čtvrtek 14. ledna 2021

Útěk za láskou

AUTOR: 
Petra Martišková
NAKLADATELSTVÍ: Alpress
ROK: 2017
POČET STRAN: 216
ZDROJ: knihovna









Anotace
Mít za otce slavného herce není žádný med. Kvůli fanatikovi, který rodině vyhrožuje, musí Emma opustit své kamarády i školu a prchnout tisíce kilometrů daleko. To, co se zprvu jevilo jako nejhorší noční můra, je to nejlepší, co ji mohlo potkat. V Bostonu se totiž seznámí s Natem, nejkrásnějším klukem, jakého kdy viděla. Kdo je Nate doopravdy, Emma zatím netuší.


Hodnocení
Pokud si oblíbím určitého spisovatele, jsem schopná a ochotná si přečíst všechny jeho knihy. Petra Martišková patří k takovým autorům.

Útěk za láskou je příběh, který zaujme především teenagerovské čtenářky. Hlavní představitelkou je Emma, která musí opustit Českou republiku a narychlo odjet za mámou do Bostonu. Důvodem jsou výhrůžky - její táta je totiž slavný herec, který přijal roli v jednom kontroverzním filmu. Emma z toho není bůhvíjak nadšená. V Praze má spoustu kamarádů a navíc je před ní maturita. To má začít zase od začátku?

Emma mě ze začátku neskutečně vytáčela. Téměř dospělá, ale chovala se naprosto nezodpovědně. Situace s výhrůžnými dopisy byla opravdu vážná a nebezpečí, které jí hrozilo, reálné. Přesto však svým bodyguardům neustále utíkala.  Emma se však postupně měnila. Proč? Potakala totiž Natea.

Nate je  Emmin spolužák a je hodně, ale hodně zvláštní týpek. Stejně jako ona má bodyguarda. Kolují o něm příšerné historky jako že je kriminálník. Moc mu k pověsti nepřidá ani to, že neustále nosí mikinu s kapucí a slunečními brýle. Jaká je však pravda?

Z knihy jsem byla nadšená. Četla se velice dobře, svižně a byla vtipná. Hlavní hrdinové sympatičtí, až tedy na to Emmino chování. Děj je vcelku předvídatelný a brzy jsem pochopila, kdo je Nate zač. Přesto mi to nezkazilo požitek ze čtení. Záporných postav tu moc není, i když čtenář cítí tajemnou a neznámou hrozbu z anonymů a výhrůžek.

Co však může čtenáře opravdu zaujmout je parkour a freerunning. O parkouru je slyšet hodně, oblíbeným propagátorem, alespoň u nás doma, je Tary. O freerunu jsem neslyšela, musela jsem tedy zapátrat na internetu, co to vlastně je. Myslím si, že pro mladé lidi je takový či jiný podobný sport, pokud se samozřejmě provádí bezpečně, ideální - hýbají se, posilují a dělají něco zdravého pro sebe.

Titul je určen pro starší náctileté čtenářky. Romantická linka je totiž okořeněná sexem. Není to sice nějak přehnané, ale pro mladší dívky jsou vhodnější jiné autorčiny knihy.

Pokud hledáte něco oddechového, něco, u čeho můžete na chvíli zapomenout na svůj vyšší věk, jako třeba já, je tato kniha ideálním čtením.


O autorce
Petra Martišková vystudovala Gymnázium v Kadani a později tamtéž i nástavbové studium obchodní akademie. Účetnictví se věnuje profesně, ale pracovala také jako redaktorka internetových magazínů pro ženy. Díky lásce ke knihám, začala psát vlastní příběhy. V roce 2006 jí vyšla první kniha a od té doby vyšlo spoustu knih nejen pro ženy, ale i pro děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat