?

V prvním díle jsme se seznámili s postavami, kteří založili soběstačnou osadu Nová naděje. Po celém světě zaútočil neznámý virus, jenž zahubil tři čtvrtiny obyvatel naší Země během několika málo týdnů. Na povrch se dostala také magie, nejenom ta bílá, ale i černá. Začal boj světla a temnoty. Svět čeká na Spasitelku. Všichni věří, že nastolí řád, mír a rovnováhu.

Tou Spasitelkou je Fallon Swiftová, která vyrůstá na farmě v milující rodině. Ve třinácti letech si pro ni přijel tajemný muž jménem Mallick, aby ji naučil všemu, co bude jako Spasitelka potřebovat vědět a znát. Po dvou letech je připravená čelit nebezpečí, ale to by nezvládla sama. Bude mít po boku přátele a bojovníky z Nové naděje.

Tento díl nebyl špatný, ale za sebe mohu tvrdit, že Nový začátek byl lepší. Autorka se zaměřila na Fallon jako budoucí Spasitelku a ukázala její výcvik velmi dopodrobna. Krůček po krůčku se z dívenky stala dívka, které nechybí síla ani sebevědomí.

Nora Roberts nezapomněla ani na Novou naději a její obyvatele. Sice kapitol s nimi bylo minimum, ale co se týká postav, určitě si nejedna čtenářka oblíbí Duncana - mladíka, který dává na odiv své svaly, chytrost i charisma. Není divu, že se líbí mnoha dívkám. Ne nadarmo to mezi ním a Fallon jiskří.

První díl mi přišel spíše pro dospělé čtenáře, tady autorka sklouzla k young/adult příběhu. Celé vyprávění je poklidné, bez dramatických akcí. Řekla bych, že si ho můžou vychutnat jak mladší čtenáři, tak i dospělí, pro které je titul primárně určen. I přesto, že má děj velmi pomalé temp, je kniha čtivá a příjemně odpočinková. Až závěr ukázal také dramatickou část příběhu, ale nečekejte, že budete při čtení zadržovat dech. Opět je vše popsané méně akčně, než by si závěrečná část zasloužila.

Navzdory některým mým negativním připomínkám se kniha četla dobře navzdory tomu, že mi trvalo dlouho, než jsem se knihou prokousala. Nenechám si tak ujít třetí pokračování a jsem zvědavá, jak autorka trilogii uzavře.


Obálky
Originální obálka je velmi působivá a líbí se mi o krapet víc než u českého vydání. Je to ovšem subjektivní názor, protože barvy jako je oranžová a červená přitahují moje oči víc jako modrá.
    


O autorce
Nora Roberts se narodila v Silver Spring v Marylandu jako nejmladší z pěti dětí. Navštěvovala katolickou školu, později pracovala jako sekretářka. Vdávala se velmi mladá a porodila dva syny. V současné době je podruhé vdaná. Odmalička ráda četla a psala, svou první knihu vydala v roce 1981. Získala mnoho ocenění a její romány jsou oblíbené po celém světě. Je autorkou víc než dvou stovek titulů, ty vyšly v celkovém nákladu převyšujícím 400 milionů výtisků. Uvádí se, že v průměru se každou minutou prodává 27 jejích knížek. Zdroj: Alpress


Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat